måndag 26 februari 2007

Moderater på väg in i politisk kampanjpsykos?

Efter att ha tagit del av moderaternas remissförslag till handlings- program måste man fråga sig om inte den politiska psykosen har slagit till inom det (forna?) högerpartiet. Upplyfta av höstens valsegernoja, som bekant ledde ändå från Mynttorgets riksdagslokaler till andra sidan strömmen, fortsätter man ambitiöst och målmedvetet arbetet med att försöka stärka sin ställning. Direkt efter valet beordrades partimedlemmarna därför att nu se till att moderaterna blev en folkrörelse. Det följs nu upp av ett programarbete, där ambitionen är att hela folket ska få delta. Man må ha stor sympati för ambitionerna. Men redan nu börjat det märkas att man trasslat in sig och inte riktigt vet vad som tillhör det nya och det gamla partiet.

Ett parti som ska vara trovärdigt och framtidsinriktat kan helt enkelt inte sakna miljöpolitik. Det har man insett, det har man säkert mätt väljarnas uppfattning om. Därför ligger det nu som en inledande rubrik och till och med som en underrubrik till det låt vara i övrigt lite väl dissonanta namnet "det nya arbetarpartiet". Den som sedan läser avsnitten om miljön ser att partiet trevar, försöker hitta "rätt" i den överlevnadsfråga man så ofta negligerat och vänt sig bort från.

Om miljöpolitik får representera det som ska vara nytt, så återfinns partiets själ i avsnittet om skatterna. Här är man tydlig. Svenska skatter (dvs de pengar vi gemensamt kan använda för att betala för skola, vård och omsorg) ska sänkas till den nivå som gäller i andra europeiska och, som man säger "jämförbara" länder. Låt oss anta att det ligger i ungefär samma, lägre nivå som gällt tidigare. Det skulle innebära att moderaterna i sitt handlingsprogram fortfarande står för uppfattningen att sådär 250 miljarder av skatteintänkterna försvinner. En teoretisk beräkning. Måhända. En gissning och uppslattning? Ja, visst. Men oavsett dess exakthet är riktningen tydlig. Oavsett slutmålet i kronor och ören så blir idéerna som styr tydliga. Och inte ens den mest kampanjfokuserade moderat kan förneka att varje skattekrona som minskar kräver minskade utgifter och därmed omöjliggör ett ordentligt program för välfärden.

Det är samma politik som förr men förklädd i den medvetna kampanjskruden för att locka, inte skrämma. Men det ska bli rysligt spännande att följa moderaternas diskussioner om sitt handlingsprogram för framtiden...Det kan bli riktigt roligt.

P
Andra bloggar Intressant om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Peter!

Klockrent inlägg!

Micke



wwww.s-info.se/mikael