torsdag 8 februari 2007

Regeringens nya slag mot hyresgästerna förvånar inte...

Den moderatdominerade regeringens nya slag mot landets hyresgäster var väntad. Det följer helt den ideologiska linje som driver dess företrädare, som man alltid har stått för men som man i det senaste valet tonade ner. Det nya steget i avvecklingen av bostadspolitiken är att man stoppar den översyn av hyreslagen som den socialdemokratiska regeringen tog initiativ till. Utgångspunkten för översynen var att hyresgästen inte helt plötsligt ska kuna få en chockhöjd hyra efter genomförda renoveringar. Den som hyr måste kunna påverka i förväg och få inflytande över de åtgärder som genomförs. Eller som Mona Sahlin uttryckt det: Makt åt hyresgästerna vid upprustning så att inte stambytet blir fastighetsägarens sätt att byta ut hyresgästerna.

Nu har regeringen stoppat arbetet med översynen av lagen. Tragiskt för landets hyresgäster i sak. Men beslutet ska också ses i två andra, och större perspektiv som skrämmer än mer. Det första är att bostadspolitiken skrotas helt. Avvecklat stöd till byggandet av hyresrätter, utförsäljning och ombildningar, slut på bostadssamordnarens arbete för att hitta vägar så att ungdomar lättare ska få en bostad, tvärstopp för förslag om bostadsförmedlingar och åtgärder mot diskriminering. Med mera...

Den andra dimentionen är större än så och handlar om vilka intressen och vilken ideologi den nya regeringen innerst inne företräder. I retoriken en "arbetarregering, ett nytt moderat parti" som fått stöd i valet. I praktiken samma gamla höger, med samma gamla politiska syn som varit väldigt duktiga på kampanjandets ABC. Men de framgångarna svider rejält i baken på löntagare, arbetslösa, förtidspensionerade, sjukskrivna och hyresgäster... och detta är bara början.

P
Andra intressanta bloggar om , ,