söndag 18 februari 2007

Tydlighet i bostadspolitiken - bättre sent än aldrig...

allas rätt till en bostad...bestäms här

Det är alldeles utmärkt, och för övrigt helt nödvändigt, att regeringens syn på bostadspolitiken diskuteras flitigt. Där finns i och för sig en betydande utmaning efter regeringsskiftet: att de borgerliga är helt ointresserade av att alls ha en bostadspolitik. Det är svårt att förhålla sig till något som inte finns. Samtidigt ska ibland avsaknad av initiativ leda till kritik. I dagens SvD har Hyresgästernas bas Barbro Engman ett viktigt inlägg. om behovet av hyresrätten i ett moderns samhälle som är beroende av människors rörlighet och av jobb. Det har också projektledaren för nätverket Jagvillhabostad.nu som i ett inlägg tar upp avvecklingen av den nationella bostadssamordnaren.

Även om jag i sak ställer upp på de båda inläggen reagerade jag på en del i Sofia Larssons budskap. Jag blir lite förundrad över att hon tycker att "Nedläggningen av bostadsutredningen förblir ett mysterium.." För oss som har följt bostadsdebatten borde det inte vara så. Snarare får man väl rakt och uppriktigt erkänna att den borgerliga så kallade alliansen hade sina tydligaste budskap för just bostadspolitiken. Den behövs inte, var huvud- inriktningen. Undantag de två rader som fanns med i såväl valmanifest som regeringsförklaring om att sälja ut allmännyttan. (och en helt obegriplig rad om att "stärka hyresrätten.." som inte kopplades till några åtgärder)

De borgerliga partierna har länge föreslagit avveckling av bostadspolitiken, också av bostadssamordnaren. Hennes arbete har varit oerhört viktigt och har handlat om att kartlägga de ungas problem på bostadsmarknaden och komma med förslag till hur unga lättare ska kunna få bostad. Men de borgerligas reservationer i bostadsutskottet har gång på gång innehållit motstånd mot samordnarens insatser. (ex i BoUs "budgetyttrande förra året)

Det är rimligt, logiskt och alltigenom positivt att svenska folket nu markerar i sina opinionsyttringar, som i dagens SIFO, att de redan har tröttnat på den reinfeldtska regeringen. Tyvärr är det inte till någon större tröst för landets bostadssökande ungdomar som nu inte får den uppmärksamhet i regeringsarbetet som krävs. Med stopp i byggandet av mindre hyresrätter som unga kan ha råd med, avskaffad bostadssamordnare, skrinläggning av planer på bättre förmedling och utförsäljning av allmännyttans bostäder blir det svårare för ungdomarna. Det är bra att debatten tar fart nu. Jag kan inte låta bli att gräma mig något över att den inte kom före den 17 september förra året. Det hade kunnat påverka valresultatet.

P

Andra intressanta bloggar om Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag reagerade tämligen negativt när jag läste Barbor Engmans artikel. Inte f-n förespråkar vi en rörlighet på arbetsmarknaden som sker på bekostnad av enskilda människors/familjers trygghet. Det hon verkar förespråka är ju en extrem rörlighet där just det faktum att du hyr din bostad skall underlätta mobilitet.