fredag 26 oktober 2012
Opinionsläge med oroande Sd-uppgång och förfall i regeringskvarteren
Den första snön har fallit. Hösten är på väg bort och hit till vårt vackra land i norr kommer vintern med sin kyla, sitt mörker och sin...snö. För det politiska opinionsläget i nationen Sverige har det länge sett ut som att årstidernas gång inte påverkar väljarna så särskilt mycket. Gårdagens mätning från TV4/Novus innehöll inte några större avvikelser när det gäller trender från vare sig andra mätningar i närtid eller från det som gällde före sommaren. Det tydligaste har varit att (S)-uppgången har mattats av och, som setts de senaste mätningarna, att Sverigedemokraterna oroande nog ökar.
Det bekräftas av dagens mätning från DN/Ipsos. Sd placerar sig som det tredje största partiet med 8,5 procent, en uppgång med 2,7 procent. Det är knappast en tidig effekt av Jimmy Åkessons ambitioner att byta ut bilden av partiet som en samling "arga, unga män". Närmast till hands är tolkningen att Sveriges Television och Agenda med sitt val att frågeområde i senaste partiledardebatten har legitimerat SDs centrala fråga. Det är helt okey att nu diskutera "hur mycket invandring Sverige tål". Precis så gjorde public service-TV när Ny Demokrati fick drag under sina galoscher. Oerhört tragiskt. SvTs Agenda gör det dessutom i en tid när varslen ökar, oron gnager och sliter på människor samtidigt som trygghetssystemen försämras. Det skapar alltid grogrund för partier som Sverigedemokraterna.
I gårdagens mätning fick de "rödgröna" 48,6 mot allianspartiernas 44,2. Det var ännu en mätning där Kristdemokraterna och Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren med 3,1 respektive 3,9 procents väljarstöd. DN/Ipsos antyder stödröstande från ett moderat parti som backar något. Kristdemokraterna är fortfarande under spärren, Centern något över med 4,2 och Folkpartiet som tappar en procent, noterar 5,3. Alla de tre "småborgerliga" ligger således nära att trilla ut ur riksdagen. Blockläget idag är 48,3 för de rödgröna mot 42,7 för Alliansen. Socialdemokraterna får 34,8, Vänsterpartiet går framåt till 6,3 och på den sidan är det Miljöpartiet som rasar med 2,7 procent till 7,2.
Statsminister Reinfeldt har nog förstått allvaret. Även om den egna retoriken har handlat om att fråga om Stefan Löfvens och Socialdemokraternas regeringsunderlag så är han medveten om läget. Därför har han också i intervjuer och debatter varit noga med att lyfta fram "småpartiernas" bidrag till politiken. Utan att det ger några större utslag i väljarnas partisympatier, verkar det. Att två av fyra regeringspartier riskerar att åka ur riksdagen är anmärkningsvärt och frågan inställer sig igen: Med vem ska Reinfeldt bilda regering om detta blir valresultat?
Problemet som Reinfeldt har med sin regeringsbildning uppmärksammas i dag på debattutrymme i Svenska Dagbladet. Där skriver de två moderata riksdagsledamöterna Maria Abrahamsson och Krister Thelin att allianspartierna borde göras om till ett riksdagsparti. "Om bara två eller tre lyckas, tvingas också de packa ihop och flytta från Rosenbad". Deras slutsats är inte alls ny eftersom de slår bort tanken på att bilda gemensamt parti. Den registrering som riksdagsparti som de två talar om har gjorts sedan länge men aldrig blivit verklighet.
Det är inte räkningen av röstförluster som är det mest intressanta med artikeln som skrivs strax efter att allianspartierna har ställt in det möte i Småland som Annie Lööf i Almedalstalet tyckte var så nödvändigt för att råda bot på den "glöd som har falnat" i allianssamarbetet. Abrahamsson/Thelin är skarpa och "talar klarspråk". Partiegoistiska utspel inom alliansen måste läggas åt sidan. Detta av respekt för alla de borgerliga väljare för vilka en omvald alliansregering 2014 betyder mycket mer än vad Centerpartiets, Kristdemokraternas eller de andra två partiernas noteringar i opinionsmätningarna gör.
Det mest talande och kanske trista är hur svensk borgerlighet har tunnats ut på alternativa idéer till Moderaterna. Det är makten och röster som räknas. Bort kan gärna det gröna miljöperspektivet fara, bort kan socialliberala tankar om att stötta svaga fara, bort kan det mesta utanför den Moderata bunkern fara. In ska bara komma sådant som ger plus i antal röster på valdagen, som säkrar Reinfeldts tid vid makten, en tes som förefaller leda till slutsatsen "håll käft och gör som Fredrik säger". Det är kanske inte märkligt att det går som det går.
Mer: Ekot, AB, Makthavare,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots Politometern Intressant
Opinionsläge med oroande Sd-uppgång och förfall i regeringskvarteren
2012-10-26T08:20:00+02:00
Unknown