onsdag 24 oktober 2012

Något är tokfel i högerns syn på kulturen


Det är väl kanske inget nytt, men förtjänar att upprepas: Relationen mellan politikens höger och kultur verkar inte vara särskilt kärleksfullt, snarare tvärtom. När Svenska Dagbladets ledarsida idag kommenterar S-förslaget till budget i huvudstaden så är det en kulturpunkt i förslaget som får ledarsidan att håna och reagera. Punkten om "Offentliga ateljéer – Ytor för gatukonst" beskrivs med tung ironi bakom orden som en  "humörhöjare".

Den som scannar av nätet eller söker i moderata programtexter kan säkert hitta mycket mer. Det är kanske ingen tillfällighet att partiet hoppar på de estetiska programmen i stället för att fråga sig själva varför jobbpolitiken har misslyckats. Svenskt Näringsliv tjuvstartade politikerveckan i Almedalen förra året med krav på slopat studiestöd för esteter och konststuderande. Nyligen blev Oliver Rosengren "uppmärksammad" på Twitter för kommentaren ovan: "Så länge det finns en kulturnämnd finns besparingspotential".

Det vore illa nog om de utspel som görs bara var just retorik. Men problemet är att det på många håll får praktisk tillämpning i politiken. Ett område är terminsavgifter för att få gå i kommunernas musik- och kulturskolor. Som Lärarförbundet skriver: "Terminsavgiften varierar från 0 kr till 1700 kr/termin. Kommuner med 0 kr i avgift är, Karlstad, Luleå, Sundsvall och Älvkarleby. Kommuner med höga avgifter är Lidingö, Danderyd, Vaxholm och Täby. Att de riktigt tunga M-kommunerna i Stockholms län placerar sig högst på avgiftslistan verkar således ha en direkt koppling till en syn på kulturen som är allt annat än positiv.

Partiet själva, Moderat idéforum, beskrev det så här inför en träff om partiets kulturpolitik i våras som fått rubriken "Hur ska framtidens moderata kulturpolitik se ut?"
Moderaterna anklagas ofta för att ha en fantasilös eller rentav destruktiv kulturpolitik. Partiet ifrågasätter ofta den breda offentliga finansieringen av kultursektorn och betonar att även kultur måste kunna bära sig själv
En klok analys. Förhoppningsvis ledde träffen till mer konstruktiva ståndpunkter, men mot bakgrund av det ovan skrivna kanske sannolikheten är liten. Svenska Dagbladets ledarsida får väl fortsätta söka underlag för spott och spe om kulturen i andra partiers budgetar än moderata dito.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots Politometern Intressant