söndag 19 augusti 2012

Jonas Sjöstedts sommartal ett lyft för Vänsterpartiet?

Jonas Sjöstedt. Bild: Vänsterpariet

Nu ska du inte missförstå rubriken på det här inlägget. När Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt höll sitt sommartal i Umeå idag så var innehållet knappast oväntat, det förvarnade knappast om några dramatiska förändringar av partiets politik och på många punkter kan jag ställa upp på de ambitioner och förslag som partiet har. Men just det är kanske ett problem för V. Ambitionerna att ligga så nära (S) som möjligt utan att stöta sig med särskilt många tar också ifrån partiet den pådrivande roll man skulle kunna ha. Det blir lite uddlöst och därmed också profilsvagt. Vänsterpartiet är enligt Sjöstedt både ett parti för arbetarklassen, för småföretagarna och ett riktigt "Landsbygdsparti". Och självfallet feminister.

Frågan om vinster i välfärden lyftes av Sjöstedt med de kända markeringarna mot kapitalets inträde i välfärden, allt toppat med kravet om vinstförbud. Vänstern vill se ett Sverige med en självständig röst i utrikespolitiken, inte ett eko av Washington. Västsahara ska erkännas liksom det fria Palestina. Sjöstedt tog också upp arbetsmarknadsfrågor som krav på avveckling av FAS 3-eländet och att göra något åt de otrygga anställningarna i bland annat vård och omsorg, med deltider, visstider och osäkra vikariat. Här tog Sjöstedt också upp krav på tuffare regler gentemot bemanningsbranschen. Han underströk behovet av en reformerad och återupprättad sjukförsäkring.

Det blev nog mer en uppläsning av en politisk önskelista än ett agitatoriskt vänstertal. Och om jag nu inte missade det så fanns inte ett spår av den ganska trista väg att profilera partiet som Sjöstedt andades om när han tillträdde. Att göra det genom att utse (S) till någon form av huvudmotståndare. Nu var det tydligt att högerpolitiken är det. Det är bra. Varje politiskt engagerad som jobbar på för att byta ut den nu styrande regeringen med Reinfeldt i spetsen år 2014 gör en viktig insats. Om sedan Sjöstedt och partiet är mogna för regeringsansvar om så skulle bli aktuellt är väl alltför tidigt att sia om. Ansvarstagande också för ekonomi och tillväxt är en förutsättning och där blir partiets budgetalternativ mer tydligt än ett sommartal i Björkarnas stad. Förhoppningsvis.

Mer: SvD, Ab,
Mina tidigare inlägg om årets sommartal: Jan Björklund, Fredrik Reinfeldt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik</a>, <a href="http://bloggar.se/om/v%E4nsterpartiet" rel="tag">vänsterpartiet</a>, <a href="http://bloggar.se/om/jonas+sj%F6stedt" rel="tag">jonas sjöstedt</a>, <a href="http://bloggar.se/om/" rel="tag"></a>