måndag 13 augusti 2012

Folkpartiet och Jan Björklund på väljarjakt med gamla löften


Det tycks ha varit en glad samling liberaler som samlades i Göteborg på söndagen för att lyssna till Jan Björklunds sommartal. I de mediala rapporterna från talet som jag såg i går verkade Fp-ledaren ägna väl så mycket tid till skämt om (S) som åt den egna politiken, något som inte stämmer om man läser talet. Björklund, som tidigare under sommaren höll Almedalsveckans näst bästa tal, fokuserade nu på Fp:s krav inför de kommande budgetförhandlingarna. Satsningar utlovades på infrastruktur och på "elitsatsningar inom forskningspolitik". Björklund krävde också sänkt bolagsskatt och upprepade också ett välkänt gammalt krav:
De höga marginalskatterna ger inte särskilt stora statsinkomster, så det är ingen större statsfinansiell kostnad att sänka dem. De höga marginalskatterna finns därför att avundsjuka har varit en viktig drivkraft i den svenska socialdemokratiska skattemodellen. Det är dags att avskaffa värnskatten!
Där kan man reagera och minnas den moderna, politiska historien. Björklund försöker retoriskt använda dagens värnskatt, som den ser ut efter sex års alliansstyre, som en restpost där Socialdemokraterna ska ha skäll och kritik. Verkligheten är ju att det är ett vallöfte från honom själv. I 2006 års valmanifest från Allianspartierna hette det:
"Därför är såväl ytterligare sänkningar av inkomstskatterna, t.ex. att avskaffa värnskatten, som förbättringar av företagsbeskattningen och andra åtgärder för att stärka företagsklimatet angelägna".
Alliansen har därefter inte prioriterat det Björklund nu kräver. I kampen om prioriteringar hade Folkpartiet inte något att sätta emot när Moderaterna bestämde. Just där kan man verkligen fundera på Björklunds skämt om en Socialdemokrati som sägs vara rädda att både gå till val som Rödgröna och som ensamma. För Björklunds eget parti har låsningen och löftet till Reinfeldt att ingå i en allians, gjort att till och med ett vallöfte från Allians för Sverige, som Folkpartiet sätter högst, inte är genomfört. Om det mot den bakgrunden är klokt att skämta om en öppenhet i samarbetsformer efter valet, får var och en avgöra. Med Reinfeldts allians kvar vid makten är det inte alls otroligt att Björklunds så hett eftertraktade värnskattsavskaffande uteblir ytterligare en gång.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik</a>, <a href="http://bloggar.se/om/folkpartiet" rel="tag">folkpartiet</a>, <a href="http://bloggar.se/om/jan+bj%F6rklund" rel="tag">jan björklund</a>, <a href="http://bloggar.se/om/v%E4rnskatten" rel="tag">värnskatten</a>, <a href="http://bloggar.se/om/val+2014" rel="tag">val 2014</a>