måndag 20 augusti 2012

Hägglund gör tummen ner för Reinfeldts idéprogram för Alliansen

I lördags svarade moderatledaren Fredrik Reinfeldt på Annie Lööfs inbjudan om en träff i Småländska Maramö. Bakgrunden var ju den känsla som Centerpartiets ledare har om en allians där glöden har falnat. Reinfeldt tackade ja, både i DN-artikel och i sitt tal i Gustavsberg. Där lanserade han också förslag om arbetsgrupper, om en valkommitté och om ett gemensamt idéprogram. Idag säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund nej till det gemensamma programmet i vilket de värderingar och utgångspunkter som allianspartierna har tillsammans skulle presenteras.

Det är på många sätt förklarligt att Hägglund säger nej. Men det är ändå obegripligt att man låter den splittrande bilden nå ut igen till väljarna. En partiledare, Annie Lööf, som talar om "glöd som falnat" och ser behov av något slags krismöte. Och ovanpå det en moderatledare, Fredrik Reinfeldt, som inte kan ha berättat om ett utspel för sina samarbetspartners. Dessutom inför ett utspel om att spegla gemensam idéologi, ett ganska stort steg. Och så då Göran Hägglunds nej tack.

Vid sin födsel mötte de borgerliga partierna i ny skepnad, Alliansen, en närmast unik medial uppmärksamhet. Att politiker träffades till möten gjordes till stora mediala händelser. Lördagens debattartikel och tal av Reinfeldt är ett försök att återuppliva intresset för regeringspartiernas sammanträden, kallelser och tillhörande fotoarragemang. Däremot var det tämligen tyst i Reinfeldts tal om jobb och arbetslöshet.

Att en av de få konkreta punkterna som moderatledaren hade inför framtiden, en gemensam idégrupp, nu har fallit känns inte som någon bra start på "Allians 2 komma noll" som Annie Lööf benämnde nyrenoveringen av de borgerliga partierna.

Mer; AB, Lena Mellin

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om <a href="http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik</a>, <a href="http://bloggar.se/om/alliansen" rel="tag">alliansen</a>, <a href="http://bloggar.se/om/g%F6ran+h%E4gglund" rel="tag">göran hägglund</a>, <a href="http://bloggar.se/om/fredrik+reinfeldt" rel="tag">fredrik reinfeldt</a>, <a href="http://bloggar.se/om/annie+l%F6%F6f" rel="tag">annie lööf</a>, <a href="http://bloggar.se/om/" rel="tag"></a>