tisdag 21 augusti 2012

Falsksång när Sten Nordin sjunger Stockholm i mitt hjärtaHans uttalande förtjänar ett lite längre bemötande än de tre tweets jag skrev på Twitter. Sten Nordin, det moderata finansborgarrådet i Stockholm, har bloggat om socialdemokraters relation till Stockholm. Det är efter en intervju DN med Stefan Löfven som Nordin tar till tangenterna och skriver. Dels handlar det om Förbifart Stockholm. Nordin är säkert nöjd över det besked som Löfven lämnar. Men spekulationerna vävs in lite finurligt, allt för att skapa osäkerhet om hållbarheten i beskedet. Och slutkommentaren handlar om att Socialdemokraterna aldrig blir ett parti för huvudstaden. Nordin har fel. Men det finns förstås förklaringar till utspelet.

Det går trögt för regeringspartiet och Alliansen. Centerledaren Annie Lööf menar att "glöden har falnat". I opinionsmätningarna ligger man efter och riskerar att förlora regeringsmakt och inflytande. Moderatledaren själv såg ett gemensamt idéprogram för de fyra partierna som viktigt men fick nej av Göran Hägglund. Arbetslösheten i landet är högre än när Reinfeldt och Borg betecknade läget som "massarbetslöshet". Det som är den sista utvägens strategi är att göra allt för ett så bra valresultat i Stockholm som möjligt. Därför talade Reinfeldt nästan ingenting om jobben i sitt sommartal. Därför gick han in som den främste kommunpolitikern och lovade en tunnelbana som hans eget parti har motarbetat. Därför vill Sten Nordin beskriva de som hotar hans egen stadshusmakt som Stockholmsfientliga. Ingenting kan vara mer fel.

Sten Nordin och Moderaterna styr ett Stockholm som är stort och befolkningstätt men som kunde ha ännu fler invånare. Att många, inte minst studenter, inte kan flytta hit, beror på att Nordins parti har försummat byggandet, inte minst av studentlägenheter och billigare hyresrätter. Där tycker jag att Socialdemokraterna som har en aktivare bostadspolitik har ett betydligt mer kärleksfullt förhållningssätt till invånarna. För många känns nog Nordins egen politik ganska vass.

Sten Nordin och Moderaterna leder den största kommunen i en region som mycket rikedom, många välbärgade och många välutbildade. Hit kommer jobben, här är arbetslösheten förhållandevis låg och tillväxten god. Men samtidigt leder Nordin ett parti i en region med de skarpaste klyftorna mellan människor och mellan stadsdelar. Ingenting i Moderaternas politik leder till minskade klyftor. Tvärtom. Ett parti som vill minska klyftor, stärka trygghetsnätet för sjuka och arbetslösa, ge elever med större svårigheter i skolan ett tillräckligt stöd och stärka arbetsmarknadspolitiken har en politik för alla i Stockholm. Inte bara för en del.

Sten Nordin och Moderaterna styr Stockholms och landstinget i en region där allt fler blir friskare och får bättre hälsa. Samma region har också stadsdelar med betydligt större ohälsoproblem hos invånarna. Dit borde resurser till primärvård och förebyggande insatser verkligen styras. Sten Nordin och Moderaterna låter etableringar och resurser flöda fritt och då hamnar de innanför "tullarna" och med en dålig relation till vårdbehovet. Därför är inte Nordin trovärdig i sitt bloggande. Man ser inte passivt på när ohälsoklyftor ökar utan man använder den politiska makten till att möta brister. Det kunde Nordin ta med sin partivän Filippa Reinfeldt.

Sten Nordin och Moderaterna styr Stockholm men har också ansvaret för övriga delar av länet. Att partiets trafiklandstingsråd pressar fram en spårväg mellan NK och Djurgården före andra angelägna satsningar på trafiken är talande. Samtidigt som turisterna kan glädjas åt Spårväg city tvingas vi andra sitta fast i stillastående pendeltåg, stappla upp för trappor när rulltrappor står still, vänta på försenade tåg eller trängas i fullsatta vagnar. Var är satsningarna här, söder om Slussen? Var är satsningarna som får våra liv att bli lite enklare? Det kunde Sten Nordin ta med sin partivän Christer G Wennerholm.

Till skillnad från Sten Nordin skulle jag inte peka finger och tala om andra som mindre kärleksfulla till vare sig Stockholm, Stockholms län eller Sverige. Jag skulle kritisera politiken där så krävs men inte ifrågasätta engagemanget för den plats där man lever och verkar. Sen kan jag som aktiv sosse tycka att Nordin och Moderaternas politik slår fel för väldigt många Stockholmare och invånare i vår region.

"Stockholm i mitt hjärta, ja" och säkert också i Sten Nordins. Men sången får onekligen en viss ton av falskt när Nordin dömer ut dem som faktiskt har lösningar på de problem han själv borde ta på största allvar.

Fler som bloggar: Martin Moberg, Mikael Andersson, Röda Berget, Thomas Böhlmark,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern