Det sista blogginlägget för år 2011. Förra, motsvarande inlägg summerade jag år bloggåret 2010, då med 1.182 skrivna inlägg under året. 2011 har jag bloggat en tredjedel av förra årets "volym". En huvudförklaring till det är att det inte bara blev ett utan flera längre bloggpauser under året. Men också därför att 2010 var ett valår som gav sitt till blogginsatserna. Min tanke är att försöka bli mer aktiv med start redan i morgon. Vi får se om debatterna och skrivämnen är tillräckligt för att inspirera mig under kommande år.
Det har annars varit ett händelserikt år. Personligt skrivs året i mycket positiva färger. Åter sambo med Pia i en härlig lägenhet vid Kvarbergsplan i Huddinge. Nytt jobb på LO där jag får jobba med sociala medier. Riktigt roliga och viktiga uppdrag i politiken med fokus på sjukvård, miljö och bostadsfrågor. Då utöver att ett ledamotskap i fullmäktige handlar om alla frågor som rör Huddinge.
Möjligen skriver jag det politiska året 2011 i något dystrare färger. Socialdemokratin går in i ett nytt år med ett väljarstöd lägre än någonsin, både om man tror opinionsmätningar och med tanke på senaste valresultatet. 2011 präglades de första månaderna av S-kongressen. Mona Sahlin avgick och Håkan Juholt blev partiordförande. Jag bloggade direkt från kongressen.
Valet av Juholt var mycket överraskande och knappast någon träffade rätt i gissningarna. Det blev en process som kanske är den sista valproceduren enligt "tradition", med valberedning och hemliga överläggningar. Med förhandlingar och med total avsaknad av krav på kandidater att presentera sig för medlemmarna och söka stöd för en viss framtidslinje. Under 2011 har andra partier lärt av socialdemokratins misstag och haft öppnare processer där flera kandidater har presenterat sig och deltagit i en kamp om de viktiga ledarpositionerna. Till en del är jag övertygad om att det inte skulle ha blivit så om inte (S) hade valt den linje man gjorde, något som vållade debatt och kritik.
Man må ha olika känslor och tankar efter detta men jag vågar utan att ha forskningsbelagda fakta säga att en stor del av partiets aktiva var peppade och uppåt efter kongressen. Juholts linjetal kändes igen som tryggt, framåt, som rättvisa och kryddat med lite humor mitt i allvaret. Att många väljare hade samma tankar bekräftades av de uppåtgående trenderna i en del opinionsmätningar efter valet. Med årets riktigt stora mediedrev stoppades uppgången. Juholts bostadsaffär slog ut alla försök att etablera politiken på S-dagordningen.
Men även om ett viktigt förtroendekapital gröptes ur rejält tror jag att politiska händelser och icke-händelser är väl så viktiga förklaringar till S kärva läge som detta. När budgetmotionen skulle skrivas gjordes det i en öppen form för att stimulera debatt i riksdagsgruppen. Bilden utåt blev i stället att partiledningen fick skit, och tvingades backa. Det följdes av en rad frågor där S enda dagen tyckte en sak och andra dagen sade sig tycka annat. Huller-om-buller och fram-och-tillbaka- har aldrig varit en politisk framgångslinje. Inte heller för (S). Där fanns också en utebliven debatt i TV, när det som mest behövdes. Där fanns senfärdighet i att reagera över en av 2011 års hetaste "skandaler", den om Carema. Där hann såväl Svenskt Näringsliv som moderaterna före (S) i utspel. Där fanns märkliga turer om migrationsfrågor. Där fanns i en del fall fakta-tveksamheter och annat som inte ingav det förtroende för socialdemokratin som såväl behövdes. Där fanns också.- tyvärr- en helt orimligt "bordläggning" av en politisk förnyelse i dialog med medlemmarna. Detta är jag fortfarande djupt ledsen över, å partiets framtids vägnar.
Terrordådet på Utöya blir den händelse som får känneteckna år 2011. Tragiskt. Men också en serie mänskliga prestationer utöver det vanliga, dels av Jens Stoltenberg som i hela dådets efterspel var lysande men också i de reaktioner som följde från unga norska socialdemokrater i hyllande av yttrandefrihet och demokrati just i den svåraste av stunder. "Vi ska tillbaka till Utöya!
Under dessa dagar speglar medierna i en radda årskrönikor vad som har hänt i stort och smått. Dessa rekommenderas!
2011 avslutas med ett par debattinlägg som jag gärna ser lever vidare in i 2012 och därtill fördjupas. Sverige som ett land med allt mer växande klyftor och orättvisor. Socialdemokratins hjärtefråga och viktigaste uppdrag. I veckan har till och med finansminister Borg talat om detta i ord som "bekymrad". I dagens nyårsinlägg av Fredrik Reinfeldt på Brännpunkt är just växande klyftor inte framlyft men nämns ändå. Min förhoppning är att Håkan Juholts och Tommy Waidelichs debattinlägg ska vara ett startskott på en nyfödd socialdemokrati som blir tydligare med vad man vill inför framtiden. Inte minst när det gäller en politik mot de växande klyftorna.
Jag önskar er alla ett riktigt, hjärtligt gott nytt år. Det gäller politiska vänner, politiska motståndare, linedancekompisar, arbetskamrater, fackliga vänner, bloggare från alla läger, twitterföljare, facebookvänner och alla andra som jag har glädjen av att ha i mitt liv på ett eller annat sätt. I morgon postar jag 2012 års första inlägg.
Gott Nytt År!
Mer att läsa: SvD med faktakoll om Sverige/USA;
Fler som bloggar: Katarina Nyberg Finn, Mary Jensen, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Peter Högberg, Norrköpingsbloggen, Alliansfritt, Fredrik Antonsson, Johan Westerholm, Göran Johansson,
Ann-Sofie Wågström, Olas tankar,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, 2011, årskrönika, socialdemokraterna, peter andersson med rätt att tycka,
lördag 31 december 2011
fredag 30 december 2011
En efterlängtad vändning uppåt?
Närapå efterlängtad! Så kanske man kan beteckna dagens debattinlägg av Håkan Juholt och Tommy Waidelich på SvDs Brännpunkt. Temat är de växande samhällsklyftorna och vad som borde göras för att vända utvecklingen. Jobben, utbildningen, en schysst a-kassa för att underlätta omställning och skatter efter bärkraft. Fyra politiska områden som är centrala för att uppnå ökad rättvisa.
Inlägget är ett skarpt, snabbt och välkommet svar på veckans märkliga utspel av finansminister Anders Borg. I en intervju till TT glömde Borg helt sin egen politiks effekter som har lett till växande klyftor. I stället sade sig finansministern vara "bekymrad" och lät som en god socialdemokrat. Att hans egen förda politik, vad man än kan säga om historien, är en av orsakerna till att klyftorna växer, förteg Borg.
Som Juholt/Waidelich skriver idag:
Låt nu det politiska grovarbetet börja och låt oss alla hjälpas åt att fylla den här idéplattformen med konkret politik. Detta samtidigt som vi vässar oppositionsrollen. Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och andra i alliansregeringen saknar helt trovärdighet i det myckna talet om "rättvisa". Det är bara en samlad arbetarrörelse som kan.
Det förutsätter några saker till. För att trovärdigheten ska kunna återhämtas är politiken och färdriktningen basen. Men sen gäller det att hålla sig där, utan fladdrande utspel utan eftertanke. Partiet har nu angett tonen för färden framåt. Må den hållas tydlig. Och visst kan man också hoppas på en viss uppslutning bakom detta så att personfokuset kan vridas över till ett fokus på färden framåt. Om det sker i debatten bland partivänner och bloggare lär vi se. Jag är på den punkten inte helt optimistisk.
Mer att läsa: SvD, Lena Henell, 2011 för Reinfeldt, AB-ledaren om Borgs klyftor, DN om ökade klyftor, DN debatt, om regeringens framtidskommission, AB-debatt, Magnus Ljungkvist,
Fler som bloggar: LO-bloggen, undertecknad, LO-bloggen, Ulla Johansson, Martin Moberg, Monica Green, Olas tankar, Göran Johansson, Huddingeperspektiv, Claes Krantz, Alliansfritt, Roger Jönsson, Claes Krantz 2, Löntagarbloggen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, håkan juholt, socialdemokraterna, alliansen, anders borg, fredrik reinfeldt,
Inlägget är ett skarpt, snabbt och välkommet svar på veckans märkliga utspel av finansminister Anders Borg. I en intervju till TT glömde Borg helt sin egen politiks effekter som har lett till växande klyftor. I stället sade sig finansministern vara "bekymrad" och lät som en god socialdemokrat. Att hans egen förda politik, vad man än kan säga om historien, är en av orsakerna till att klyftorna växer, förteg Borg.
Som Juholt/Waidelich skriver idag:
Förklaringen till detta ligger delvis i lågkonjunkturen, men knappast enbart. Det handlar om politiska beslut. Det är omöjligt att skära i a-kassa och sjukförsäkring för att finansiera skattesänkningar utan att de som uppbär dessa ersättningar får mindre att röra sig med. Därför är det inte förvånande, men djupt oroväckande, att barnfattigdomen nu ökar i Sverige.Socialdemokratin behöver lägga fast den här övergripande politiken. Även om många väljare och sympatisörer i grunden och i hjärtat vet och känner vilken inriktning politiken ska ha, så måste den jobbas igenom. Det borde ha skett direkt efter valet 2010 men nu är det tidsperspektivet satt ur spel. Dagens debattinlägg kan ändå bli en startpunkt på en djup ideologisk debatt om framtiden och om de politiska alternativen. Socialdemokratins tidigare val av "barnfattigdom" som en viktig fråga var i sak helt rätt. Jag ser förvånande invändningar mot det, dock. Men det har saknat en förnyad grund på vilket den frågan ska vila. De fyra politikområdena är viktiga i sammanhanget. Det ger också en ren och tydlig konfliktpunkt gentemot borgerligheten.
Låt nu det politiska grovarbetet börja och låt oss alla hjälpas åt att fylla den här idéplattformen med konkret politik. Detta samtidigt som vi vässar oppositionsrollen. Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och andra i alliansregeringen saknar helt trovärdighet i det myckna talet om "rättvisa". Det är bara en samlad arbetarrörelse som kan.
Det förutsätter några saker till. För att trovärdigheten ska kunna återhämtas är politiken och färdriktningen basen. Men sen gäller det att hålla sig där, utan fladdrande utspel utan eftertanke. Partiet har nu angett tonen för färden framåt. Må den hållas tydlig. Och visst kan man också hoppas på en viss uppslutning bakom detta så att personfokuset kan vridas över till ett fokus på färden framåt. Om det sker i debatten bland partivänner och bloggare lär vi se. Jag är på den punkten inte helt optimistisk.
Mer att läsa: SvD, Lena Henell, 2011 för Reinfeldt, AB-ledaren om Borgs klyftor, DN om ökade klyftor, DN debatt, om regeringens framtidskommission, AB-debatt, Magnus Ljungkvist,
Fler som bloggar: LO-bloggen, undertecknad, LO-bloggen, Ulla Johansson, Martin Moberg, Monica Green, Olas tankar, Göran Johansson, Huddingeperspektiv, Claes Krantz, Alliansfritt, Roger Jönsson, Claes Krantz 2, Löntagarbloggen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, håkan juholt, socialdemokraterna, alliansen, anders borg, fredrik reinfeldt,
söndag 25 december 2011
Nya republikanska medlemmar efter kungens jultal
Så har också kungen hållit ett traditionellt jultal. Talet borde ge Republikanska föreningen många nya medlemmar. Hela talet verkade utgå från att kungen känner ett närmast panikartat behov av att motivera sin egen och sitt kungahus existensberättigande. Kungen och drottningen reser. Kungen vill öppna upp svenska slott. Kungen tycker om Nya Karolinska sjukhuset. Kungen ser fram emot att bli morfar. Kungen gillar Tranströmer. Talet i sammanfattning.
Kungen inleder med "Kära svenskar, hemma och utomlands". Om han däri räknar in "icke-svenskar" men som lever och verkar i vårt land, vet jag inte. Däremot gick kungen ett par hundra år bakåt i tiden, till en annan invandrare som ankom vårt land och sedemera blev kung.
"Karl XIV Johan. Han var den förste i ätten Bernadotte och kom till Sverige för 200 år sedan. Karl Johan tog initiativ till mycket i vårt svenska samhälle. Han såg till att kommunikationer, bankväsende samt sjukvård och skolgång utveckladesKungen hade också ett par rader för att uppmärksamma....en grupp.
"...alla de goda krafter som finns omkring oss. Det finns många hjältar i vårt samhälle som i det tysta kämpar för andra människor utan att få uppmärksamhet eller ett tack. Ni skall känna att ni också omfattas av min och familjens varma julhälsning.Om detta kan mycket sägas. Riktigt vilka det är som ska känna glädje i kunglig uppmärksamhet i det där avsnittet av talet är väl skrivet i stjärorna. Vad som däremot är solklart är att kungen i dagens tal var så fokuserad på att bekräfta sitt eget ämbete att han själv i stället bekräftade skälen för att avskaffa monarkin. Gör så!
Och som ett par medier uppmärksammar: Kungen höll helt tyst om den skandaldebatt som varit het i medier och bland allmänheten sedan boken "Den ofrivillige monarken".
Mer att läsa: Hela jultalet på hovets pressrum, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Ekot.
Fler som bloggar om jultalet: Johan Westerholm,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, kungen, monarkin, republikanska föreningen,
Sahlin och partiledarval
Det är juldag 2011 och ser jag rätt så kommer det mest uppmärksammade politiska utspelet idag från Mona Sahlin. Hon uttalar sig för ett förändrat sätt att välja partiledare framöver. I stället för den mer slutna process som tidigare har använts så ska det bli mer öppet, enligt Sahlin. Precis som andra partier gjorde när (S) fick kritik för att inte göra det, dvs ha en öppen process där kandidater berättar vad de vill och presenterar sig för medlemmar och väljare.
Det är i grunden bra att diskussionen fortsätter och att partiet går i den riktingen. Det är inte bara bra utan också önskvärt och, tror jag, en överlevnadsförutsättning inför framtiden. Väljare och medlemmar accepterar inte längre ett passivt "titta på" när "makten själv" väljer makten. Medlemmar och väljare kräver delaktighet. Annars ger man sjutton i det parti eller den organisation som inte bryr sig om ens åsikter.
Ska man ha någon kritisk ton mot Sahlins utspel så är det väl att det riskerar att förlänga formaliafrågor och personfrågor. I stället för att fokus äntligen blir på politiken, visioner och vägval, så kan utspel av det här slaget tvinga kvar det offentliga samtalet på det område - person- och formaliafrågor - som socialdemokratin har haft alltför enögt fokus på sedan valförlusten 2010. Det borde i stället ha varit och måste framöver vara ett markant fokus på den politiska omprövningen.
Visst kan man också tolka utspelet som illasinnad kritik från Sahlin mot Juholt. En del väljer säkert att göra det med ärliga avsikter och av tröttnad på ständiga kritiker som aldrig ger det socialdemokratiska ledarskapet en lugn stund. I en del fall är det politiska motståndare som uttolkar Sahlins utspel och man kan verkligen fundera över om det är av omtanke om (S) framtid det görs. Jag är inte så säker på det. Men i sak är Sahlins utspel ett viktigt steg i (S) utveckling till ett parti i människors vardag, om man så säger.
Mer att läsa: Ekot, DN, SvD, Expressen, Laholms tidning om valet av LO-ordförande.
Fler som bloggar: Kent Persson, Tokmoderaten, , Johan Westerholm, Peter Högberg, Mattias Lundbäck, Alltid rött, alltid rätt,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, mona sahlin, socialdemokraterna, håkan juholt,
Det är i grunden bra att diskussionen fortsätter och att partiet går i den riktingen. Det är inte bara bra utan också önskvärt och, tror jag, en överlevnadsförutsättning inför framtiden. Väljare och medlemmar accepterar inte längre ett passivt "titta på" när "makten själv" väljer makten. Medlemmar och väljare kräver delaktighet. Annars ger man sjutton i det parti eller den organisation som inte bryr sig om ens åsikter.
Ska man ha någon kritisk ton mot Sahlins utspel så är det väl att det riskerar att förlänga formaliafrågor och personfrågor. I stället för att fokus äntligen blir på politiken, visioner och vägval, så kan utspel av det här slaget tvinga kvar det offentliga samtalet på det område - person- och formaliafrågor - som socialdemokratin har haft alltför enögt fokus på sedan valförlusten 2010. Det borde i stället ha varit och måste framöver vara ett markant fokus på den politiska omprövningen.
Visst kan man också tolka utspelet som illasinnad kritik från Sahlin mot Juholt. En del väljer säkert att göra det med ärliga avsikter och av tröttnad på ständiga kritiker som aldrig ger det socialdemokratiska ledarskapet en lugn stund. I en del fall är det politiska motståndare som uttolkar Sahlins utspel och man kan verkligen fundera över om det är av omtanke om (S) framtid det görs. Jag är inte så säker på det. Men i sak är Sahlins utspel ett viktigt steg i (S) utveckling till ett parti i människors vardag, om man så säger.
Mer att läsa: Ekot, DN, SvD, Expressen, Laholms tidning om valet av LO-ordförande.
Fler som bloggar: Kent Persson, Tokmoderaten, , Johan Westerholm, Peter Högberg, Mattias Lundbäck, Alltid rött, alltid rätt,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, mona sahlin, socialdemokraterna, håkan juholt,
fredag 23 december 2011
Föraktet för hyresrätten slår mot tillväxten
Nej, någon fin julklapp i form av ett eget hyreskontrakt på den första lägenheten tycks väldigt få av vårt läns unga kunna se fram emot. Så också för unga i Huddinge, och för den delen också för andra hugade hyresrättsspekulanter. I veckan berättade Mitt i Huddinge att kommunen har noll ambitioner att bygga hyresrätter och idag rapporterar Radio Stockholm om läget på bostadsmarknaden på andra sidan kommungränsen, i Stockholm. 60.000 i kö i förmedlingen som tillsammans kan söka 95 lägenheter. Eftersom Huddinge också tillhör Stockholms bostadsförmedling så berör det oerhört dystra läget också Huddingeborna.
Jag håller med. Det är är inte något nytt tema i mina blogginlägg. I stället är det återkommande helt enkelt därför att verkligheten inte kommer med några positiva tecken på förbättringar. På samtliga nivåer tycks en mycket grund insikt finnas om hur viktigt det är med byggandet, också av hyresrätter. Det första för att möta behovet hos människor. Men därefter också som en av fler faktorer som påverkar tillväxt och framväxten av fler och nya jobb. Man KAN inte och kommer inte att lyckas ens med basal personalförsörjning till exempelvis vård och omsorg om människor inte kan bo någonstans.
I Huddinges fullmäktige har jag debatterat frågan åtskilliga gånger. Möjligen andas kommunledningen mer ärliga och raka besked i artikeln än tidigare i dessa debatter. Det har i alla fall antytts att man vill och kan få fart på byggandet. Nu är det ytterst svävande uttalanden och inga konkreta åtgärder. Från regeringens sida har "pratet" blivit bättre sedan Stefan Attefall tog över. Men det har hittills stannat vid just prat och det största man har presterat är "reformen" ägarlägenheter som inte gav något och så möjligheterna för lite mer välbärgade och storboende att hyra ut en del av sin bostad. Inte något mer än så. Alla tankar på att återinföra de stimulansmedel som enligt analyser är det mest verksamma för att få nya hyresrätter byggda avfärdas.
Före de "nya moderaterna" fanns det en del citat av gamla politiska rävar som möjligen berättade den mer sanna historien som förklarar varför inga hyresrätter byggs. En ledande kommunpolitiker (m) i Stockholms län menade att det var att bygga för "människor som socialt har klassat ner sig". En annan till (m) närstående PR-byro skrev i sin analys över den kommunens byggande att man därmed (med fokus på byggandet av egna hem och bostadsrätter) hade påverkat den politiska situationen i kommunen. Ibland undrar man om det är de förutfattade meningarna som verkligen ligger bakom den bristande vilja som uppvisas när det gäller byggandet.
Mer att läsa: S-utspel om "Lilla Manhattan" i Stockholm, Forskare på SvD Brännpunkt om förortens potential,
Fler som bloggar: Terje Gunnarsson,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, byggande, bostad, bostäder, hyresrätter, regeringen, stefan attefall, Huddinge,
Kasta inte ut Huddinges föreningar på bar backe!
Strax före jul har en proteströrelse startats i Huddinge och som bland annat berättats om i Mitt i Huddinge ett par nummer. Det är föreningar, som exempelvis Huddinge kostnärsklubb, som upprörs över signaler om att kommunens fastighetsbolag HUGE tänker höja hyrorna kraftigt för föreningen som idag huserar i Fullersta Bio.
Det är bra att föreningslivet reagerar. Samtidigt är oron och protesterna mycket en följd av ett svårt dilemma som HUGE har hamnat i. När man väljer att inte rakt av skicka över ett färdigt beslut om nya förutsättningar utan i stället börjar med något som var en tänkt dialog så kan saker som inte var tänkta ändå bli en sanning i människors ögon. Delvis är det så i det här fallet. Det är inför en förändring av hyressättningen som företaget har önskat en dialog med i det här fallet Huddinge konstnärsklubb om hyran för Fullersta Bio.
Jag har tillsammans med mina partivänner i styrelsen tyckt att det finns anledning att se över hur hyror sätts. Får bolaget täckning för sina kostnader? Finns orimligt låga ersättningar i avtal där en justering är viktig för oss som ansvarar för bolagets ekonomi? Det gäller i stort men också sådant som kan ses som fastigheter som inte bara har ett verksamhetsintresse utan också är viktiga att bevara utifrån kulturhistoriska skäl. Hur ska fördelningen av ansvaret när det gäller drift/kostnader ska se ut mellan kommun och Huge?
Det innebär inte att Huges ägare, Huddinge kommun, måste låta oron bestå, öka och kanske spridas vidare till andra föreningar i samma situation. Om ägaren vill renodla kostnadsansvar så är det fullt möjligt att berätta för föreningarna att diskussionerna är en sak mellan två parter som inte kommer att leda till någon utkastning från verksamhetslokalen.
Det tydliga beskedet ger tyvärr inte kommunledningen. Huges styrelseordförande Anti Avsan (m) bloggar om saken och det ger en bra bakgrund till diskussionerna. Däremot håller den politiska majoriteten också här inne med tydliga besked.
Ge dessa klara löften att ingen kommer att sparkas ut från sina verksamhetslokaler. Att förändringarna är en sak mellan Huge och kommunen. Att det är rimligt att se på möjliga övergångstider. Men att Huddinge kommun ändå ska värna kultur- och föreningslivet också framöver oavsett om det är kommunen själv eller dess bostadsföretag som står för fiolerna.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, huddinge, fullersta bio, föreningar, moderaterna, huddinge konstnärsklubb, Huge, HUGE fastigheter, anti avsan,
torsdag 22 december 2011
Någon politiker ansvarig för Carema? Träd fram, tack!
Åter är en bloggfri period över. Denna gång, som varade från lucia, berodde på datahaveri hemma. Nu är det nyinvesterat och jag hoppas att min nya laptop ska ge bra skrivglädje framöver. Och precis som jag då vid förra uppstarten hade anledning att uppmärksamma, så är det vårdföretaget Carema som är ett tema. Viktigt. Berättigat. Men inte hela historien.
På Facebook skriver LO-utredaren och bloggaren på LO-bloggen, Kjell Rautio, tankar som också har varit mina under lång tid:
Det har på många håll gått alldeles för snabbt när vård och omsorg upphandlas. Det handlar inte i de sammanhang jag finns, som många kanske tror, om jakten på den billigaste vården. Förvisso kan man få det intrycket av en av dagens "Carema News" - Om existensen av ett sällskapsspel för personalen med bland annat tips om att spara pengar. Eller som uppgiften som jag läste i Aftonbladetledaren, signerad Anders Lindberg:
Detta måste få ett slut och ett politiskt ansvar måste utkrävas. Visst är valdagen 2014 det "yttersta" av ansvarsutkrävande. Men så länge kan inte äldre och sjuka som drabbats av de ideologiskt grundade privatiseringarna vänta. I Caremaskandalernas inledning var såväl Svenskt Näringsliv som Moderaterna snabba att göra utspel om förbättringar. Två av de nyckelaktörer som har ett stort ansvar för att ägarformer mer än kvalitet har tillåtits dominera debatten och dessvärre också direkta upphandlingar och den politiska styrningen. Mitt eget parti var inte fullt så snabba och har med något ljust undantag inte förmått använda den välfärdsfrågan att berätta om alternativen.
Det betyder mindre i just det här inlägget. Avsikten med detta är att efterlysa politikens ansvarstagande också när saker går snett.
Mer att läsa: DN om Carema, SvD, Carema dementerar om spel, AB om Caremaspelet, AB, ledare, Anders Lindberg, Ekot, Uppdatering: DN följer upp.
Fler som bloggar: Peter Högberg, Martin Moberg, Sebastian Stenholm, The hell of hannastacia, Peter Johansson, Elisabet, Evalena Edholm, Johan Westerholm, Olas tankar,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, carema, alliansen, moderaterna, vård, sjukvård,
På Facebook skriver LO-utredaren och bloggaren på LO-bloggen, Kjell Rautio, tankar som också har varit mina under lång tid:
För egen del avstår jag omdömen om medierna. Men det Kjell tar upp i sak tillhör mina verkliga hjärtefrågor: Ska man vara politiker, förtroendevald av "folket", så HAR man ansvar och så TAR man ansvar. Medierna har ett berättigat fokus på vårdens brister och på de företag som dels misshandlar sitt vårduppdrag men också drar med pengarna från de svenska skattebetalarna. Men det kan inte, som nu, legitimera att de som fattar besluten och som anlitar "eländesföretagen" inte avkrävs ett ansvar.Att Carema-skandalen kan rulla på dag efter dag, utan att någon i media utkräver åtminstone en droppe politiskt ansvar är i sig en skandlal. En skandal i ett land som dessutom anser sig vara en av "världens främsta demokratier". Det börjar kanske snart bli dags att tala om att vi även har en av "världens bästa skitmedier"?
Det har på många håll gått alldeles för snabbt när vård och omsorg upphandlas. Det handlar inte i de sammanhang jag finns, som många kanske tror, om jakten på den billigaste vården. Förvisso kan man få det intrycket av en av dagens "Carema News" - Om existensen av ett sällskapsspel för personalen med bland annat tips om att spara pengar. Eller som uppgiften som jag läste i Aftonbladetledaren, signerad Anders Lindberg:
"Dagens Nyheter har också tagit del av interna dokument och pratat med personal från boendet Kastanjen i Järfälla. Där pågår en liten tävling i att spara mat. Om tio ska äta köper man in mat för sex eller sju, avslöjar en anställd."Det vi ser är direkta följder av anlitande av entreprenörer där det alltför ofta är ett självändamål att fortsätta avveckla egen-regi-verksamhet och ersätta det med privata utförare. Av ideologiska skäl och därför att man som partier har en beställning om ett sådant systemskifte från de aktörer som verkar på "vårdmarknaden" och som ser ännu större förtjänstmöjligheter där.
Detta måste få ett slut och ett politiskt ansvar måste utkrävas. Visst är valdagen 2014 det "yttersta" av ansvarsutkrävande. Men så länge kan inte äldre och sjuka som drabbats av de ideologiskt grundade privatiseringarna vänta. I Caremaskandalernas inledning var såväl Svenskt Näringsliv som Moderaterna snabba att göra utspel om förbättringar. Två av de nyckelaktörer som har ett stort ansvar för att ägarformer mer än kvalitet har tillåtits dominera debatten och dessvärre också direkta upphandlingar och den politiska styrningen. Mitt eget parti var inte fullt så snabba och har med något ljust undantag inte förmått använda den välfärdsfrågan att berätta om alternativen.
Det betyder mindre i just det här inlägget. Avsikten med detta är att efterlysa politikens ansvarstagande också när saker går snett.
Mer att läsa: DN om Carema, SvD, Carema dementerar om spel, AB om Caremaspelet, AB, ledare, Anders Lindberg, Ekot, Uppdatering: DN följer upp.
Fler som bloggar: Peter Högberg, Martin Moberg, Sebastian Stenholm, The hell of hannastacia, Peter Johansson, Elisabet, Evalena Edholm, Johan Westerholm, Olas tankar,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, carema, alliansen, moderaterna, vård, sjukvård,
tisdag 13 december 2011
Carema, Slussen, Kreab och ett parti
En regnig tisdagkväll i Huddinge och min flytt-blogg-paus får ett slut. Det har varit segt att komma igång efter den "stora flyttarveckan" då bloggens hemadress tillsammans med mig själv och Pia flyttade från Huddinge centrum till Kvarnbergsplan.
Men nu är det slutpausat från nätets alla debatter. Det som får mig att äntligen komma igång igen är nyhetsflödet från Stockholm på andra sidan kommungränsen. Där har de styrande i stadshuset i en iver att möta kritik efter äldrevårdsskandalerna anlitat kompisar och partivänner för att sköta krishanteringen. Allt betalat och finansierat av skattepengar. Säkert i form av fakturor som ger en eller annan krona i vinst till det till moderaterna intimt sammankopplade Kreab Gavin Anderson. Ibland är det fint med vänner i politiken.
Det kommer, gissar jag, att bli ett par mindre rubriker. Men något drev lär knappast gå och någon lägre följetong a la andra exempel lär vi inte få vara med om. Med rätt partistä(m)pel förefaller det vara omöjligt att kliva över några moralens gränser när det handlar om politisk ledning. Vi ser det på alla nivåer där det mest illustrativa över sammanblandning mellan roller är anställningen av förre partisekreterare Schlingmann som någon slags propagandaminister i Rosenbad. Vi såg liknande vänskapsaffärer i Uppdrag Gransknings repotage från Täby med bland annat Reinfeldts förre kampanjchef som gjorde lysande affärer med den kommunledningen. (samma parti där).
Och frågan är väl hur omfattande kompisaffärena är. Ser för övrigt att Peje Emilsson, Kunskapsskolan, är verksam även här. En person som gör stora pengar på just det segmentet av verksamheter som är skattefinansierade och nu inte sällan sålda till underpris eller garanterade intäkter genom skattepengar och ersättningssystem. Dagens nyhet om moderaterna, Kreab och Carema kompletteras också med en nyhet om moderaterna, Kreab och Slussen. I den senare frågan har PR-företaget fakturerat stadens moderater fem av de nio totala miljonerna under året. (enl Rapport)
Detta är ett elände! "Staten och kapitalet sitter i samma båt" hade möjligen en ton av rättvisepatos och krav på att makten skulle tjäna folket. En vrede när man såg att politiken inte tillräckligt gjorde något åt samhällsproblem. Idag har temat fått en helt annan innebörd. Ett fritt spelrum för (ofta manliga) kompisgäng tillhörande ett maktparti som ser sin rätt att leka affär med mina och andras surt förvärvade och senare inbetalade skattekronor. Ett maktparti som så länge någon kan minnas också håller hemligt vilka som är stora privata finansiärer av partiet. Dylika nyheter stimulerar verkligen fantasierna också på den punkten.
Fruntimmersbloggen sammanfattar tydligt: "Moderaterna ger miljoner till andra moderater - för att minska publicistiska skandaler".
Mer att läsa: DN: Carema om skatter, AB ledarbloggen,
Fler som bloggar: Alliansfritt, Olas tankar, Ett hjärta rött, Annarkia, Löntagarbloggen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, carema, moderaterna, kreab,
Men nu är det slutpausat från nätets alla debatter. Det som får mig att äntligen komma igång igen är nyhetsflödet från Stockholm på andra sidan kommungränsen. Där har de styrande i stadshuset i en iver att möta kritik efter äldrevårdsskandalerna anlitat kompisar och partivänner för att sköta krishanteringen. Allt betalat och finansierat av skattepengar. Säkert i form av fakturor som ger en eller annan krona i vinst till det till moderaterna intimt sammankopplade Kreab Gavin Anderson. Ibland är det fint med vänner i politiken.
Det kommer, gissar jag, att bli ett par mindre rubriker. Men något drev lär knappast gå och någon lägre följetong a la andra exempel lär vi inte få vara med om. Med rätt partistä(m)pel förefaller det vara omöjligt att kliva över några moralens gränser när det handlar om politisk ledning. Vi ser det på alla nivåer där det mest illustrativa över sammanblandning mellan roller är anställningen av förre partisekreterare Schlingmann som någon slags propagandaminister i Rosenbad. Vi såg liknande vänskapsaffärer i Uppdrag Gransknings repotage från Täby med bland annat Reinfeldts förre kampanjchef som gjorde lysande affärer med den kommunledningen. (samma parti där).
Och frågan är väl hur omfattande kompisaffärena är. Ser för övrigt att Peje Emilsson, Kunskapsskolan, är verksam även här. En person som gör stora pengar på just det segmentet av verksamheter som är skattefinansierade och nu inte sällan sålda till underpris eller garanterade intäkter genom skattepengar och ersättningssystem. Dagens nyhet om moderaterna, Kreab och Carema kompletteras också med en nyhet om moderaterna, Kreab och Slussen. I den senare frågan har PR-företaget fakturerat stadens moderater fem av de nio totala miljonerna under året. (enl Rapport)
Detta är ett elände! "Staten och kapitalet sitter i samma båt" hade möjligen en ton av rättvisepatos och krav på att makten skulle tjäna folket. En vrede när man såg att politiken inte tillräckligt gjorde något åt samhällsproblem. Idag har temat fått en helt annan innebörd. Ett fritt spelrum för (ofta manliga) kompisgäng tillhörande ett maktparti som ser sin rätt att leka affär med mina och andras surt förvärvade och senare inbetalade skattekronor. Ett maktparti som så länge någon kan minnas också håller hemligt vilka som är stora privata finansiärer av partiet. Dylika nyheter stimulerar verkligen fantasierna också på den punkten.
Fruntimmersbloggen sammanfattar tydligt: "Moderaterna ger miljoner till andra moderater - för att minska publicistiska skandaler".
Mer att läsa: DN: Carema om skatter, AB ledarbloggen,
Fler som bloggar: Alliansfritt, Olas tankar, Ett hjärta rött, Annarkia, Löntagarbloggen,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, carema, moderaterna, kreab,
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)