torsdag 22 december 2011

Någon politiker ansvarig för Carema? Träd fram, tack!

Åter är en bloggfri period över. Denna gång, som varade från lucia, berodde på datahaveri hemma. Nu är det nyinvesterat och jag hoppas att min nya laptop ska ge bra skrivglädje framöver. Och precis som jag då vid förra uppstarten hade anledning att uppmärksamma, så är det vårdföretaget Carema som är ett tema. Viktigt. Berättigat. Men inte hela historien.

På Facebook skriver LO-utredaren och bloggaren på LO-bloggen, Kjell Rautio, tankar som också har varit mina under lång tid:
Att Carema-skandalen kan rulla på dag efter dag, utan att någon i media utkräver åtminstone en droppe politiskt ansvar är i sig en skandlal. En skandal i ett land som dessutom anser sig vara en av "världens främsta demokratier". Det börjar kanske snart bli dags att tala om att vi även har en av "världens bästa skitmedier"?
För egen del avstår jag omdömen om medierna. Men det Kjell tar upp i sak tillhör mina verkliga hjärtefrågor: Ska man vara politiker, förtroendevald av "folket", så HAR man ansvar och så TAR man ansvar. Medierna har ett berättigat fokus på vårdens brister och på de företag som dels misshandlar sitt vårduppdrag men också drar med pengarna från de svenska skattebetalarna. Men det kan inte, som nu, legitimera att de som fattar besluten och som anlitar "eländesföretagen" inte avkrävs ett ansvar.

Det har på många håll gått alldeles för snabbt när vård och omsorg upphandlas. Det handlar inte i de sammanhang jag finns, som många kanske tror, om jakten på den billigaste vården. Förvisso kan man få det intrycket av en av dagens "Carema News" - Om existensen av ett sällskapsspel för personalen med bland annat tips om att spara pengar. Eller som uppgiften som jag läste i Aftonbladetledaren, signerad Anders Lindberg:
"Dagens Nyheter har också tagit del av interna dokument och pratat med personal från boendet Kastanjen i Järfälla. Där pågår en liten tävling i att spara mat. Om tio ska äta köper man in mat för sex eller sju, avslöjar en anställd."
Det vi ser är direkta följder av anlitande av entreprenörer där det alltför ofta är ett självändamål att fortsätta avveckla egen-regi-verksamhet och ersätta det med privata utförare. Av ideologiska skäl och därför att man som partier har en beställning om ett sådant systemskifte från de aktörer som verkar på "vårdmarknaden" och som ser ännu större förtjänstmöjligheter där.

Detta måste få ett slut och ett politiskt ansvar måste utkrävas. Visst är valdagen 2014 det "yttersta" av ansvarsutkrävande. Men så länge kan inte äldre och sjuka som drabbats av de ideologiskt grundade privatiseringarna vänta. I Caremaskandalernas inledning var såväl Svenskt Näringsliv som Moderaterna snabba att göra utspel om förbättringar. Två av de nyckelaktörer som har ett stort ansvar för att ägarformer mer än kvalitet har tillåtits dominera debatten och dessvärre också direkta upphandlingar och den politiska styrningen. Mitt eget parti var inte fullt så snabba och har med något ljust undantag inte förmått använda den välfärdsfrågan att berätta om alternativen.

Det betyder mindre i just det här inlägget. Avsikten med detta är att efterlysa politikens ansvarstagande också när saker går snett. Mer att läsa: DN om Carema, SvD, Carema dementerar om spel, AB om Caremaspelet, AB, ledare, Anders Lindberg, Ekot, Uppdatering: DN följer upp.

Fler som bloggar: Peter Högberg, Martin Moberg, Sebastian Stenholm, The hell of hannastacia, Peter Johansson, Elisabet, Evalena Edholm, Johan Westerholm, Olas tankar,Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,