fredag 30 december 2011

En efterlängtad vändning uppåt?

Närapå efterlängtad! Så kanske man kan beteckna dagens debattinlägg av Håkan Juholt och Tommy Waidelich på SvDs Brännpunkt. Temat är de växande samhällsklyftorna och vad som borde göras för att vända utvecklingen. Jobben, utbildningen, en schysst a-kassa för att underlätta omställning och skatter efter bärkraft. Fyra politiska områden som är centrala för att uppnå ökad rättvisa.

Inlägget är ett skarpt, snabbt och välkommet svar på veckans märkliga utspel av finansminister Anders Borg. I en intervju till TT glömde Borg helt sin egen politiks effekter som har lett till växande klyftor. I stället sade sig finansministern vara "bekymrad" och lät som en god socialdemokrat. Att hans egen förda politik, vad man än kan säga om historien, är en av orsakerna till att klyftorna växer, förteg Borg.

Som Juholt/Waidelich skriver idag:
Förklaringen till detta ligger delvis i lågkonjunkturen, men knappast enbart. Det handlar om politiska beslut. Det är omöjligt att skära i a-kassa och sjukförsäkring för att finansiera skattesänkningar utan att de som uppbär dessa ersättningar får mindre att röra sig med. Därför är det inte förvånande, men djupt oroväckande, att barnfattigdomen nu ökar i Sverige.
Socialdemokratin behöver lägga fast den här övergripande politiken. Även om många väljare och sympatisörer i grunden och i hjärtat vet och känner vilken inriktning politiken ska ha, så måste den jobbas igenom. Det borde ha skett direkt efter valet 2010 men nu är det tidsperspektivet satt ur spel. Dagens debattinlägg kan ändå bli en startpunkt på en djup ideologisk debatt om framtiden och om de politiska alternativen. Socialdemokratins tidigare val av "barnfattigdom" som en viktig fråga var i sak helt rätt. Jag ser förvånande invändningar mot det, dock. Men det har saknat en förnyad grund på vilket den frågan ska vila. De fyra politikområdena är viktiga i sammanhanget. Det ger också en ren och tydlig konfliktpunkt gentemot borgerligheten.

Låt nu det politiska grovarbetet börja och låt oss alla hjälpas åt att fylla den här idéplattformen med konkret politik. Detta samtidigt som vi vässar oppositionsrollen. Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och andra i alliansregeringen saknar helt trovärdighet i det myckna talet om "rättvisa". Det är bara en samlad arbetarrörelse som kan.

Det förutsätter några saker till. För att trovärdigheten ska kunna återhämtas är politiken och färdriktningen basen. Men sen gäller det att hålla sig där, utan fladdrande utspel utan eftertanke. Partiet har nu angett tonen för färden framåt. Må den hållas tydlig. Och visst kan man också hoppas på en viss uppslutning bakom detta så att personfokuset kan vridas över till ett fokus på färden framåt. Om det sker i debatten bland partivänner och bloggare lär vi se. Jag är på den punkten inte helt optimistisk.

Mer att läsa: SvD, Lena Henell, 2011 för Reinfeldt, AB-ledaren om Borgs klyftor, DN om ökade klyftor, DN debatt, om regeringens framtidskommission, AB-debatt, Magnus Ljungkvist,

Fler som bloggar: LO-bloggen, undertecknad, LO-bloggen, Ulla Johansson, Martin Moberg, Monica Green, Olas tankar, Göran Johansson, Huddingeperspektiv, Claes Krantz, Alliansfritt, Roger Jönsson, Claes Krantz 2, Löntagarbloggen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,