måndag 9 april 2012

Hemliga partibidrag föder spekulationer

Det ena är öppet, välkänt och lätt att diskutera. Även (m)-bloggaren Thomas Böhlmark kan utan vidare blogga om saken med fakta (i alla fall så gott som..) som utgångspunkt. Socialdemokratin får stöd från den fackföreningsrörelse som bildade partiet. Så är det, måhända att en del försöker trixa till värdet av detta till ibland orimligheter. Grunden går knappast att ifrågasätta: det är varje förening som avgör på vilket sätt man fattar beslut och om hur ekonomin ska skötas och pengarna användas. När det gäller stöd till (S) kan man, oavsett syn på själva stödet, knappast argumentera mot det faktumet. Det är också under ständig debatt och ifrågasättande. Det måste ständigt läggas fram argument. Se bara på de inlägg som kommer när man talar om andra partiers motsvarande "vänner". Debatten tenderar alltid att återvända till socialdemokratin. Demokratiskt viktigt men...

Det andra, på "andra sidan", är slutet, dolt och även om det antyds att det ska bli öppnare så tvivlar man. Idag berättar TV4 News ytterligare ett kapitel i Moderaternas trista historia om hemliga partibidrag. Den förre ministern Littorin lär i en bok bekräfta anonyma bidrag och i ett inslag i fyran nämns att hemlighetsmakeriet är en förklaring till att moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson lämnade riksdagen. Om detta har hon också skrivit själv.

Ibland har jag plockat fram en gammal uppgift om stöd till moderaterna direkt från företagen, från den tid då SSU plockade fram uppgifterna på bolagsstämmor och ut årsredovisningar. ASEA 420 000 kr, Atlas Copco 180 000 kr, Bofors 150 000 kr, LM Eriksson 400 000 kr, SAAB 300 000 kr, SKF 190 000 kr. Det var direkta stöd till partiet. Vid den tidpunkten skedde sedan en vridning: Svenska Arbetsgivareföreningen hade surnat till över "vänstervridning". Näringslivets frågor kom inte fram tillräckligt. Det krävdes mer långsiktig opinionsbildning. Timbro bildades och en del andra satsningar sjösattes under ledning av Sture Eskilsson. Ideologiskt och många gånger i sakfrågor låg den kraftsamlingen på opinionsbildning i linje med det borgerliga partiernas politik.

Det är demokratiskt viktigt att det finns en öppenhet om vem som betalar stöd till partier. Det är tillräckligt knepigt när det, som på sjuttiotalet, blir slut med direkta penningbidrag men där näringslivet samtidigt tar över en tung del av opinionsbildningen för att bana väg för partier och politiska beslut som ligger i linje med deras intressen. På den sidan är borgerligheten sett till resurser totalt överlägsen. Att moderaterna öppnar upp sin redovisning när det gäller direkta stöd från privatpersoner vore inte orimligt. (Partiet uppger att man inte tar emot stöd från juridiska personer. Även detta väcker frågor..) I samma blogginlägg skriver Peter Johansson ned några frågor som väcks:
  • Vem gav pengarna?
  • Visste Reinfeldt var pengarna kom ifrån?
  • Hur gör man en icke spårbar överföring i dagens samhälle? Använder nummerkonton eller kom sedlarna i ett brunt kuvert?
  • Fanns det ingen som helst tvekan hos moderaterna att ta emot pengar från en helt anonym källa?
Moderaterna har sig själva att skylla när spekulationer och rykten föds ur hemlighetsmakeriet. Är det som Aftonbladets ledarsida spekulerat i att partiet får stöd av McDonalds eller av personer i den kretsen? En del tyder på det, som hela frågan om sänkt krogmoms, regeringens "utflykter" till just McDonalds och kanske också Filippa Reinfeldts medverkan på hamburgerställets brickunderlägg (!) Hur var det med kopplingen mellan partiet och Carema? Eller hur såg sambanden mellan (m) och Attendo ut och kom det några direkta stödpengar till Reinfeldts kampanj 2006? Alla partier borde vara tydliga, öppna och ärliga om bidrag man tar emot vid sidan av de partistöd vi har i Sverige. Och är man det inte därför att man har en demokratisyn som säger att det är självklart, så kan man i alla fall göra det för att förebygga grunden för illvilliga rykten.


Läs mer: Maria Abrahamsson (m) som hederligt står upp för ökad öppenhet, Fokus om tidigare insamlingsverksamhet, Morgan Johansson skriver om m-kopplingar,

Bloggar: Parkstugan, Martin Moberg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,