lördag 28 april 2012

Direktörerna och slasket på nätet


Idag ordnar LO och Expo ett seminarium på Nätrot 12 om främlingsfientligheten på nätet. Precis som i den stora utbildningsinsatsen handlar det om att "Alla kan göra något", om att ge tips, idéer och ökade kunskaper för att kunna möta främlingsfientlighet och rasism. Med den bakgrunden blir en del diskussioner på nätet ganska absurda. Daniel Swedin på Aftonbladets ledare gör en bra genomgång av en debatt som förts det senaste dygnet. Ett påstående från Timbro-direktören Markus Uvell är att LO vill minska arbetskraftsinvandring, står nära SD i synen på detta och till och med är "den starkaste kraften för minskad invandring". Diskussionen har tydligen också fångats upp på andra delar av nätet.

Sanningen är kort och gott att svensk fackföreningsrörelse slåss för schyssta arbetsvillkor för alla som jobbar i Sverige. (för den delen också internationellt för fackliga kompisar runt om i världen) Det gör man därför att man ser till varje anställds rätt till "det goda arbetet" men också för att det påverkar andra. Det ska inte gå att pressa ner löner till minimalt genom att villkoren är sämre för den som kommer hit från ett annat land och jobbar. Det ska inte gå att pressa ner lönenivåer för alla och anställningsvillkor över hela arbetsmarknaden på det sättet. Så enkelt är det. Daniel Swedin skriver också:
Timbro finansieras av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och de gillar inte det fackliga löftet eftersom det minskar arbetsgivarnas makt. Så därför ifrågasätter centrala avtal, man vill försämra anställningsvillkoren, sänka lönerna, urholka arbetsrätten - och så kallar man arbetstagarorganisationerna för invandringsmotståndare.
Det görs fler inlägg på nätet från företrädare på arbetsgivarorganisationen. "Det stora" de senaste dagarna har varit anklagelser mot Byggnads som påstås "kränka föreningsrätten". SNs Anders Edholm, ansvarig för "strategisk opinionsbildning", twittrar om "fackpampar" och i den nyligen avslutade konflikten om personliga assistenter är en kommentar från Edholm med adress Kommunal: 
ja och nu lämnar man hjärnskadade, rörelsehindrade och andra med funktionsneds i sticket istället för att förhandla.Ynkedom.
Det finns fler tweets av samma kaliber...

Direktörerna har gett sig ut på nätet. Ibland passeras gränserna för vad som kan räknas till acceptabelt från företrädare för stora organisationer. Möjligen är det syftet: att just flytta gränser för det acceptabla och med negativ kampanj som medel underminera förtroende hos motparten. Det gör det inte övertrampen mer acceptabla.

Mer: Röda Berget.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,