lördag 28 april 2012

Bättre svar krävs om de 14 000 jobben, Kent Persson

I ett av sina första blogginlägg som moderat partisekreterare hävdade Kent Persson att (S)-förslagen i den kommande budgetmotionen kostar 14 000 jobb. Det skulle, menade Persson, bli följden av att partiet vill styra om resurser från den generellt sänkta arbetsgivaravgiften för unga till mer träffsäkra och smarta åtgärder. (som exempelvis utbildningskontrakt). När det gäller just sänkningen av arbetsgivaravgiften har Finanspolitiska rådet och även IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, sagt att det i dag inte finns några säkra uppgifter om att unga har fått   jobb efter sänkningen. Det gäller också arbetsmarknadsdepartementet som inte heller verkar kunna plocka fram beräkningarna.

Om detta skriver bland annat tidningen Arbetets Martin Klepke i ett blogginlägg som fått rubriken "När en tanke blir så fel".
14 000 nya jobb för 16 miljarder kronor innebär nämligen att varje nytt jobb kostat hela 1 140 000 kronor. Investerat med förnuft, till exempel i den offentliga sektorn, skulle motsvara summa kunna skapa betydligt fler jobb än 14 000.
Men stämmer uppgifterna? Jag har sedan i torsdags ställt frågor på twitter till ledande moderata företrädare. Ett svar har lämnats: Moderaternas Tomas Tobé har upplyst om att källan är "Finansdepartementets beräkning på lång sikt". Tyvärr utan länk. Tyvärr utan att det är speciellt lätt att hitta underlag på nätet. Tyvärr en tystnad efter att i medier, på Newsmill och på bloggar har kastat ur sig siffran. Tyvärr inte heller några svar i Kent Perssons kommentarsfält på bloggen.

Vi har sett det förut, det där siffertrixandet. Men det går inte att bara haspla ur sig uppgifter utan att ha täckning och utan att göra det som nu är självklart: länka till källan. Fram med beräkningarna!


Läs mer: Lena Sandlin, Folkbladet, Essbeck, Martin Moberg, Röda Berget,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,