tisdag 11 september 2012

Det är inte en värdig a-kassa som släcker Trollhättan

Finansminister Anders Borgs besked i Ekots lördagsintervju att en höjning av taket i a-kassan inte blir av, får väntad stöd från Svenska Dagbladets ledarsida. I en text idag skriver Per Gudmundson om det han och Borg ser som "faror" med att förbättra ersättningen till de arbetslösa. "Släck inte ner en stad till" manar ledarskribenten och tar olyckligt nog för honom själv och trovärdigheten Trollhättan som exempel.

Det Gudmundson ville visa var en stad så stor som det antal jobb som Anders Borg påstår försvinner om arbetslösa för lite bättre ersättning, 30 000. För det budskapet var Trollhättan ett dåligt valt exempel. Trollhättan har problem idag och om det skriver nättidningen ttela.se som bevakar staden. Kostnaderna för försörjningsstöd rusar i höjden eftersom arbetslösheten ökar. Människor utförsäkras och tvingas till kommunens socialtjänst. Trollhättans kostnader för försörjningsstöd kan nå upp till 100 miljoner.

Jag hoppas främst att Anders Borgs intervju kommer att uppmärksammas för uttalandet om en nödvändig arbetslöshet på fem till sex procent. Det förklarar mattheten och flatheten i regeringens agerande mot arbetslösheten.

Men uttalandet om a-kassan måste förstås också granskas i sak. Om Borg hade rätt borde Sverige nu vara på väg mot sysselsättningsmässiga glansdagar. Om det var så att sämre villkor för arbetslösa var det som ger oss de nya jobben i nya näringar skulle Sverige gå mot ljusare tider. Men så är det knappast, trots att vår a-kassa har vänts från att vara en av de bästa i världen till att hamna under det som gäller i OECD. Det visade nyligen en rapport till den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen. 12 procent av de arbetslösa som tidigare heltidsarbetande får idag en a-kassa som motsvarar 80 procent av den faktiska lönen.

Folkpartiet som har suttit vid makten lika länge som Anders Borg verkar nu svänga till ett stöd för höjda tak. Valtider närmar sig och just takhöjningarna drivs hårt av tjänstemannafacken som gärna Folkpartiet vill ha goda band till. Det är utmärkt. Förhoppningsvis vidgas stödet till att också handla om en rimlig ersättning till alla som har förlorat jobbet och som med en förbättrad ersättning kan söka ett passande jobb med en god trygghet under den tiden. För det handlar först och främst inte om teoretiska modeller i Anders Borgs budgetluntor. För människor handlar det om försörjning och trygghet. För Sverige borde det handla om hur ett välfärdssamhälle värdigt vårt land ser ut. A-kassan och dess låga ersättningar och bristfälliga uppräkning kan inte med bästa vilja i världen beskrivas som värdig Sverige.

Mer: Arbetet, TCO Utredarna, Göran Johansson, Martin Moberg, IMike, Gabrielles liberala blogg, Leines blogg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots. Politometern och Intressant