söndag 17 juni 2012

Tre förklaringar till (S) och Löfvens opinionsframgångar

Min första tanke var: "Ju mer moderater och andra kastar glåpord på Löfven och (S) om att partiet saknar politik, desto mer stöd får (S) i väljarkåren". Att dagens SIFO-mätning ger Socialdemokraterna 38,8 procent i  väljarstöd kan ha fler förklaringar.

-  (S) har faktiskt en politik som uppfattas av väljarna och som ger ett växande stöd. Det kan handla om jobbpolitiken med satsning på forskning och innovationer och på vettigare utbildningsinslag i arbetsmarknadspolitiken än dagens regering presterar. Det kan handla om skolpolitiken där väljarna ser mer konstruktiva förslag för att vända skolans negativa utveckling än bara "hårdare tag" och mätning av resultat.

- Väljarna dömer andra saker än konkret politik: Värderingar och färdriktning betyder minst lika mycket som hur ett parti ställer sig i enskilda frågor. Väljarnas upplevelser är möjligen att Sverige glider alltför mycket till höger, med alltför stora klyftor i samhället. Förtroende kan också grundas på annat, som företrädarna i sig. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har vunnit förtroenden efter sina framträdanden och det gynnar (S).

- Kontrasten mellan (S) och Alliansen gynnar S. Den regeringsallians som började sitt "värv" med att tala visioner om jobben har inget mer att ge när möjliga skattesänkningar har genomförts. Det blir passivt, det blir idélöst och det blir förvaltande.

Dagens SIFO är snudd på slutsammanfattning av den politiska våren. Det blir lite paus över sommaren, med Almedalsveckan som undantag. Väljarna själva går in i semestertankar och semesterfokus. Det är inte alls otroligt att mätningen anger hur läget ser ut i höst.

Varje parti och de två blocken har sina utmaningar. (S) med ett stöd nästan i nivå med de mål om 40 procent man hade för valresultatet 2010 kräver "leverans" av konkret politik. Det sker, som för regeringspartierna, i höstbudget och motion till riksdagen om densamma. För Reinfeldt är problemen under stark uppsegling. 27,6 i dagens mätning och tre övriga allianspartier på låga nivåer. Fortfarande ligger Kristdemokraterna under riksdagsspärren och Centern har svårt att lyfta, i dagens mätning dock med 0,3 procent till 4,8. Några händelser den senaste tiden visar att partierna måste skjuta bort allianssamarbetet i alla fall tidvis, för att nå fram med den egna profilen. Det kan upplevas som en återgång till det gamla då borgerligheten upplevdes som splittrade.

Valdagen 2014 är mer än två år bort. Oerhört mycket hinner inträffa i politik och väljaropinioner. En väljarmätning är inget valresultat! Det bör inte hindra S-sympatisörer från att glädjas åt att partiets möjligheter att prata politik, att föra samtal om framtiden med väljarna och att arbeta fram en stark och förankrad politik inför nästa val blir mycket lättare i dagens läge än med tidigare krislägen före partiledarskiftet.

Mer: SvD, grafik,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,