söndag 3 juni 2012

Stabilt underläge för regeringsalliansen i väljaropinionen

Vaknar upp denna söndag i ett småregnigt Huddinge men med en hyfsat solig opinionsmätning. Ekot och Novus berättar om en fortsatt stabil rödgrön majoritet när man räknar ihop de senaste större mätningarna från olika institut. Läget tycks stabilisera sig och av den politiska vårterminen återstår inte särskilt mycket som påverkar väljarna före sommarstiltjen. Möjligen en partiledardebatt och Almedalsveckan då....

S 36,3 - M 28,9 - Mp 8,5 - Fp 6,0 - Sd 5,7 - V 5,4 - C 4,6 - Kd 3,7. Så ser denna månads sifferrad ut. Regeringspartierna får tillsammans 43,2 medan den rödgröna oppositionen når 50,2. Ännu en mätning där Kd placerar sig under spärren till riksdagen. Sedan valet 2010 har den placeringen blivit mer regel än undantag. Centern på 4,6 innebär en trend sakta ned mot spärren.

Inget dramatiskt har hänt i politiken under månaden när det gäller skarpa politiska förslag. En partiledardebatt i Agenda, besök av Löfven och Reinfeldt i Agenda och Löfven i Ekots lördagsintervju   är några händelser. Jobben har debatterats flitigt och där kom månadens riktigt stora politiska gräl: Reinfeldts metod att trolla bort massarbetslösheten genom att uteslutna vissa grupper och i stället se till "etniska svenskar mitt i livet".

Även regeringsfrågan finns i debatten. "Vem ska (S) regera med", frågar sig de borgerliga. Statsvetaren Jenny Madestam förklarar på ett bra sätt varför exempelvis Anders Borg pratar strunt när han påstår att det skulle vara "odemokratiskt" att fokusera på den egna politiken mer än att berätta om koalitioner. Och där har ju Alliansens samma problem med en skillnad: De är redan idag regering men utan parlamentarisk majoritet, detta redan före de kraftiga förändringarna i väljarströmmar vi nu ser.

Politik handlar om förtroende. Även om det centrala är att man berättar vad man vill och ger klara besked om politiken så är det för väljarna högst möjligt att döma partier mer utifrån det förtroende man har än genom att metodiskt "döma av" politiska sakfrågor. Väljarna har förtroende igen för (S) och Löfven och det är en bra grund när politiken framöver ska mejslas fram. Det där gillar inte de borgerliga, av lätt begripliga skäl, och därför hackar man på (S) med frågor om politiken. Den egna vårbudgetens skarpaste förslag handlade för allianspartierna om rabatt vid uthyrning av del av bostad. Resten kommer i höstens budgetproposition.

Politik handlar om förtroende. För inte minst Socialdemokraterna ökar väljarnas förtroende. För Reinfeldt och moderaterna minskar förtroendet. Så enkelt kan också en väljarmätning beskrivas.

Mer: SvD,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
 Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,