onsdag 31 augusti 2011

Blir Annie Lööf för Centern vad Westerberg blev för folkpartiet? Eller en ny Maria Leissner?

Jag har idag på en personligt plan gratulerat min "sociala-medier-vän" Annie Lööf till det kommande uppdraget som partiledare för centerpartiet. Jag tycker att det är lysande och ett stort framsteg för politiken att ett parti vågar välja en 28-åring som sin ledare. Och kvinna. Samtidigt har jag när det gäller politiken en mängd tankar. Rent strategiskt för mitt parti kanske valet av Lööf inte betyder så mycket eller kanske till och med är bra. Till och med i jämförelse med Maud Olofsson blir det ett välkommet förtydligande vad som är vad i den politiska fruktskålen. Vänster och höger skiljer sig åt. Det betyder mycket vilket parti man röstar på.

På jobbet bloggade jag om valet av Annie Lööf utifrån fackligt perspektiv, något som kanske kan beskrivas som "ingen hit". Annie har under åren visat tydliga linjer när det gäller motståndet mot facket, mot anställningstrygghet, support för rätten  att stå utanför facket, för lägre ungdomslöner osv. Den analys som jag har sett under dagen av flera verkar vara riktig och som kan sammanfattas av Aktuellts fråga: "Borde inte Annie Lööf tillhöra moderaterna i stället". Det var väl också bilden av hennes svar i Valpejl förra året och kanske förklaringen till att Svenska Dagbladets PJ Anders Linder hyllar valet av Lööf.

Centern har försökt och kommer sannolikt framöver att ännu tydligare försöka profilera sig till höger om moderaterna. En politik som på i princip alla områden inte har förankring hos väljarna, även dom som sympatiserar med alliansen. I Aktuellt framträder en borgerlig ledarskribent som verkar känna vemod. Och så då SvD-skribenten Linder som är desto gladare...

En annan kommentar ser jag hos Ulf Bjereld som har funderingar om Annie Lööf som en ny Bengt Westerberg. Möjligen är Ulf en aning ironisk. Det mer troliga i folkpartijämförelsen är väl att den linje som Maria Leissner en gång valde blir Annies. Som Wikipedia skriver: "Westerberg hade velat samarbeta med socialdemokraterna efter valet 1994 men under Leissners tid blev den borgerliga profilen tydligare"

Annie Lööfs väg ser mer ut som den Leissner valde än den framgångsrika Bengt Westerberg. Måhända har Centern en bas av väljare som gör det svårt för dom att förlora så särskilt många fler väljare än vad som är fallet hittills. Kanske "botten är nådd". Men en väg stängd för bredare samarbeten, en väg mot en stor del av så kallat "breda löntagargrupper", en vridning till höger om Reinfeldt och dessutom de ändå ganska färska idéerna om plattskatt, LAS-skrotande, sänkta ungdomlöner och annat gör väl att spelbolagens odds på framgångsvåg för centerpartiet framöver kommer att vara mycket höga.

En sak ska man ha stor respekt för: Inom det parti som faktiskt själva har att utse sin ledare har Annie Lööf ett fullkomligt stöd. Det behöver inte betyda att väljarna tycker detsamma.


Mer att läsa:
- Svt Debatt: Lars Pålsson om Annie Lööf som "inte riktig centerpartist".
- Svt Debatt, Fredrik Federley replikerar.
- DN1, DN2, DN3, AB, Svd ledare, SvD2,

Fler som bloggar:
Lars Bäck, Martin Moberg, Löntagarbloggen, Peter Högberg, Fredrik Federley, Claes Krantz, Johan Linander, Martin Moberg, Birger Schlaug, Peter Johansson, Sandro Wennberg, Johan Hedin, Thomas Böhlmark, Henrik Alexandersson, HAX2,  Daniel Snällman, Fredrik Axelsson, Helen Törnqvist, en stålande glad Per Ankersjö, Magnus Andersson, Maria Hagbom, Staffan Danielsson,

Snor också helt fräckt en medial lista från Sandro som har gjort ett enormt länkningsarbete!!! : :Aftonbladet, Allehanda.se, Arbetarbladet, Barometern, Bohusläningen, Borås Tidning, Dagbladet.se, Dagen.se, Dagens Industri, Dagens PS, Dalarnas Tidningar, Expressen, Expressen, Hallands Nyheter, Hallands Nyheter, Helagotland, Helsingborgs Dagblad, Höglandsnytt, Kommunistiska Partiet, Länstidningen Östersund, Metro, Metro, Nerikes Allehanda, Norra Västerbotten, Norrköpings Tidningar, Nya Lidköpings-Tidningen, Nyhet.nu, nyheterna.net, Resumé, Riksdag & Departement, Skånskan.se, Smålandsposten, Sundsvalls Tidning, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Sverige.nu, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio, Sveriges Radio Ekot, svt.se, svt.se, svt.se, svt.se, Sydöstran, Tommys tankar, TTELA.se, Upsala Nya Tidning, Vestmanlands Läns Tidning, Västerbottens-Kuriren, Västerbottens-Kuriren, VästerviksTidningen, Östersunds-Posten, Östersunds-Posten, Östran, Östra


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,