söndag 1 juli 2012

Almedalen dag 1: Interkultur, SD och en stängd pub


Dag ett i Almedalen och jag är snart på väg dit. Det är ett främlingsfientligt parti som har denna söndag som partidag. Sverigedemokraterna. Passande nog har Botkyrka kommun samma dag ett seminarium om hur kommuner kan göra som Botkyrka: ta några steg framåt för att inkludera, för att involvera och se interkultur som möjligheter och styrkor. Samtidigt en väg som ser kampen mot diskrimineringen som ett oerhört viktigt inslag. Jag kan begripa om Sverigedemokraternas ledning och sympatisörer mår illa av bara tanken att ett sådant seminarium anordnas på "deras dag".

Själva har partiet ställt in seminariet "Massinvandring eller välfärd". Kanske skönt så men ändå ett val av rubrik och säkert också tänkt innehåll som bekräftar att det är samma gamla främlingsfientliga parti som nu råkar husera också i riksdagskorridorerna. Partiet blir inte mindre rasistiskt för det. Varför seminariet har ställts in verkar vara oklart men kanske har Jimmie Åkesson reagerat på att rubriken skulle försvåra för honom att framstå som mer "välpolerad".

Från Gotland och Visby kommer nyheten som för en flitig besökare av politikerveckan är "stor": Puben Donners Brunn har ikväll stängt som en manifestation mot Sd och för yttrandefriheten.

Trots allt kommer Sverigedemokraterna ikväll att ha sitt partiledartal i parken som alla andra. Åkesson kommer att försöka slipa av skarpa kanter och förpacka det främlingsfientliga i frågor som kan väcka gillande hos väljarna. I SvD skriver han om polisen och försöker där ta över en av Moderaternas profilfrågor som Reinfeldt pressades om i Ekots lördagsintervju för en tid sedan. Där pressades han på den utveckling som nu kan ses med fler poliser men resultat av brottsbekämpningen och Sd-ledaren är "på" den frågan. Samma dag skriver han i Aftonbladet om en omsvänging i skattefrågan och förespråkar ett nytt jobbskatteavdrag. Det finansieras med "hitta-på"-förslag om minskad invandring och uttag av de statliga pengarna i bankernas stabiliseringsfonder. "Icke seriöst", som samma tidningens ledare och Anders Lindberg skriver.

På Twitter skriver komikern Erik Löfmarck några träffande ord: "Söndag och Sverigedemokraterna i Almedalen. Medeltidsveckan börjar tidigt i år". Så gamla och unkna är det värderingsgods som bär upp Åkessons parti. Sett till enbart det känns det ganska skönt att anlända Almedalen på måndagen i stället.

Fler: Röda Berget, Thomas Böhlmark,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,