måndag 19 januari 2009

Som man bäddar får man ligga gäller också kommuner

Om man i dessa tider lyssnar på ledande kommunföreträdare eller om man läser Svd-artikeln idag om krympande kassakistor i kommunerna ska man vara observant. De berättar nu om hårdare tider, mindre pengar till service och kommande besparingar i verksamheterna. Krisen är en viktig förklaring. I några kommuner kostar arbetslösheten mer därför att regeringen i praktiken flyttat ut större del av ansvaret för arbetslösheten på kommunerna.

I SvD inleds artikeln med Huddinge kommun som exempel. Det som inte framkommer är att kommunens moderatledda majoritet själv har satt sig i klistret (eller snarare satt kommuninvånarna där) genom skattesänkningar man inte haft täckning för. Om man på lång sikt vill upprätthålla servicen vill säga.

Varje skattekrona som missbrukas är stöld från invånarna. Skatter ska aldrig vara högre än nödvändigt. Att sänka skatter KAN vara god socialdemokratisk politik också. OM behoven som vi gemensamt bestämt ska klaras av med offentlig finansiering är lösta vill säga. OM vi har betalat för nödvändiga investeringar. Så har inte de nya "ambitiösa" alliansledningarna i kommuner tänkt. Sänkt skatt blev ett självändamål utan koppling till verksamheterna. Så var det i Huddinge och så var det dessvärre i Stockholms läns landsting där 700 miljoner mindre lades till vården i senaste budgeten därför att sänka skatter sattes överst på dagordningen.

Krisen har sin del av förklaringen när nedskärningar nu drabbar invånarna i Stockholms län. Men glöm inte att också leta ansvar hos de som styr sin kommun med alltför kortsiktiga ambitioner än vad ett ansvarstagande borde kunna kräva.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

ju mer jag tänker på det=
tänka på sig själv
ta chanserna= maximera sin nytta (mervärden för alla, Smith sa)
Ekvivalens med vetenskap och empiri etc
USA projekt i världen