måndag 3 mars 2008

Att vara ledarskribent är att vara lite kluven?

Ja, visst måste nån form av journalistisk schizofreni inträda när man som ledarskribent så gärna vill försvara den egna politiken samtidigt som tidningens journalistiska uppdrag gjort att man förmedlat vad som händer i människors vardag när den har genomförts. Detta verkar ha drabbat Svenska dagbladets ledarredaktion och Maria A.

Att ledarbloggen
inleder en debattkommentar med nån obegåvad släng att Mona Sahlin blivit "gummig" är väl något världen - och Mona - tvingas leva med. Möjligen en illustration till att vi människor aldrig blir riktigt vuxna. Tyvärr håller inte heller de följande sakpolitiska kommentarerna någon högre nivå.

SvD har på nyhetsplats varit en viktig nyhetsförmedlare om negativa effekter av vårdvalet. Rubriker som
Vårdreform slår mot mödrar, Personal tvingas bort av Vårdval och I Jordbro bantas personalstyrkan har funnits i Svd. Man får förutsätta att också ledarredationen (Maria A) lever med förvissningen att den egna tidningen speglar någon form av sann bild av verkligheten.

Det hindrar inte ledar
redaktion att frenetiskt blogga till försvar för de borgerligas närmast religiöst hyllade reform i stockholmsvården:
Men att avfärda frihetsreformen Vårdval Stockholm som ett orättvist experiment är skrämselpropaganda.
...skriver ledarbloggen. Varför inte läsa nyheterna i den egna tidningen?

Det är mycket troligt att den rätt att välja som hyllas i blogginlägget hade kunnat få en mycket bred uppslutning mellan partierna i landstinget. Sorgligt nog slog alliansen igen samtalsdörren innan den ens hade öppnats. Och trots "vårdvalet" möter människor stopp, hinder och förbud i vården. Den minnesgode läsaren tänkter kanske då på SvD:s berättelse om Anna Ekhagen, trebarnsmamma från Södertälje. Hon ville välja vårdcentral i Äppelviken med hänvisning till vårdvalet. Där blev det nej. Trots vårdval Stockholm.


Man får hoppas att någon från mitt eget husorgan SvD:s ledarsida orkar ta sig till landstingsfullmäktige tisdagen den 11 mars. Det blir bl.a. en intressant interpellationsdebatt om just detta där Dag Larsson (s) har ställt en interpellation om vårdvalshinder till Filippa Reinfeldt om detta. Vem vet: kanske återkommer ledarbloggen med ett "ursäkta oss"- inlägg som berättar att den egna tidningens nyhetsförmedling faktiskt var alldeles sann.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , , ,