fredag 6 april 2007

Klimatdebatten dundrar - i politikens verkstad gör vi något

Politik är utan tvekan både stort och smått. Teori och praktik. Heta meningsutbyten och kreativa samtal om smarta och bästa lösningar på samhällsproblem. Så är inte alltid TV-bilden av politiken. Och den som idag tar del av rapporterna från FN:s klimatpanel kan säkert fundera, där de träter om forskarna har rätt med stor eller med mycket stor sannolikhet. Partierna gör utspel, senast folkpartiet om sin utbyggda kärnkraft, något jag kommenterat här.

Samtidigt pågår i politikens vardag en stor sak i södra Stockholm. Konkret. Vardagsnära. Men ett viktigt beslut om energiförsörjningen som påverkar Sveriges utsläpp och därmed också bidrar till de klimatpolitiska mål vi sätter upp. Att nu Huddinge, Södertälje och Botkyrka kommuner lägger stora pengar i en investering i ett kraftvärmeverk vid Igelsta kommer att betyda mycket, både för energiförsörjningen men också för miljöpolitiken. Vår kommunstyrelse ställde sig enhälligt positiv i måndags, och nu ska fullmäktige behandla förslaget om någon vecka. En totalinvestering på nära 2,5 miljard som ska producera el som skulle räcka till 25.000 eluppvärmda villor eller hushållsel för 100.000 villor. Det är lönsamt. Det utnyttjar alla resurser effektivt och optimalt. Det bidrar högst påtagligt till det nationella målet om minskade CO2-utsläpp, där vi räknar med en minskning på ungefär 75.000 ton per år. Totalt således 16 procent av det svenska målet. Det här är den största miljösatsningen någonsin i våra kommuner. Arbetet har pågått länge, precis som stora projekt av det här slaget kräver. Där är långsiktighet viktigt, och man tvingas söka lösningar som håller oavsett väljarnas dom i ett val.

Det är inte oväsentligt att det här finns en uppslutning kring satsningen från alla partier. Så kan politik faktiskt vara i vardagen.

Andra Intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,