torsdag 3 januari 2013

Ett tack och farväl till bloggandet - Och en nystart.Sent på natten den 31 januari 2007 postade jag det första inlägget på den här bloggen. Då hade jag under en tid haft en blogg på "gamla S-info". Steget till en fristående blogg på Blogger kändes "stort". Med upp- och nedgångar som kanske är naturligt sett över några år kan jag ändå sammanfatta åren som oerhört roliga men också med väldigt mycket tid investerat.

I de mest intensiva perioderna har jag varit uppe i gryningen och bloggat, ja till och med ägnat delar av semestrar till att formulera inlägg. (som en eftervalsanalys som gjordes vid poolkanten på Mallis som "värsta skräckexempel" på manin). Utbytet på det personliga planet kan man förstås fundera över. Den stora vinsten och behållningen är ju att få bidra till debatten, få skriva ner åsikter och reaktioner över dagspolitik och annat. I min syn på sociala mediers roll i politiken har det också handlat om att det måste vara en självklar del i kommunikation och dialog med dem som har valt mig som politiker. Om bloggandet sedan i någon mån påverkar något eller någon så är det en välkommen "bonus".

En del kvitton har jag fått på ett visst genomslag. Ett var på 2012 års bloggkonferens Nätrot 12 och ett seminarium med Johan Westerholm om att bryta genom det mediala bruset. I hans analyser visades att blogginlägg om Nya Karolinska hade påverkat mediers texter, medier som satte tryck på politiken, som i sin tur gjorde om en oerhört viktig upphandling av ett nytt akutsjukhus. Jag kan inte själv bekräfta eller dementera riktigheten i detta men jag tog självklart åt mig positivt av Johans analyser.

Bloggandet har också gett mig "cred" på fler sätt: Medverkan i Brit Stakstons bok "Politik 2.0". Radiointervjuer. Inbjuden till "Sveriges bästa gerilla-TV", GMA ett par år. Medverkan som utbildare och till och med ett jobb med bloggsamordning och bloggande på Sveriges största fackliga organisation. Almedalsvistelser, paneldebattmedverkan och konferensbloggande. Medverkan i träffar med politiska profiler. En massa nya vänner. Tidvis har jag toppat olika listor, bland annat Knuff, något som omnämndes av nuvarande moderata partisekreteraren Kent Persson i ett inlägg . Och sist men viktigast: Väldigt många som har läst mina inlägg, med eller utan reaktioner i form av kommentarer. Det är för er jag har skrivit och det har varit den riktigt stora drivkraften.

Nu är det dags att byta spår. Efter en höst med jobbsökeri och därefter nytt jobb ska nu tid och kraft läggas på nya engagemang. Det gör att tiden för bloggande här kommer att minska. I min nya roll som opinionsbildare på Lika Unika har jag en helt annan roll än tidigare och det gör att jag vill prioritera annorlunda. Bloggandet kommer att finnas med i min jobbvardag även framöver men då på den nystartade "Lika Unika-bloggen" som drar igång efter helgerna.

Det här lär vara det 3.308 inlägget. Det blir det sista i den här formen. Vad jag gör med "varumärket Med rätt att tycka" i framtiden ska jag fundera över. Klart är att energin som kan läggas på skrivandet framöver och inte minst inför nästa val 2014 kommer att vara på frågor om mänskliga rättigheter och funktionshinderspolitik på Lika Unika-bloggen. Kanske återkommer jag här med reaktioner om kommunpolitiska frågor. Kanske några inlägg av mer tankeväckande art. Kanske blir det inte mer än så här. Jag vet inte. Men ett stort tack så länge till dig som har läst mina inlägg och till dig jag i olika sammanhang har fått kontakt med i rollen som bloggare. Det har varit synnerligen givande. Jag avstår från att lyfta fram några enskilda namn. Dock är filmen nedan kanske ett uttryck för något av det bästa och trevligaste under alla år. På många sätt.

Ett
från hjärtat kommet stort och varmt tack!

Sammanställningen av inlägg år för år.
Uppdatering för test: Läs gärna första inlägget på Lika Unikas blogg.
Läs gärna:
Ett tidigare inlägg av mig om sociala medier. Jocke Jardenberg om den svenska bloggosfären.  Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern