tisdag 24 april 2007

Fortsatt kamp mot sprutbyte från Fp i Stockholm

SvD berättar på webben om Johan Stenbäck, ordförande i Stockholms brukarförening, som nu går omkring bland missbrukare i Stockholm och på eget bevåg delar rena sprutor för att förhindra smittspridning. Tänk om det inte behövdes. Om landstinget tillsammans med några kommuner kunde ordna sprutbytet som en del i en satsning för att ge vård. Vi har den möjligheten. Det har regering och riksdag beslutat. Om detta har jag skrivit inlägg förr.

S och V har lagt förslag i landstinget. Men ännu står folkpartisten Birgitta Rydberg för ett bastant motstånd. I morse debatterade hon frågan med socialdemokraternas Inger Ros. Du kan se debatten här.Rydberg fortsätter se detta som ett sätt att uppmuntra missbruk och ge stöd till narkotikaliberala tankar. I debatten talar Birgitta Rydberg om att det inte finns bevisat att sprutbyte är bra. Som Inger Ros förde fram i sändningen är det väl då utmärkt att vi i Stockholm etablerar en verksamhet där vi också kopplar till forskning. Den som tvivlar på nyttan av sprutbyte kan veta att de flesta remissinstanser var positiva i remissvaren som låg till grund för regeringens förslag. Till de som var positiva hör: Kammar-rätten i Göteborg, Umeå tingsrätt, Rikspolisstyrelsen, Kriminalvården, Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Smittskyddsinstitutet, Statens institutionsstyrelse (SiS), Länsstyrelsen i Stockholms län, Länsstyrelsen i Skåne län, Kriminologiska institutionen, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, Karolinska institutet, Stockholm, Huddinge, Jönköping, Lund och Malmö kommuner, Stockholms läns landsting, Landstinget i Västerbottens län, Landstinget i Skåne län, Landstinget i Västra Götalands län, Svenska Kommun-förbundet och Landstingsförbundet, Smittskyddsläkarföreningen, Riks-förbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende (RFHL), Riksförbundet för hiv-positiva, Rainbow, Convictus, Verdandi, Brukar-föreningen. Det du, Birgitta Rydberg.

Intressant: Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

  1. Det är värt att notera att Birgitta Rydberg inte har stöd för sin uppfattning i resten av folkpartiet.

    FP är för sprutbytesprogram på riksplan och alla lokala organisationer i skåne som har erfarenhet är positiva

    SvaraRadera

Jag har åter övergått till öppna kommentarer, med vetskap om att det finns personer som inte tar hänsyn till vare sig regler eller uppmaningar. I avvägningen har jag trots medvetenheten om dessa val öppenheten. För att kunna hålla det så hoppas jag att du respekterar min önskan att inte lämna anonyma kommentarer. Självklart är din kommentar utan personliga påhopp och de innehåller inte rasistiska, främlingsfientliga, sexistiska eller nedvärderande formuleringar. Jag uppskattar politisk debatt och tar mycket gärna emot invändningar mot innehållet i mina inlägg.