lördag 18 april 2009

Politisk TV-reklam bland tvålar och chipspåsar - vem betalar kalaset?

Kristdemokraterna är ett i väljarnas ögon ganska ointressant parti. Ja, i de senaste mätningarna samlar man inte ens tillräckligt antal väljare för att komma in i riksdagen. Lösningen verkar nu inte vara att se över den politik som får nobben av svenska folket. I stället ska det kristdemokratiska budskapet in i vardagsrummen genom TV-reklam. Bland schampoflaskor och hamburgare, bland smink och reklam för slipmaskiner kommer partiets kandidat till EU-parlamentet att dyka upp. Det avslöjar Kd-ledaren Göran Hägglund på DN-debatt. (Ekot)

Det kanske är en tillfällighet men att ett av de två minsta partierna enligt opinionen nu blir först att snuttifiera politiken. I sig handlar det inte om mediet i sig. Det som såg Barack Obamas 30 minuter långa reklam i valkampanjen inser att det inte är självklart att reklam saknar politiskt budskap. De flesta partier kör reklamfilmer via Youtube. Det är bara en hake: TV-reklam kostar väldigt mycket pengar. Därför har i princip samtliga partier varit emot eller tveksamma. Där har också funnits gemensamma ambitioner om att politik mer måste vara respektfulla samtal med väljarna snarare än att sänkas till en kosmetikanivå i Tv-reklam.

Jag ser att Kd har antagit några etiska riktlinjer. Det är väl bra. Men jag saknar en punkt: att kristdemokraterna klart och tydligt öppnar sin redovisning av vilka bidrag man tar emot inför valkampanjer. För om man i desperation över opionsläget väljer att föra in Sverige på Tv-reklamsbanan så borde också den som betalar kalaset få synas i sömmarna.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag har åter övergått till öppna kommentarer, med vetskap om att det finns personer som inte tar hänsyn till vare sig regler eller uppmaningar. I avvägningen har jag trots medvetenheten om dessa val öppenheten. För att kunna hålla det så hoppas jag att du respekterar min önskan att inte lämna anonyma kommentarer. Självklart är din kommentar utan personliga påhopp och de innehåller inte rasistiska, främlingsfientliga, sexistiska eller nedvärderande formuleringar. Jag uppskattar politisk debatt och tar mycket gärna emot invändningar mot innehållet i mina inlägg.