onsdag 24 februari 2010

Sammanhållningen är Sveriges styrka

Om Schlingmann får så får jag. OS pågår som fullt och inspirerar både nya generationer till vinteridrotter och politiska partier som gärna använder språket. Att Schlingmann valde att använda årets många "svensktillfällen" som ett sätt att angripa Sahlin kan jag inte göra så mycket åt. Jag tycker själv att den rubrik som DN idag hade från OS-rapporteringen ger positiv inspiration.

Det träffar på många sätt i det som tillhör Sveriges absoluta styrkor. Vi är ett stort land till ytan men förhållandevis få. Vi har rika naturtillgångar om än koncentrerade till vissa delar av vårt avlånga land. Sverige ligger oavsett hur vi än kan kritisera ibland, i topp på många områden när det gäller tillväxt och välfärd. Visst har vi stora problem men i relation till andra länder har vi hållit ihop ganska bra. Det gör att också mer välbeställda, svenska väljare tycker att sammanhållningen är en självklarhet. Rätten för alla. Bra vård och omsorg för alla efter behov. Pengarna ska inte avgöra. Vi betalar det gemensamt. Det gör vi med skatter. Den riktningen av politiken har väljarna gett sitt stöd i val efter val.

Jag tror att man valde Reinfeldt av samma skäl, hur fel det än blev. Men talet om jobben och det minskade utanförskapet, som skulle ge oss alla mer att dela på, slog an den nästan självklara svenska politiska strängen som för de allra flesta klingar vackert.

Det som har hänt efter valet är ett brott mot allt detta. Mitt i en ökad arbetslöshet, när fler ställs åt sidan, görs också en omfördelning genom kraftiga sänkta skatter som fördelas, oavsett vad en del påstår, mest till de grupper som redan har det ganska okey. Sverige klyvs inte bara mellan inkomstgrupper. Den "svenska modellen" där starka fackliga organisationer som tar ansvar finns som en viktig part är på väg att slås sönder. Kanske inte konstigt med de band som finns mellan näringslivets företrädare och de ledande borgerliga partierna även om det ibland hålls hemligt. I ett retoriskt vackert prat om "alla ska komma till sin rätt" minskar tryggheten vid sjukdom eller arbetslöshet. Kanske ett sätt som lockar oss till ännu fler privata försäkringar. Tudelningen av Sverige fortsätter samtidigt som de som drabbas hårdas aldrig blir en majoritet av väljarkåren.

Svensk idrott har sina stora stjärnor som vi alla ser upp till. Deras individuella ansträngningar och satsningar ska värdesättas och hyllas. Men där finns också det som DN-rubriken sätter fingret på. Hur duktig hockeylirare du än är så är den match ett lagspel. Det gäller fortfarande idrotten. I politiken känns det som det vinnande konceptet - låt oss kalla det "sossehockey" - överges.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Michael sa...

Drakens land, vattumannens land, naturfolkets land, vita tigerna land.

Det finns en historia om nordbor som säger när nordbor dör blir dom träd skogar och blommor.