tisdag 23 februari 2010

Det starka föraktet för svaghet

[uppdaterad]Kommer du ihåg påhoppet på Alexandra? De två riksdagsledamöternas angrepp på en sjukskriven person på debattplats? Idag kanske förklaringen blir tydlig till hur det kommer sig att de två (m)-ledamöterna i riksdagens socialförsäkringsutskott Gunnar Axén och Helena Rivière kunde sänka sig så lågt. De bakomliggande värderingarna hos Helena Riviere har nu granskats av bloggen Alliansfritt Sverige. Det är en ganska skrämmande rapport som Alliansfritt presenterar. Det rör ingen "extremist" eller "rättshaverist". Det är - för att påminna - en nu vald svensk riksdagsledamots värderingar som kommer upp i ljuset. För att citera ett utdrag ur recensionen:
Med ett nostalgiskt darr på stämman beskriver Rivière fattigvårdslagstiftningen från 1871, där det stod att fattiga endast skulle få ”nödtorftigt innehåll”. I boken är det också en återgång till detta som hon kommer fram till är det enda rätta för Sverige:
”Socialbidraget måste ner till det mest elementära som en konsekvens av att värderingarna har förändrats, det måste bli avskräckande lågt.” (sid. 45)
I slutordet målar hon upp det framtida Sverige:
”Staten garanterar ett socialbidrag på miniminivå […]. Ingen ska behöva lida nöd, svälta och frysa, men mycket mer än så blir det inte.” (sid. 79)
Jag tror att de flesta svenskar förväntar sig att politiker oavsett på vilken sida av blockgränsen man befinner sig har någon form av humanistisk människosyn i sitt "kall". Och så är det nog, men det finns i svensk historia ett drag hos partierna till höger som har andats annorlunda. Egentligen en linje som har praktiserats under hela uppbyggnaden av välfärden, där alltid argument som "sänkt skatt" eller "enskildas frihet" har varit skälen för nej till reformer. Nej, jag talar inte om "nej" när svensk välfärd var något så när utvecklad. Jag talar om "nej" från start. En del av förklaringen till de ständiga nejen ligger i värderingen att människor ska klara sig själva. Det är ens eget fel och då får man själv ordna upp det. Man undrar hur pass djupt de där åsikterna sitter och om fler än författaren Rivière ställer upp på dem?

Ser att DN idag tar upp segregationen i vårt län. Det är många i Stockholms län som Riviere slår mot.


Fler bloggar och tipsar om nyheten:
- Alexandra Einerstam: "Moderaterna anser sig numer vara "nya", men betänk då att Rivière sitter i Socialförsäkringsutskottet i Riksdagen"
- Johan Ulvenlöv som tipsade mig...
- Martin Moberg om en skrämmande och avslöjande bild...
- Helen Pettersson, också om värderingar bakom orden.
- Monica Green om att detta faktiskt är tankar i politikens Sverige
- Kristian Krassman kommenterar också analysen.
- Veronica Palm om "fejket" nya moderater.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken torftig och ledsam människosyn. Är det det som kallas vägen framåt och utveckling?? Personligen skulle jag våga gå i graven (hur jag nu skulle kunna undvika det?) och veta med mig att jag var så "självisk" för att jag kände att jag haft mitt på det torra och låta andra lida. Nej, det är bättre att dela med sig efter förmåga. /gt

Anonym sa...

Ursäkta, det ska naturligtvis vara "inte vilja gå i graven"./gt

Anonym sa...

Man blir skrämd över dessa två, d.v.s Gunnar Axen och Helena Rivere. Samtidigt är det lika tragiskt att dessa två fått förtroendet att sitta i socialförsäkringsutsjkottet.
Visst borde vi ha människor där som har förkärlek för andra människor i svag ställning och kämpa för dessa.
Istället verkar det som detta utskott betsår av människor från borgarsidan med förakt.
Skrämmande helöt enkelt.
Men man har även sett Reinfeldt människosynen verkar tämligen korkad.

Gotiska Klubben sa...

Försvann också din länk från DN?

Michael sa...

”nödtorftigt innehåll”.

Jag kommer ihåg när den gammle mannen gjorde en anmälan om att få tillgång till ett kokt ägg till mellanmål på ålderdomshemmet men förlorade och fick endast ett halvt.

Människosyn existerar inte bland svereiges Ciapolitik.

Snarare människoförakt

Britta Sethson sa...

Ett visst mått av människoförakt finns hos oss alla. Man måste vara medveten om det och fundera över sina vardagsreflektioner ibland. Hälsar vi alltid artigt på städerskan på jobbet exempelvis. Det var "förakt för svaghet" som gjorde nazismen möjlig i Tyskland och som också lockar folk till den ideologin i dag.


Dessa moderater gör mig mörkrädd. Bra att det kommer upp på bordet. Då ter sig deras tjat om Monas Sahlins Toblerone-köp tämligen torftigt.