måndag 2 november 2009

S-kongressen en trist historia för konfliktsökare

För oss politiska journalister som gärna ser heta bråk i ­talarstolarna blev dagarna i Älvsjö inte särskilt spännande. Men för partimedlemmarna blev kongressen just den kick-off som behövs inför det stundande valet.
[uppdaterad] Aftonbladets Helle Klein summerar S-kongressen på tidningens ledarsida. "Tristessens kongress" kanske några beskriver det, om man suttit och väntat på de ideologiska bataljerna och slitningarna i sakfrågor. I stället blev det, med Helle Kleins ord, "kompromissernas och de goda samtalens kongress."

Har man inte verkligt nyhetsstoff så får man hitta på själv. Svenskan har i dag ett par saker: Ledaren av Sanna Rayman är en analys av hur många gånger S-riktlinjerna nämner "batonger och hårdare tag" i brottsbekämpningen. Den som vill se de texter som faktiskt finns om brott kan ta del av de på nätet. Inte riktigt så tunnt som beskrivs i ledaren.

SvD som häromdagen såg anledning att granska den nya jobbpolitiken men har idag tyckt sig se att inget har förändrats. I en ytterst summarisk artikel med förutbestämt budskap förklaras att ingenting ha hänt jämfört med 2005 år riktlinjer. Det där är ju direkt fel, något som vem som helst kan kolla på nätet.

Sen är orden i sig en sak. En annan betydelse av debatter och att formulera sig i skrift handlar om känsla, samsyn och en gemensam färdväg. Som Mona Sahlin också kommenterar i SvD har partiet på allvar bottnat i sin syn på företagande och entreprenörskap. De "djupet" som finns i politik är svårt att skriva ner i text. Och att det rödgröna laget har formerats är i sig skäl att se över sina tidigare dokument. Sen kan jag bara notera att DN:s ledare, om vilken man kan ha synpunkter :-) pekar på ett viktigt ställningstagande, när kongressen biföll en motion från Solna om översyn av sjuklönesystemet.

Det allvarligaste som har hänt med jobben är förstås att Sverige sen de skrevs förra gången har en alliansregering som har misslyckats med jobben. Förändringar i ord eller inte: politiken ska nu (igen) reda upp ett eländesSverige på arbetsmarknaden där arbetslösheten växer och utanförskapet ökar. Trots att vallöftet var det rakt motsatta. Där är riktlinjerna en viktig grund.

Fler progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,