tisdag 31 augusti 2010

S-kritikerna och könsdriftens varande

Ett av dagens mest trista inslag i valrörelsen är ett antal grånade män som riktar kritik mot det parti som under åren har gett de själva en ganska hyfsad karriär i livet och en plats i offentlighetens ljus. Men jag ser vad gäller ex Nuders svar att det är ett bokcitat. Möjligen ska man se artikeln som en sammansättning av lösryckta citat för att just få ihop det som Aftonbladet nu verkar önska. En artikel till som ska "mosa Mona" och "mosa Sossar".

Med rätta besvarade Mona kritiken med en gäspning i en intervju. Själv kommer jag mer att tänka på en skivinspelning med anarkisten Hinke Bergegren, han som - utöver att predika "dolken i köttet- revolution - på 1800-talet - också talade om preventivmedel och sexualitet. Ungefär så här sa han (ur mitt minne)

"Vad har könsdriften gjort människan för ont eftersom man kastar så mycket skit på den. Att gamlingarna talar illa om den beror på samma sak som att räven grinar åt rönnbären. De är sura. För med begäret är det gott men med förmågan är det kaputt".

Något över det ligger i dagens Aftonbladet-artikel...

Av "männen" på bilden ska i alla fall Thage G. och Bosse Ringholm inte ses som kritiker utan som uttryck för att även män på "gubbhyllan" kan behålla stort förnuft.....


Mer att läsa:
- Övriga borde ha läst Tingelings blogginlägg. Eller Eva-Lena.
- Rasmus Holmberg ger svar...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Göran Hägglund lämnar en del oklarheter kvar

"Vi har gått igenom den värsta krisen. Därför har vi varit tvungna att hålla i pengarna". En kommentar som Göran Hägglund använde sig av i dagens utfrågning och som vi har hört förr.  Utfrågarna var snabba att helt korrekt ställa den ramsan mot den sänkta skatterna. Där såg man "reformutrymmet" men inte när det kom till a-kassa eller sjukförsäkringen. Inte heller när det gällde jobben i välfärden. Dessutom kan var och en se i verklighetens Sverige att arbetslösheten har ökat under alliansstyret. Göran Hägglund befäste därmed sitt partis funktion av att vara stöttepelare till en moderat politik som till och med moderater själva underkände under sina korta år som "Nya moderater".  

En av frågorna som Hägglund hade stora problem med var förstås sjukförsäkringseländet. I en stund talade Hägglund om att förändringarna är "humana", något som en eller annan säkert invänder mot.   När han ställdes mot väggen om att hela 40 procent fick gå tillbaks från arbetsförmedlingen därför att de hade bedömts alltför sjuka för att jobba, började Hägglund i stället debattera begrepp i försäkringen i stället för de sjukskrivnas situation. Jag hörde också KD-ledaren tala om den där listan som verkar vara ett självändamål att ligga lågt på: visst: om en låg placering på EU:s ranking över länder med hög respektive låg andel som är sjukskrivna beror på att de är friskare så är det förstås underbart. Men om en "bättre placering" ges Sverige enbart därför att regelverket är hårdare och ersättningarna lägre så är det sannerligen inget att sitta i TV och skryta över.

Göran Hägglund-utfrågningen gör att snurren kring pensionärernas skatter verkar fortsätta. Ska skillnaderna finnas? Ska de vara små? Ska de försvinna? Hägglund tyckte att skillnaderna ska minskas men inte riktigt fullt ut. Det kommer inte att ske under nästa mandatperiod, enligt Hägglund. I utfrågningen med Jan Björklund fick väljarna svaret att om Reinfeldt får igenom sina fortsatta sänkningar av skatten för löntagare så ska också pensionärernas skatter ner ännu lägre. Logiskt, med tanke på ursprungsargumenten, borde Reinfeldt då kräva ytterligare steg nedåt för löntagarna. I logik med det kommer då Björklund springande med krav på ytterligare sänkningar för pensionärerna. Och där står Hägglund och tycker som Björklund men ändå "bara lite skillnad är motiverad". Rörigt.

Göran
Hägglund är partivän och statsrådskollega med bostadsminister Odell. Hägglund erkände att det är "dödssvårt" att få en bostad. "Det tar tid, detta", sa Hägglund om möjligheterna att få fart på bostadsbyggandet. Eftersom marknaden ganska hyfsat sköter tillgången till egna hem och bostadsrätter kanske debatten ska gälla det område där politiken verkligen behövs. Marknaden väljer inte bort långsiktig förvaltning av bostäder, särskilt inte av hyresrätter. Därför krävs ett statligt engagemang i form av investeringsstöd. Men de borgerliga och Göran Hägglund hade inte några besked att ge annat än nej till den typen av stöd. Bostadseländet kommer att fortsätta med alliansen. 

Sjukvården
var ett självklart avsnitt i programmet med KD-,ledaren. I stället för att reda ut den egna soppan där en sjukvårdsmiljard delades ut till landsting som kortade köer med namnbyte på de väntande, skyllde Hägglund på tidigare regeringar. Att han samtidigt anklagar de tidigare för att inte ha räknat de köande gör argumentationen något ihålig. Man kan också ifrågasätta hur en socialminister gör platsbristen i vården till en valfråga när han själv har haft ansvaret för det som nu är ett elände på sina håll i fyra långa år. 

Mer att läsa: DN, SvD, Exp, AB, AB2

Fler som bloggar:
- Peter Högberg som missar utfrågningen.
- Mats Engström om en Hägglund som inte kan svara om byggraset. (varför denna artikel är hyckleri)
- Joakim Hörsing om Hägglund och sill...
- Röda Berget om en mask på en krok.
- Maria Sköld, GP:s valblogg.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

måndag 30 augusti 2010

Vad ska utfrågarna pressa Reinfeldt om?

Göran Hägglund står näst i tur i SvT:s partiledarutfrågningar men får ursäkta. Det är torsdagens intervju med moderatledaren Reinfeldt som är det intressanta. Statsminister och kandidat till posten för ytterligare fyra nya år. Vem vet. Hade Mats Knutson legat på lite till vid förra utfrågningen, inför 2006 års val, så hade möjligen inte Reinfeldt fått bli statsminister. Inte så att jag anklagar Knutson för valresultatet. Men utfrågningarna har betydelse och Mats Knutson hade dessutom fångat ett viktigt fält att pressa Reinfeldt på. "
"Vad säger det om ett parti, som sänker skatten för de som tjänar mest och försämrar för sjuka och arbetslösa?"
Det finns stor anledning att återkomma till frågan också det här valet. Dels värderingarna. Vad är det egentligen för parti och syn på människor som ligger bakom de prioriteringar som vägleder Reinfeldt? "Drivkrafter för arbete?". Den som lyssnade på Reinfeldt i "Ring P1" nyligen har fått ett tips på en fråga att ytterligare pressa moderatledaren på. Britt Aspenlind ringde in och frågade om Reinfeldts syn på hur kunskaper om en sjukskrivens medicinska situation kan "slängas över bord" av den princip som Reinfeldts regering har sjösatt. Man är helt enkelt frisk om man inte är dödssjuk. Punkt.

Reinfeldt blev svarslös. Där ligger ett jätteproblem för honom. Hela förändringen av sjukförsäkringen har ju genomförts som ett sätt att få ihop pengar till de sänkta skatterna. En bild av Reinfeldts politik som visar på stora vinnare i egna, moderat dominerade kommuner med många höginkomsttagare, samtidigt som berättelser om sjuka som utförsäkras och förutsätts jobba, är inte klockren om den har satt sig i väljarnas medvetande. Det är dock den verklighet i dagens Sverige som måste vara utgångspunkten när man pressar moderatledaren om politiken de kommande fyra åren. Ring P1-frågan från Britt Aspenlind bör upprepas. Men det finns väl fler frågor?

Fler som bloggar:
- Anna Vikström
- Stefan Wikén
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,


söndag 29 augusti 2010

Fann mig på en valaffisch

Var ute och promenerade i det valaffischglesa Huddinge centrum. Men på andra sidan järnvägsspåren, på busstorget, hittade jag en valaffisch med engagerade kandidater till kommunfullmäktige som bor i kommundelen. Victoria Brikho, Marlene Lindholm, Shewen Haddad,  Rolf Carlsson och Folke Tysk.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Folkpartiet helt off från väljarnas dagordning

Har nyss tittat på folkpartiledaren Björklund som var dagens partiledare som ställdes mot väggen i SvT:s utfrågning. Björklund klarade sig bra men den stora nackdelen för Fp var att de ämnen som tog mest av programtiden inte tillhör de frågor som väljarna har högst på dagordningen. Slöjförbud, kärnkraftsavfall och försvarsfrågan är inte områden som väcker väljare och gör de säkra på att en folkpartiröst är den bästa.

Mest uppseendeväckande var väl att han föll i fällan om de stora barngrupperna på fritids ställt mot de resursminskningar som hans skattesänkningar innebär. Den kopplingen försökte han vrida till att tala om undervisningens betydelse för tillväxten. Och en upprepning i svaret: "Det är kommunerna som är ansvariga"

En punkt som ska bli intressant att följa upp är när Björklund fick frågor om varför inte integrationen fungerar. I Björklunds analys finns samma teorier som jag själv har skrivit om tidigare. Att diskrimineringen från svenska arbetsgivare är en viktig förklaring. Just så sa Björklund och jag ser fram emot vilka konkreta förslag som Björklund kommer att ta fram för att bromsa arbetsgivares diskriminering vid anställningar.

Björklund klarade inte heller skattedebatten, det vill säga varför partiet utöver de skevheter som jobbskatteavdraget medför, också vill lätta på skatterna för de som tjänar absolut mest, genom förändringar i den statliga skatten.

Av de frågor jag själv förväntade mig svar på fanns väldigt lite om de skrala resultaten i skolan under Björklunds statsrådstid. Där borde förstsås mycket av kraften har lagts i utfrågningen. I stort fanns det egentligen ingenting som talar för att Björklund är medveten om att han, om nuvarande opinionsläge blir valresultat, presterar folkpartiets tredje sämsta valresultat sedan 1936. Det borde lända till eftertanke men någon sådan kunde jag inte ana.

Mer att läsa: Exp, AB
Bloggare: Mats Engström.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En dubbelnaturens parti möter TV-tittande väljare


[
uppdaterad} Visst ska man vara väldigt försiktig med att sätta medicinska etiketter under politiska debatter. Men jag tror att mina läsare inser att jag, om jag betecknar folkpartiet som ett schizofrent parti, inte menar termer av psykisk sjukdom. Men låt det stå för den dubbla hållningen till samhällsförändringar. Både Jan Björklunds "batong", illustrationen för hårdare tag och den gren av partiet som jag uppskattar: Birgitta  Ohlssons mer socialliberala folkparti. Förvisso med lite av det välgörenhetstänk jag INTE gillar i politik, där man väljer bort samhällsanalysens slutsats "Förändra" för att i stället "tycka synd om". Men trots det minuset ändå en ärlig mänsklighet och vilja att göra gott.

Jan Björklund möter väljarna i kvällens utfrågning. Den kanske mest högerprofilerade av alliansledarna som sticker ut, går på med "batongen" åt höger och vänster. Kanske på grund av osäkerhet om vilken färdriktning som är den rätta för hans parti. Partiet mäter i dag 6,2 procent och backar 1,6 enheter.

Vad borde då programledarna pressa folkpartiledaren på? Ja, han är ju skolansvarigt statsråd. Naturligt är att pressa honom på de bristande framgångarna när det gäller att förbättra måluppfyllelse i skolan. Varför dröjer insatserna att ge eleverna mer resurser? Kanske också pressa honom på det fokus som hans prat i alla fall har hållt sig till: eliteleverna snarare än de som inte klarar sig tillräckligt bra.

Folkpartiet och solidaritet med fattiga länder och förtyckta folk. Folkpartiet som slåss för ett anständigt bistånd. Det är en bild som ligger ganska djupt i mitt medvetande. Ett parti att uppskatta på dessa områden om än med den ständiga funderingen: "Varför "bara" välgörenhet och "ge stöd" - varför inte vilja samhällsförändringarna också, få bort orsakerna till eländet". Folkpartiets Jan Björklund sviker här också. En regering som är de facto-sänkande av biståndet. Och så Björklunds stora slag med batongen där han ofta låter Nyamko Sabuni sticka ut: mot flyktingar och invandrare med budskapet "anpassa eller dra", med burkor och språktest som illustrationer. Någon som borde skära djupt i de mer socialt medkännande folkpartisterna. Vad är det för värderingar som inryms i detta folkparti?

Om dagens opinionsstöd blir folkpartiets valresultat blir det det tredje sämsta sedan 1936. Kanske det är ytterligare en fråga att utveckla med den som ytterst ansvarar för läget. Jan Björklund.
 Folkpartiets valresultat sedan 1936 (Wiki)

 Fler som bloggar:
- Annika Beijbom
- Maria Weimer om Euro-utspelet.
- Hasse Lindqvist om samma fråga.
- Christian Valtersson om Björklund och skolan.

Uppdatering
: Aftonbladet skriver om svaren som Björklund måste ge svar på: hans förhållande till Sverigedemokraterna efter valet.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Ökad livskvalitet för äldre ställs mot alliansens sänkta skatter

Idag kom fler pusselbitar till den rödgröna regeringsplattformen. Situationen för landets äldre och frågan om hur framtiden för de äldre kan bli lite bättre ges svar i rapporten "Ökad livskvalitet för äldre" som innehåller punkter på äldreområdet: om en hemtjänst med lägre taxa och enklare regler. Om bättre mat och rätt en för par att fortsätta bo tillsammans. Om kompetensutveckling i äldreomsorgen och en omsorg på eget språk. Om tandvård, läkarbilar, åtgärder mot felmedicinering och höjt bostadstillägg. Reformer som är möjliga därför att de rödgröna sätter välfärd före sänkta skatter. Och bättre hemtjänst före exempelvis RUT-avdrag. Det är verkligen ett viktigt vägval som svenska väljare bestämmer den 19 september.

Mer att läsa:
DN, SvD, AB, Exp
- DN-ledare om rödgrön regeringsplattform

Fler som bloggar:
- Peter Högberg med punktprogrammet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Alliansens splittring om euron och om skattegapet mellan arbete och pension

I sak tycker jag som Björklund. Jag tycker att Euro-samarbetet är positivt och att vi för länge sen borde vara medlemmar. Det gick som bekant åt pipan när folkomröstningar senast begav sig. Jan Björklund (fp) gör frågan till valfråga, något som ger lite andra perspektiv på frågan: Bilden av en splittrad regeringsallians. Men utspelet kan också vara ett direkt hot mot Euro-medlemskap. Att det är den "ensamma högerpopulisten" Jan Björklund som driver frågan innebär risk att den stämplas ut som lika oseriös och lika politiskt icke gångbart som en del annat som folkpartiets högerflank nu sysslar med.

Jan Björklund, ja. Noterade i Aktuellt i förrgår att Björklund har utlovat en skattesänkarspiral som inte uppmärksammats, vad jag har sett. När det kom till de sänkta pensionärsskatterna fick Björklund frågan vad som skulle hända om ett ytterligare jobbskatteavdrag kommer. Björklund menar att pensionärsskatten då ska följa efter nedåt. Analogt med teorierna bakom Reinfeldts politik uppstår då, med Björklunds politik, en skevhet som motiverar nya sänkta skatter för den som jobbar. Analogt med Björklunds syn ska då pensionärsskatterna sänkas ytterligare. Fullföljs teorierna innebär det att........

Eller för att återkoppla till ett tidigare morgoninlägg om opinionen. Jag ser framför mig rubrikerna om låt oss säga, Sahlin hade talat Eurosamarbete. De rubrikerna sätts sällan på den till skyarna upphöjda moderatledaren som trots brist på granskning ändå leder en allians som punktvis verkar ha olika budskap till väljarna...

Mer:

- Henrik Brors om Björklund och Euron
- AB,

Fler som bloggar.
- Mats Engström, Röda Berget, Alliansfritt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Möt SIFO-siffror med väljarsamtal in i kaklet

De nu dagliga mätningarna med gissningar av väljaropinionen har sedan länge tagit över utrymmet från annat. Medierna som dagligen nagelfar olika perspektiv på en siffra som rapporteras kunde möjligen ha använts till granskning av regeringsalliansens resultat inom låt oss säga jobbpolitiken. I stället för, eller i alla fall på en del av utrymmet, kunde Reinfeldtsregeringens skolpolitiska resultat ha granskats. Möjligen kunde man också ha berättat om vårdköerna och kanske ställt det mot vilka grupper som har vunnit mest under de fyra åren.

görs inte. Mätningseländet har blivit dagliga hela uppslag i medierna om hur dåligt det går för (S) och hur positivt det är med Reinfeldt som statsminister. Inte konstigt att utvecklingen är som den är, kanske den säger som bara hastigt tittar till domedagsrubrikerna. Mätningen i sig då? "Socialdemokraterna ökar med 0,7".

Man kan i det eviga gnälla om den mediala högerdominansen men inte göra något åt den i hast. Har svenska journalister bestämt sig för att årets torpedmål är Mona Sahlin är det bara en sak att göra. Att själv som parti försöka tala med så många väljare som möjligt innan vallokalerna stänger.

Mer läsning om detta.
SvD om augustiläget, DN, AB om att Bodström slår Ask. Exp.

Bloggar: Högberg, Noord om moderaternas lögner i valrörelsen, Lundbäck om SD, Altenberg om syltburkar, Johansson om Reinfeldts slitna cyklar, Engström om punkter där Alliansen inte är särskilt mycket allians, Katarina Nyberg Finn om dagar kvar, Einerstam vars blogg är ytterligare en där Tokmoderaten tillskansar sig skrivutrymme,

Rödgröna bloggen: Om en timme är det pressträff.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag 28 augusti 2010

Möjligheternas Sverige i den högre utbildningen

En framgångsrik avgångsklass- Thomasgymnasiet Strängnäs 1982
De rödgrönas regeringsplattform jobbas ihop. Idag presenterades delar som handlar om högskolan och om studenternas villkor. En del i de rödgröna löftena som verkligen handlar om hur Möjligheternas Sverige ska skapas. Rätten till en, två eller till och med tre chanser att stärka sin kunskapsplattform blir tydligare. Och det blir åter möjligt att konkurrera om en högskoleplats med arbetslivserfarenheten som merit. 

Satsningen som de rödgröna presenterar uppgår till 6,6 mdr under mandatperioden. Studiebidraget, där de rödgröna snor Reinfeldts idé om att tala "reformambitioner" och inte säkra löften, höjs med 400 per månad och studielånet 200. Också bidraget för en student med barn får höjt stöd.

Annars ligger satsningarna på utbyggnad av den högre utbildningen. De rödgröna lovar (skarpt och finansierat)
  • 6 000 fler platser i högskolan och yrkeshögskolan från 2011.
  • 200 miljoner kronor 2011 och 400 miljoner från 2012 på fler lärarledda timmar.
  • 40 miljoner kronor från 2011 på mer praktik i högskoleutbildningarna.
  • Sänkt skatt för studentbostäder och investeringsstöd för hyresrätter inklusive studentbostäder.
  • Studie- och yrkesvägledningen ska byggas ut och förbättras i gymnasieskolan och högskolan. Vi avsätter 100 miljoner kronor 2011 och 200 miljoner kronor 2012. Vi vill skapa fler vägar till studier genom att ändra antagningsreglerna till högskolan. Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas och möjligheter att läsa in ämnen på komvux finnas. Alla elever ska därför få sådan grundläggande behörighet till högskolan inom ramen för sin gymnasieexamen.
För att sammanfatta det som Röda Bergets rubrik: "Vi satsar på Framtiden - Ni skapar klyftor".

Läs mer:
- Socialdemokraternas hemsida.
- Förslaget i sin helhet.
- DN, SvD; AB; Exp.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Mer behöver göras mot växande vårdköer

Idag skriver Karolinskas chefsläkare Stefan Engqvist om behovet av ytterligare sjukhus i Stockholmsregionen. Trots Nya Karolinska, det sjukhus som stockholmarna får till ett mycket billigare pris tack vare socialdemokraterna och Ilija Batljan, behövs fler vårdplatser. Behovet har också uppmärksammats genom den kris och de anmälningar som har "drabbat" bland annat Karolinska Huddinge.

Trots
pratet från den nuvarande ledningen i landstinget med Filippa Reinfeldt i spetsen om köfri vård så är inte köerna borta. Tvärtom, de växer. Eller för att citera ett S-pressmeddelande:
I juli 2010 hade 24 320 stockholmare väntat längre än vårdgarantin. Det är 48 procent av alla som väntade på vård. Stockholm riskerar nu att gå miste om sin del av kömiljarden. Detta trots att den bluffkö som kallas ”patientvald väntan” inte räknats in. Där väntar ytterligare 4 190 stockholmare på vård.
Upptagenheten med annat i sjukvårdspolitiken verkar ha gjort att stockholmarna förlorar. I stället för att lägga kraften på att minska köer och höja kvaliteten i vården har den borgerliga alliansen sitt fokus på att trixa med statistik, förbereda för försäljning av sjukhus och att sänka skatter. Det behövs en annan politik om vården ska utvecklas i länet.

Socialdemokraternas fempunktsprogram för en köfri vård behöver få väljarnas stöd. De fem punkterna:
  1. Prestationslöner för offentligt anställda
  2. Sluta slösa pengar på vård som inte utförs!
  3. Fler vårdplatser
  4. Vårdgarantin – rättighet för patienten och skyldighet för vårdgivaren
  5. Fler anställda i hälso- och sjukvården
Om fler vårdplatser skriver man i programmet:
Ytterligare ett sätt att frigöra vårdplatser är att flytta öppenvård från akutsjukhusen. Idag görs 89 procent av den planerade öppenvården på akutsjukhusen. Vi vill öppna tre nya närsjukhus och vidareutveckla de fem som finns idag. Stora delar av den specialistvård som inte kräver övernattning ska kunna utföras på närsjukhusen.

Det rödgröna regeringsalternativet har också utlovat en vårdmiljard. Av dessa pengar kommer vi i Stockholm att lägga en stor andel på att skapa nya vårdplatser. Totalt vill vi socialdemokrater tillföra 300-350 nya vårdplatser under den kommande mandatperioden.
Kort sammanfattat är de nya siffrorna som berättar om växande vårdköer ett jättebakslag för Filippa Reinfeldt och moderatalliansens vårdpolitik. Något väljarna ska ge sin dom över på valdagen.

Fler som bloggar:
- Anna Vikström om fler vårdplatser hellre än sänkta skatter.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kryssjägarna förtjänar beröm

Ser att både SvD (papperstidningen) och DN idag tar upp ett par personvalskampanjer. Eller "personvalsinslaget" i vårt valsystem som infördes efter en kompromiss där den gemensamma valdagen behölls mot att ett visst inslag av personval tillkom i systemet. I artikeln är Evin Cetins barfotakampanj exempel tillsammans Magnus Anderssons James Bond-kampanj.

Det finns en viss skepsis mot personval, i alla fall i mitt eget parti. Och överlag verkar det som om vi i vårt land har en avvaktande inställning till det. De flesta röstar utifrån sina värderingar och efter sakfrågor. Men visst borde vi egentligen visa större uppskattning för dem som engagerar sig för att presentera sig och sina politiska ambitioner och förändringstankar för väljarna? Jag tror föresten inte ett dugg på någon negativ "amerikanisering" i vårt land på grund av personvalsinslaget, som den nu är konstruerat.

För egen del har jag en enkel "kampanj" om att jag står på Socialdemokraternas fullmäktigelista i Huddinge. En fansida på Facebook för att ge någon form av bild av mig själv för den som är intresserad. En fjärdeplats på den lista ger i och för sig en tämligen säker plats så för den sakens skull är inte någon personvalskampanj nödvändig. Men på något sätt är det ändå en självklarhet för mig att berätta att jag finns där. Men bortsett en sekund från det jag ser som positivt i personvalsinslaget, är det trots allt den politiska färdriktningen och förslagen i sak som är det viktiga. Som i det program som (S) i Huddinge går till val på. Mer om det i kommande inlägg. 



Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Spårväg City blir bara "NK Express"?

Dagens SvD berättar om stora problem och förseningshot i arbetet med att bygga ut sträckningen av den nu invigda NK Express eller Spårväg city. Den här gången snofsar inte trafiklandstingsrådet till sig inför de mediala framträdandena som jag gissar att han gjorde vid invigningen. I stället citerar SvD, i brist på intervjuobjekt, ett enkelt pressmeddelande. Inget jag hittar på vare sig Hamiltons eller Wennerholms blogg. Förseningen lär redovisas i en rapport från trafikkontoret som säger att överdäckning av bl.a. Sergels torg kan påbörjas tidigare 2014. Så totalt en försening på 14 år, enligt dagsbedömningen.

Jag minns kritiken mot detta projekt. I sig inget fel att satsa på spårbunden trafik, tvärt om. Men landstinget omfattar större yta än kvarterin kring Sergels torg, NK och Djurgården. Som överallt annars gäller att politiken måste prioritera. Wennerholm valde NK-expressen, jag hade valt spårväg syd som första prioritering.

Socialdemokraternas Lasse Dahlberg skrev redan i maj på sin hemsida:
De usla förberedelserna av projektet har inneburit onödiga merkostnader som hade kunnat undvikas med en mer genomtänkt planering. Arbetet med sträckningen från NK vidare till Centralstationen och Kungsholmen har visat sig vara mycket osäkert. Eventuellt kan inte spårvägen anslutas till Centralstationen. Detta skulle vara ett praktfullt fiasko för satsningen på NK Express.
Det verkar onekligen och tyvärr som Lasse får rätt. En intressant mening i artikeln som stärker den bedömningen hittar jag också:
Tidigare har man talat om att renoveringen ska ta fem år, men enligt tjänstemän som SvD har talat med har det varit en politisk vilja att klara av det på den tiden
Kanske blir det inget mer än den korta stumpen som nu har invigts. Men stadens ledningen älskar ju bilen och verkar inte ha några större ambitioner att stimulera en övergång till kollektivt resande. Vi som anländer city och ser innerstadsspårvägen som ett sätt att ta sig vidare från Centralen får vänta med det till 2024. Tidigast. Om planen håller den här gången. Om pengarna finns. Och så....

Bild ovan: AB SL
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

fredag 27 augusti 2010

"Nu pratar vi jobben och Fredrik Reinfeldt pratar åter om sänkta skatter."

Dagens höjdpunkt i valrörelsen: Radiodebatten mellan Reinfeldt och Sahlin. Det var en sansad ton men ändå med stora ansträngningar från de båda att markera skärningspunkterna mellan varandras alternativt. Det tjänar väljarna på som ska ta ställning på valdagen. Några nyheter kom väl knappast fram men det är ju inte en debatts syfte. Jag ifrågasätter också den likartade temaform på debatterna som medierna nu använder sig av. Det blir korthugget, ibland osammanhängande och även om sakfrågor innehåller mycket av värderingar så utestängs viktiga perspektiv. Och hur viktigt det än är med jobben och skolan så är värderingsfrågor väljarens karta och kompass i valet av parti. Det ges inte tillräckligt utrymme.

Mona Sahlin talar om resurser för att kunna satsa på Sverige, investera och att använda politiken som verktyg för att skapa jobb. Inte minst genom fler utbildningsplatser och att ge människor fler chanser i livet. Hon framhöll också det som nästan känns bortglömt i Reinfeldts Sverige: Små klyftor mellan människor driver på, driver framåt och ger tillväxt och utveckling. En viktig förklaring till att Sverige som nation med förhållandevis få invånare har varit och är ett framgångsrikt land.

Jag blir mer och mer konfunderat och frustrerad över det kravallstaket som har satts upp runt Reinfeldt för att skydda honom från frågor om de sänkta skatterna lite mer på djupet. Det som en gång var "Nya moderaterna" innebar att företrädaren Bo Lundgrens idégods kastades på soptippen. Lundgren hade förlorat val på förslag om sänkta skatter och han byttes ut. Hur har hans öppnande av "skatteboden" som han före valet 2006 påstod skulle vara stängd, gett fler jobb? I de situationerna flyr han till argumentet att antalet sysselsatta är fler. Samtidigt vet vi att arbetslösheten är högre och fler är i utanförskap. Men det räcker inte som underlag för "domen". Reinfeldts löfte var "fler i arbete och färre i utanförskap". Det  misslyckandet ska nu dömas av väljarna. Och som Sahlin noterade:
"Nu pratar vi jobben och Fredrik Reinfeldt pratar åter om sänkta skatter."
Jag noterade i alla fall en sak under skattedelen: Reinfeldt erkände i alla fall att de rödgröna vill "Bredda ROT-avdrag" när han skulle ge slängar åt Sahlin om sänkta skatter. Bra att man nu har slutat slänga ut lögner om ett avskaffande.

Reinfeldts
regering har finansierat skattesänkningarna med sämre villkor för de sjuka. Frågan kom förstås upp och när Sahlin pekar på hur enskilda drabbas saknar Reinfeldt alla andra svar än att slänga ut något om "under förra regeringens tid.." Det är till att börja med ovärdigt att urholka trygghetsnätet av det skälet att pengarna ska gå till skattesänkningar. Egentligen räcker det som skäl att byta regering. Förändringarna saknar dessutom stöd hos svenska folket, en inte helt oviktig faktor i sammanhanget. Ett annat perspektiv ger Marika Lindgren Åsbrink idag på sin blogg där hon visar hur stor andel av skatterna som verkligen är viktiga verksamheter och hur förhållandevis små kostnaderna är för "bidrag." Däremot kan de förstås betyda oerhört mycket för de enskilda. De som Reinfeldts regering nu slår hårdast på.

Annat från debatten: Familjepolitiken där Sahlin tog upp förskolan, behovet av mindre barngrupper och av resursförstärkningar. Hon berörde de ensamståendes situation. På skolområdet samma prioritering av välfärdsverksamheter före fortsatta skattesänkningar med fler lärare och   resursförstärkning. Reinfeldt svarade bara om historien - att det "redan blivit bättre". Som Alliansfritt visar hade moderatledaren fel också på den punkten.

Det blir fler debatter före valdagen.

 
Mer att läsa: Exp, AB, Svd,
Bloggar:
- Jonas Morian på Proffstyckarna
- Peter Johansson om en snart klassisk Sahlin-replik
- Joakim Hörsing kommenterar
- Ännu en obegriplig Lena Mellin-kommentar.
- Ett hjärta rött om överklassproblem

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Hedervärt av fyran att rata Sd-filmen

En nyhet under dagen blev att fyran tänker stoppa den reklamfilm som Sverigedemokraterna möjligen hade tänkt sig få visa i kanalen. Som Jonas Morian också tar upp kan man diskutera om de faktiskt hade räknat med att få den sänd. Grovt. Groteskt. Avslöjande vad det är för parti som nu tror sig få riksdagsplatser. Temat i den film som jag själv inte vill lorta ner bloggen med är det vanliga: man ställen svenska pensionärer mot invandrare. I filmen är den förstnämnda försedd med rullator och den andra gruppen klädda i heltäckande kläder. Det är mörkt och kusligt. Just i den miljön speglar man hur "invandrare" snor svenska pensionärer på pengar. Partiet säger sig upplysa väljaren om valet: "invandringsbroms i stället för pensionsbroms".

Egentligen är frågan om SD vinner eller förlorar på stoppet oväsentlig. Visst är det förstnämnda oerhört tragiskt men att fyran skulle ha sänt eländet har andra dimentioner. Partiet har länge byggt argumentationen på förfalskade uppgifter om äldrestöd med lögner om vad som gäller för äldre pensionärer som invandrat. Bra agerat. Skönt att slippa eländet i Tv4. Med morgonens mätning hamnar SD också för andrar mätningen i rad utanför riksdagen. Samma omdöme om det.

Mer att läsaDN, AB,
Fler som bloggar.
Skivad Lime, Björn Nilsson, Maja Sigfeldt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Allt närmare valdagen blir kloka (S)-förslag kopierade

Läser inte utan en viss förvåning i dagens Brännpunkt att moderaterna snor den gamla idén från (S) 2002: Att utlova bostadsbyggande konkret per kommun. Totalt i regionen säger man sig nu vara beredda att bygga (och inga flumsiffror - här ska vara exakt) - 56.777 nya bostäder. 2.000 av dessa ska byggas i Huddinge.

sent som före semestrarna avslog moderaterna och alliansen förslag från oss socialdemokrater och de rödgröna om den nivån på byggandet. Moderaterna i Huddinge har bromsat, stoppat och hindrat att kommunen offensivt planerar för byggandet, inte minst och särskilt vad gäller hyresrätter.

Den lokala projektplanen har som exempel för detta år följande lydelse:
I projektplanen för 2010-2012 har endast ett fåtal nya bostadsprojekt lagts till vilka sammanlagt innehåller ca 350 bostäder med uppskattad inflyttning under femårsperioden, varav ett 60-tal är seniorbostäder och ca 80 ungdoms-/studentbostäder. Det motsvarar ungefär en årsproduktion utifrån den takt i bostadsbyggandet som bedömts lämplig för att hålla jämna steg med utbyggnaden av kommunal service.
Jag förstårde lokala moderaterna på en punkt: genom den totala brist på intresse som finns för bostadspolitik på nationell nivå så försvåras kommunernas förutsättningar att bygga. Men oaktat detta så har den kommunala alliansen inte på en punkt andats de ambitioner som nu verkar vara centralt påbud om. Men visst är det bra om partiets nya syn på politikens ansvar också varar efter valdagen.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Rydberg, Sahlin och lögner om vårdval

"Elisabet Svensson har väl inte varit nöjd med något sedan 1992, vad den saken anbelangar"
Birgitta Rydberg i landstinget den 7 april 2007
Min ganska flitigt upprepade kritik mot mediernas bristande granskning av Reinfeldts allians har ett viktigt undantag. Jag tycker att medier som DN och SvD på nyhetsplats har lyft fram berättigad kritik mot vårdval Stockholm på ett bra sätt. Det system för vården som borgarna nästan införde från dag ett vid makten hade punkter som blev unikt för just Stockholms borgare. Att politiken inte skulle påverka vart vården lokaliseras var en punkt. Alliansens i exempelvis Halland tyckte inte att det var "socialism" utan ett självklart ansvarstagande. Medierna pekade också på de negativa effekter för de invånare i länet som har högre sjuklighet. Man visade att resurser genom vårdvalsbeslutet togs från de stadsdelarna. Den enda lösningen som alliansen länge hade var en ersättning för tolk.

Som DN så riktigt beskriver i sin granskning den 19 augusti är förorten förlorare i Vårvalet. Men man skriver repotaget med rubriken "Alliansen backar om vårdvalet". I artikeln förklarar en av de ansvariga, det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg att "större vårdtyngd ska ge mer pengar". Just det påtalade oppositionen från dag ett av vårdvalsdebatt. Rydberg, Filippa Reinfeldt och andra nöjde sig då med att rabbla ordet "tolkersättning".

I den
bunker av borgerlig idedominans som landstingshuset nu verkar vara sitter fyra landstingsråd och knåpar ihop en replik om vårdvalet till SvD:s Brännpunkt. Den är införd i dag. Men bunkermiljön gör de politiska utfallen ännu skarpare när Birgitta Rydberg själv får knattra på tangentbordet med inlägg på bloggen. Snabbt som attan har hon efter gårdagens utfrågning av Sahlin fått ihop ett inlägg med anklagelser om lögner och ett försvar för de skevheter i vårdvalet som hon själv nu säger sig vilja rätta till.

Elisabet Svensson som intervjuas i DN.s artikel har jag nämnt tidigare för just Birgitta Rydberg i en debatt i landstinget. Och jag citerar från det inlägg jag skrev efter debatten.
"Jag sa i debatten, enligt protokollet:
Man kan gå in på riksdagens hemsida och leta fram socialutskottets utfrågning om vårdvalet. Där kan man ta del av erfarenheterna från Elisabet Svensson, som är verksamhetschef för Vårby vårdcentral. Hon ger en alldeles lysande redovisning av effekterna av Vårdval Stockholm i ett område som Vårby Gård. Det är sådana berättelser från verkligheten som också borde ligga till grund för hur man utvecklar målsättningen för landstinget.
Samma protokoll berättar om svaret från landstingsrådet R y d b e r g (FP):
Det finns många sanningsvittnen. Elisabet Svensson har väl inte varit nöjd med något sedan 1992, vad den saken anbelangar
Det är tragiskt att politiker som styr landstinget avfärdar all kritik med den typen av omdömen. Dessutom är påhopp på enskilda läkare i en debatt i landstinget särskilt allvarligt.
De borgerliga i landstinget verkar nu inse att ändringar i ersättningssystemet är nödvändigt. Men när Sahlin lyfter fram problemet vräker landstingsrådet Rydberg ur sig anklagelser om lögner. Samma landstingsråd som i landstingets talarstol skåpar ut enskilda läkare. Rydberg är inte trovärdig men det må så vara om hon ändå bidrar till ett förändrat system genom att backa från tidigare inställning.

Fler som bloggar.
- Rasmus liberal hänger förstås på Rydbergs utfall
- Filippa Reinfeldt är förstås nöjd med vårdvalet. *
- Bloggen Omvård om vårdval contra hälsoval.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En valfight på vassa knivsegg med glorifierad högerledare på toppen

Ny dag, nya mätningar och nya opinionsspeglande staplar och kurvor. Denna dag från DN/Synovate. Mätningen bekräftar i alla fal att valet blir en strid på kniven. Var femte väljare har ännu inte bestämt sig. 48,7 för de blå alliansen mot 44 för den med välfärdsinriktade rödgröna. Alla "småborgare" ligger i den här mätningen över riksdagsspärren. SD utanför riksdagen, tack och lov.

Det känns, med några veckor kvar till valdagen, som en stor möjlighet att väljarna den 19 september förpassar Reinfeldt och hans allians från Rosenbad, över Strömmen, till riksdagshuset och lokalerna vid Mynttorget. Fyra år av oppositionströskande för den blivande förre statsmininstern?

Det finns en hinder. Under lång tid har Reinfeldt talat jobb men inte levererat. Tvärtom är arbetslösheten högre än när han tog över makten. Välfärden, som på alla sätt tillhör väljarnas viktigaste punkt på valdagen, har ställts längre ner på prioriteringslistorna än Reinfeldts stora mission: sänkta skatter. Trots det ett litet men dock opinionsmässigt försprång.

Samhällsdebattens tongivande aktörer som regeringen själv och dess närstående medier har onekligen varit lyckosamma att sätta bilden av något annat än var borgerlig politik faktiskt är. Det som bör vara ett av inslagen i en valrörelse, granskning av makten (nu Reinfeldt) görs i princip inte. Samtidigt har det blivit någon form av allmän sanning att sänkta skatter inte behöver finansieras, att sänkta skatter inte berör det skatterna betalar. Fördelningspolitik är ett slaktat begrepp. Det väljarna får samtidigt med detta är en reformlista som ganska smart delas upp i skarpa löften och "drömmar". Som framgår av Maud Olofssons kommentar i går ligger de förslag som regeringen tror ger jobb i det som kan betecknas som drömmar (eller reformambitioner)

Just den fristående skattedebatten som härskat länge ÄR inte (S) hemmaplansfråga. Därför ger inte heller självklara förslag som att minska skatteklyftan mellan lön och pension någon självklar draghjälp hur viktigt det i sig är. Därför blir också den faktiska sänkning av kostnader för många hushåll som de rödgröna förslagen om fastighetsskatt och avskaffad flyttskatt svaga röstmagneter.

De samhällsförändringar som har skett och de brott mot lång svensk tradition av välfärdspolitik som alliansens har genomfört blir när det når ner till valdebatten en fråga om retorisk konst och politiskt sminj, om kronor och ören, om procent och om antal. Värderingsförändringarna, de ökade klyftorna, utestängningen av de som hamnat sämst till, gynnandet av de grupper som redan nu har det ganska hyfsat, en starkare arbetsgivarpart och en svagare och av regeringen underminerat facklig dito - Det händer saker i Sverige som får långsiktiga följder men som knappast nämns i den mediala högerkammaren. De borgerliga medierna har satt en glittrande gloria av guld på sin ledare, Reinfeldt, som gör honom fredad från ifrågasättande och maktgranskning. En farlig utveckling. En och annan avslöjar dock moderaterna bakom retoriken från insidan.

Jag är helt övertygad om chansen för de rödgröna att ta över regeringsansvaret efter valdagen. Den stora utmaningen är att kunna nå ut till väljarna och berätta om politiska vägval och sakförslag utan någon som helst hjälp av de kanaler som når väljarna bäst. När mediernas maktgranskning gör halt så fort det närmar sig Reinfeldts Sagerska palats i Stockholm blir det förstås svårare. Men det går visst!



Fler som bloggar:
- Per Ankersjö- en lättad centerpartist.
- Andersson på Kungsholmen med samma glada uppvaknande.

Mer att läsa:
AB; SvD; Exp,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

torsdag 26 augusti 2010

Maud Olofsson: Jobbpolitiken utanför manifestets skarpa delar

Det har varit en tung politisk dag. Avslutningen med ett lyckat framträdande av Mona Sahlin i partiledarutfrågningen. Och tidigare på dagen det så det efterlängtade manifestet från de borgerliga partierna. Flera har haft tid att penetrera förslagen i detalj, exempelvis Johan Westerholm eller Alliansfritt. De senare med särskilt omtanke om oss som söker enkelt tillhandahållen information.

Redan i lunchinlägget noterade jag att alliansen döper ett papper till "jobbmanifest" men som själva verket är ett urvattnat förhandlingsresultat med sänkta skatter före välfärden som hela "kärnan". I och för sig formulerar finansministern en sammanfattning som han verkar tycka är en bra sammanfattning. "Man ska arbeta och inte supa":

Men vad gör egentligen Maud Olofsson i SvT:s Aktuellts 21-sändning? När hon ska beskriva manifestets "jobbsatsningar" lämnar hon direkt de skarpa förslagen och kommer in på det som beskrivs som osäkert, "inte löften" och "reformambitioner". Där, utanför det skarpa och konkreta, ligger enligt centerledaren och Sveriges näringsminister den politik som ger jobben. Frågan är väl vad den politiken gör där? Efter? Osäker? Otydlig? Om det nu är en jobbskaparpolitik som inte behöver finansiering därför att de dynamiska effekterna ger oss mervärden trots "mindre pengar in". Det där uttalandet av Olofsson kommer att citeras.

Fler bloggar:

Peter Högberg, Emil Broberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Stefan Wikén, Krassman,.
- Edvin förvånas över att jobben inte noterades av oppositionen vid kommentarerna om "jobbmanifestet". Inlägget ovan visar förklaringen. Det fanns inget att kommentara på den punkten.
- Jonas Falk har hittat något om jobben. Manifestrubriken?

SvD. AB, Exp, AB; analys,
- Hela manifestetr.
- Rödgröna kommenterar.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Sahlin går stärkt från tuff utfrågning

Kvällens utfrågning av Mona Sahlin är över. En alltid lika spännande del av valrörelsen. Ett förlupet ord kan påverka hela valrörelsen, "tummen upp" eller "tummen ner". Det sistnämnda brukar alltid illustreras med frågan till Tage Erlander från de "tre ona om rådet till den bostadslösa familjen. "De får ställa sig i bostadskön" svarade Tage och så var det valet förlorat.

Mona Sahlin
grejade utfrågningen utan de klavertrampen och var tydlig och rak. Där finns en ärlighet som jag tror att väljarna uppskattar. Jag tror stenhårt på att politiker tjänar långsiktigt på att vara raka med hela politiken, inte bara prata godbitar utan också kunna tala om hur löften ska betalas. Markeringen att principen lika skatt mellan den som arbetat och den som har arbetat blev ett "tungt" inslag i utfrågningen. Till nyheterna hörde att Sahlin mer eller mindre tvingades in i en argumentation där det till slut blev en ganska öppen antydan: tjänstemomsen sänks. Ett lysande förslag, inte minst för en region som Stockholm, men också som ett svar på de borgerligas närmast religiösa övertro på RUT. (bidraget till de hushållsnära tjänsterna)

Ett tungt avsnitt blev också jobben, där Sahlin markerade mot det aktivitetsförbund som sätts på unga arbetslösa. Aktivitet från dag ett är en del av en verklig jobblinje och man frågar sig hur allianspartierna kan vägra inse det kloka i förslaget. Om man nu ser jobben som så viktiga.

Ser i SvD att Mona själv saknade ideologiska frågor och jag instämmer. Å andra sidan har hon nyligen hållit två tunga ideologiska tal, Almedalen och sommartal, samt skrivit en bok med djupa ideologiska bottnar. Den som läser min blogg vet att jag alltid försöker ha det ideologiska perspektiven. Men väljarna måste, även om de röstar mest efter värderingar, få raka svar på sina sakfrågor också. Tycker att Sahlin gav de svaren, med undantaget att just hennes utfrågning kom före det gemensamma rödgröna manifestet. Den situationen hamnar inte motkandidaten Reinfeldt i.

Fler som bloggar
.
Fredric Kjellberg, Helen Pettersson, Åsa Eriksson, Kulturbloggen,

Läs mer:
- Aftonbladets Lena Mellin som helt väntat slår ner Sahlin.
- Samma tidning med "Monas regering":
DN, SvD, Exp

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Alliansmanifest: Maud Olofsson: "Vi är inte färdiga". Jo, det är ni!

De kallar det jobbmanifest men frågan är  väl om inte de borgerligas manifest lägger den stora tyngden på "samma gamla politik". ´Det är samtidigt lite av eget underkännande att Reinfeldt åter måste producera ett dokument med det namnet. Visst. Valsegern 2006 grundades på jobben. Men misslyckandet under mandatperioden borde möjligen få alliansen att sakta smyga ut bakvägen och ligga lågt med talet om sänkta skatter som den mest framgångsrika jobbpolitiken.

Reinfeldt talar om en tyngd på välfärdssatsningar och mindre till fortsatta sänkta skatter. De tidigare hoppanden som har skett mellan "reformambition" och tal om fortsatta skattesänkningar förefaller ha blivit en kompromiss. Det nya ordet "reformambition" verkar ge ökat utrymme att prata om mycket mer än man faktiskt lovar att göra. Lite tveksamt. 24,7 miljarder är alliansens ambitioner om sänkta skatter och ska som alltid ställas mot välfärdsbrister. Att man nu talar hela mandatperiodens löften med miljarder till kommunsektorn som borde kommit för 2011 är att notera.

I Mona Sahlins sommartal påminde hon om att alliansen i regeringskansliet ser jobbpolitiken som "färdigframtagen": Alla viktiga initiativ har redan tagits, var beskedet när moderaternas nya talesperson i jobbfrågor utsågs. Maud Olofsson sa på presskonferensen: "Vi är inte färdiga".  Jo det är ni. På i alla fall ett par olika sätt.

Får återkomma under kvällen med en del andra tankar kring det nu (äntligen) presenterade pappret.
Kl. 16 är det rödgrön pressträff.

Mer:  AB, Exp, SvD,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Boken om Netroots i en tokig moderats ögon

Sensationellt, vet jag inte. Men lite ovanligt är det när publiceringsytor som vanligtvis kopplas till ett parti helt plötsligt är fyllt med en helt annorlunda språkdräkt från andra vatten. Detta unika sker idag på den inte alls oansenliga blogget "Högbergs tankar", normalt en trogen så kallad "megafon" för det socialdemokratiska partiet. Idag hittar jag en spännande mening på ett nypostat inlägg.

   NetRoots gör avtryck, de skapar opinion och har förmågan att göra skillnad. NetRoots kommer för all framtid vara de som satte ribban för politiskt bloggande och de som alla andra var tvungna att förhålla sig till.

Nej. Det här är inte bloggaren Peter Högbergs ord. PH har, bara veckor före valdagen, upplåtit sin blogg till en av landets tongivande moderata bloggare, undersköterskan och valstugeföreståndaren i Sundbyberg Fredrik Antonsson. Och det är Tokmoderatens egna ord, nästan som hyllning till det progressiva nätverket av bloggare, Netroots. Läs recensionen: En läsvärt sådan av en uppskattad bloggvän på "andra sidan" som av mycket uppenbar anledning använder sig av tilläggsbeteckningen "-inte som alla andra".

- Egen postning om lanseringen av Netroots bok.
- Boken om NetRoots, med bidrag förutom av undertecknad också av Nina Andersson Brynja, John Aravosis, Matilda Ardenfors, Klara Denckert, Alexandra Einerstam, Ulrika Falk, Björn Fridén, Aurora Gullberg, Gunilla Hjalmarson, Peter Högberg, Claudia Jiménez Guala, Peter Johansson, Claes Krantz, Karin Pettersson, Martin Rosvall, Rosemari Södergren, Johan Ulvenlöv, Anders Utbult, Johan Westerholm, Marika Lindgren Åsbrink.
-
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En verkligt, jämlik sjukvård

Sjukvården tillhör valets absolut viktigaste frågor. De långa köerna och andra brister i vården engagerar. Partierna har olika fokus på hur problemen ska lösas. För de borgerliga verkar sänkt skatt vara utvägen till alltings elände, också i vården. För oss som har högre ambitioner är målen en sjukvård i toppklass och dessutom något som alla får efter behov. Det kräver resurser i form av skatter. Men inte bara. Det finns stora resurser redan i dag i vården som helt enhelt måste kunna användas effektivare och bättre.

Ett perspektiv som inte har lyfts fram tillräckligt är hur politiska system kan ge motsatta effekter till den som strävar efter jämlik vård. Idag skriver två allergologer på DN debatt om hur snett den vårdgaranti som tillämpas i Stockholm kan slå. Skribenternas tema är bristen resurser till den egna yrkesgruppen och man pekar på att bristen leder till att den som klagar högt får först. Det där perspektivet finns det anledning att se över när det gäller hela vårdgarantisystemet. Jag har skrivet flera inlägg på temat, ett med rubriken "Dags att ompröva politiska varumärken i sjukvården."

Det brister i uppföljningen utifrån ett jämlikhetsperspektiv. Den tabell som tidigare har funnits redovisad i landstingshandlingar pekade på att ärenden till vårdgarantikansliet, som hanterar klagomålen när någon börjar tröttna på väntan, inte är i närheten av hur bilden borde se ut utifrån hur sjukligheten ser ut i länet. För mig illusterade bilden samma sak som de två allergologerna tar upp i dag: Det är upp till var och en att "dra sig förbi" och framåt i kösystemet. Bäst lyckades enligt den här  tabellen de som bor i Danderyd. Sämt i Rinkeby och Nykvarn.

Frågan om en jämlik vård är en av mina viktigaste inför valdagen. Sverige, som hittills har haft en sjukvård med höga ambitioner om att behovet ska styra står inför förändringar om den allians som nu styr får fortsätta. De har tagit över retoriken om jämlikhet. Filippa Reinfeldts sjukvårdgrupp i moderaterna lät i sina rapporter som "goda sossar". Samtidigt har en rad steg tagits i Stockholm som bryter upp ambitionerna om jämlikheten, med privata barnsjukhus, privata inslag i landstingets lokaler dit du kommer med en försäkring och hela det vårdval som har allt annat än jämlik vård som utgångspunkt. Och dagens ledare i SvD visar nog att idéerna om att gå vidare med privata försäkringsinslag i vården lever i borgerligheten, trots pratet om vård på lika villkor. Därför är valdagen viktig för den som tycker att jämlikhet måste vara vårdens utgångspunkt. 

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 25 augusti 2010

Reinfeldt, Sahlin och en riksdag i solkigare färger

Valdebattens ljudnivå höjs nu successivt. Alla vill ut med budskapet och säkra sina kärnväljare och övertyga nya. Mätningarna duggar tätt med varierande resultat. Samtidigt börjar spekulationerna om olika valresultats effekter. Idag ser jag på Playrapport ett inslag om ett (ovälkommet) inträde av SD i riksdagen. Partiet som idag sågas av SvD:s faktakoll om sin huvudfråga och partiet som slåss för fornminnen och julafton. Reinfeldt säger sig inte vilja regera med stöd av SD. Mona Sahlin har varit klockrent tydlig om ett nej till beroende av partiet.

I inslaget talar Reinfeldt om hur viktigt det är att det skapas en majoritetsregering. Syftet är förstås att väljarna ska ta hans blå allians valsedel på valdagen. Samtidigt säger sig Reinfeldt, om Sd bli vågmästare, vara beredd att regera vidare med hoppande majoriteter.

Peter
Eriksson tar en annan, rödgrön utgångspunkt. Precis som tidigare när allianspartier har börjat flörta med miljöpartister deklarerar han att ett av de mindre borgerliga partierna, som jag själv läser som folkpartiet minus Jan Björklund (?), är det mest lämpade att ingå en en majoritetsregering. Spekulationer som förstås inte ska ta tid mitt i brinnande valrörelse. Men det kommer ändå en dag efter valdagen. Det kommer ett läge när Sverige ska styras. Reinfeldt har, som jag tolkar det, sagt sig vilja sitta kvar så långt det är möjligt. Det där finns anledning att "grotta vidare i". Vad menar han mer exakt med beskedet?

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
rel="tag">

Vägval Sverige för jobb och ekonomi

Missade tyvärr huvuddelen av den "stora" ekonomidebatten på grund av valarbete. Möjligen missade jag dock inte så mycket nytt. Proffstyckaren Jonas Morian ger ändå en bild av vad som framkom. Nu har vi gissningsvis hört det mesta förr. I de stora och valavgörande frågorna som jobben verkar lösningarna från regeringsalliansen var desamma som tidigare. Teorin om "sänkta skatter ger fler jobb" ska även den kommande perioden styra politikens utformning. Som väljare kan man väl minnas att den politik som misslyckades den här mandatperioden inte kommer att lyckas den kommande heller...

Samma dag som Reinfeldts allians predikar "mindre pengar in" ännu en gång presenterade de rödgröna förslag om satsningar på ett av de välfärdsområden där vårt samhälle fortfarande brister. Fritids. En lång period av uteblivna satsningar ska nu göras något åt, inte minst genom att barngrupperna minskar. En viktig reform men också något som åter bekräftar valdagens viktiga avgörande: resurser till att höja kvaliteten i välfärden eller att fortsätta sänka skatter med de minskade utrymmen som följer och det totaltokiga fördelningseffekter som den politiken har fört med sig.

Mer: AB, AB retorik, Exp, Svd analys,
Bloggar: Kulturbloggen, Kent P.,Maja Sigfeldt, Roger Jönsson, Ett annat perspektiv.
Ylva Johansson om skolsatsningar. Annarkia om något som inte fungerar.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , ,