måndag 31 augusti 2009

(S) möter dyster framtid utan väljare som vill lyssna


Debatten om Socialdemokratins politik inför nästa mandatperiod, och kanske till och med längre än så, har förts i vågdalar sedan valförlusten. Mycket har gjorts och skrivits internt. Mycket har gjorts i direkt kontakt med svenska folket, både som väljare och som företrädare för olika aktörer i samhället. Några känner att rådslagsarbetet innebar ett vacum i förnyelsedebatten. Men att nästan en halv miljon deltog torde vara ett mycket gott betyg.

Allt för att utröna: "Varför fick vi sparken?" "Hur ser människors behov ut idag". "Vad behöver justeras i vår politik, utifrån våra värderingar?

Ibland
känns det som den mer öppna debatten fastnar. Ordet "förnyelse" och processen omkring den förefaller ta över själva sakpolitiken och de långsiktiga målen. Så är det inte med Magnus Hedbergs debattinlägg i Aktuellt i politiken.

Debatten har varit livlig, inte minst om vinster i vård och skola, om alternativa driftsformer. Sakfrågor hanteras i motioner till kongressen och i programarbeten. Här kan jag bli besviken på att den nya, färska, offensiva och framtidsinriktade politik som faktiskt ÄR fastställd glöms bort helt. Socialdemokraterna i Stockholms län har ett sådant program från kongressen i våras. (bloggat om det här) Det är en viktig del av partiets förnyelse i en del av Sverige som avgör valet.

Magnus skriver:
Men varken 2006 eller 2009 handlade valförlusten enbart eller ens i första hand om sakpolitik. En viktig del av förklaringen bör sökas i känslan av socialdemokratin som lite ur takt med tiden, utan attraktiva framtidslösningar.

Vårt tilltal fungerar speciellt illa mot vissa väljargrupper. Vi tappar, särskilt i Stockholm, förtroende hos den stora och växande medelklass som befolkar regionen.
Frågan är om och i så fall vad som i den livliga diskussionen tar fasta på en sådan teori. Med andra ord: hur klok och förnuftig våra konkreta förslag än är, så finns det något annat som gör att orden, löftena, förslagen inte fastnar. Oavsett om vi är för eller emot vinster i friskolor går budskapet ut och in. Det kommer, för alltför många väljare, från en fullständigt ointressant källa.

Egentligen är det kanske så att svenska väljare, inte minst i Stockholm, har värderingar som ligger oerhört nära (S). Problemet är i så fall att partiet inte har lyckats berätta om detta. Är "förpackningen" fel, tilltalet, trovärdigheten? Tänk om det egentligen inte är en sakpolitisk kongress som borde genomföras utan mer en socialdemokratisk mässa som speglar framtidsdrömmarna, går igenom samtalsformer med väljare, helt enkelt en gigantisk agitationsutbildning?

Men visst. I min roll har man mycket stor förståelse för att motioner måste behandlas. Och möjligen behöver en eller annan grad på kursriktningen justeras...

Fler bloggar om detta:
- Robert Noord: "(S) måste fortsätta förnya politiken"
-
Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Reaktion: Första bekräftade dödsfallet i svininfluensan

Så har svininfluensans allvarligaste följd nått Sverige. Nyligen bekräftade Akademiska att en 37-årig man avlidit i sviterna efter influensa. Det är i det närmaste bekräftat att orsaken var det sk H1N1-viruset. Fler tester görs i natt.

Att skriva blogginlägg om detta med en viss känsla av irritation i hals och luftvägar är förstås - frustrerande. Vi är alla människor. De första TV-bilderna jag såg var från Mexico. Människor med munskydd mitt i något som såg ut som en rejäl farsot över landet. Kanske höll vi det mentalt borta från oss i någon blåögd övertygelse "att det bara händer där - inte här".

Att Sverige nu har drabbats av första dödsfallet lär kanske tysta en del av uppmaningarna att inte vaccinera sig som jag har sett på bloggar och i tidningar. För någon dag sedan skrev till och med smittskyddsläkare Sven Britton att han ändrat uppfattning efter att på nära håll ha följt en patient. Förhoppningsvis, men kanske tveksam om, läste fler hans omvändelse än den ursprungliga uppfattningen.

När vi i landstinget beslutade om inköpet av vaccinet före midsommar var läget oerhört osäkert. Leverans före eller efter "toppen"? Överdrivet eller tvärtom, mycket större fara? De erfarenheter vi sedan vi ta del av från tidigare pandemier pekade på att så många som 25.000 I STOCKHOLM skulle kunna behöva sjukhusvård. Vad som händer är förstås helt ovisst men det känns ändå som om landsting och kommuner har kunna sjösätta en organisation ganska snabbt.

Det brukar kännas som "skarp läge" ju närmare faran kryper. Kanske visar det sig att vi borde ha gjort mer. Att eleverna borde fått hemundervisning i stället för att vara i skolan. Att möten på otaliga ställen borde ställts in. Och har vi en vaccinberedskap som är det bästa? Går det att göra mer nationellt? Tyvärr är frågorna fortfarande många.

Mer om detta på Smittskydd Stockholms hemsida.
- Aftonbladet.
-
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En pressad alliansledare i ledningen för ett djupt splittrat parti?

Expressen följer idag upp moderatstämman. Reinfeldt har enligt tidningen nu ett splittrat parti att styra. Inte bara det utan också ett parti med "djupa ideologiska åsiktsskillnader". MUF-are och andra krigar för försämringar av LAS. Miljön och skatter är andra "splittringsfrågor". Samtidigt leder de rödgröna i alla nyligen publicerade opinionsmätningar.

Visst ser det positivt ut för de rödgröna men allt beror förstås på ambitioner och utgångsläge.
Jag tycker att Expressen kör med överdrifter som inte är i närheten av det jag själv såg från stämman på TV 24. Visst: debatt och åsiktskillnader. Men långt i från någon farlig söndervittring av partiet. Så brukar i och för sig också S-kongresser avspeglas i nyhetsrapporteringen.

Expressens artikel bör i alla fall göra DN:s ledarredaktion glada. I morse hade ledaren skarp kritik mot det man betecknade som Reinfeldts dubbla misstag. Han talade för mycket om moderata storhetsplaner och för lite om alliansen, menade DN. Bloggade om artikeln här.

Till Expressen säger nu Reinfeldt att det är fördjupning av allianssamarbetet som ska prioriteras. (möjligen inte riktigt i linje med "statsbärartalet").
- Förnyelsen av Moderaterna har gått så pass långt att jag känner det som att mitt parti är redo att fördjupa sig med alliansen och vinna nästa val
Socialdemokratin har som motståndare nästan alltid moderaterna. Jag gissar att det bli så nu också. Med tanke på det Reinfeldt talade om i gårdagens Agenda, "sammanhållning" genom sänkta skatter för de välbeställda och som ett redan nu misslyckats recept för fler jobb, är fighten given.

Samtidigt ska styrkorna formeras till en strid mellan två block. Att regeringspartierna kommer att spegla de rödgröna som splittrade och som ett "vänsterexperiment" vet vi. De rödgröna, med ett femtontal överenskommelser om statens budget bakom sig, lär förvisso ha konfliktpunkter men inte i närheten av det som nu målas upp. Vinner erfarenhet så är det faktiskt S, V och Mp som har fördel. Och jag utesluter inte heller att ideologi, värderingar och trovärdighet i sakfrågor som jobb, vård och miljö är viktiga nycklar till Rosenbad.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gammelallians tyngd av m-dominans ger utrymme för rödgröna

Det andas besvikelse hos DN:s ledarredaktion. De tal som Reinfeldt höll vid moderatstämman i helgen har haft alltför stort fokus på moderaterna och visionen om att bli "statsbärande parti". DN känner att Reinfeldts tal var "dubbelt misslyckat":
För det första var det ogeneröst och okänsligt i förhållande till kollegerna i regeringen. För det andra tydde det inte på någon större lyhördhet i förhållande till väljarna.
Och den stora tidningen ger också en känga till de drag hos moderatledaren som i kretsar gett honom smeknamnet "tvålen":
Vad Reinfeldt själv innerst inne tycker i dessa frågor är svårt för utomstående att bedöma
Allians
för maktskifte som Reinfeldt döpte det till har firat fem år. Det har gett viss ro i det borgerliga lägret. Även om enskilda partier har gjort sina soloutspel så har centern, folkpartister och kristdemokrater fått betydligt större inflytande över politiken än vad väljarna har tyckt att de ska ha i allmänna val. Ändå menar DN, borde en moderatledare på moderatstämma talat mycket mer om detta samarbete än om det parti han är satt att leda.

DN själva gör tvärtom. Den artikel som publicerades på nätet kl 12.17 i går har lyfts in i papperstidningen idag under "Nyhetsdygnet". Reinfeldts mer eller mindre parantes i avslutningstalet där alliansen gratulerades blir "stor nyhet" i DN.

Moderatstämman är slut. Nu kan vi lägga den till historien. Linjerna är klara för hur socialdemokratins huvudmotståndare kommer att agera framöver och hur man tänker. Den rödgröna samarbetsalliansen - framtidsalliansen - kan nu med stort självförtroende ge sig i kast med att slipa på sin politik. Både som enskilda partier och som alternativ till Reinfeldts.

I det bör gårdagens Agenda-utfrågning av Reinfeldt följas upp. Ända fram tills vallokalerna stänger i september 2010. Håller man verkligen ihop Sverige med växande klyftor?? Ska Sverige växa, få fler jobb och minska utanförskap genom offensiva satsningar och investeringar? Eller ska verktyget vara sänka löner för vissa och stora skattesänkningar för andra? Är det för generöst med ersättningar till sjuka och arbetslösa? Eller ska trygghetsnätet både ge utbildning - fler chanser i livet - och ekonomisk trygghet för den som drabbas?

Om detta - regeringens misslyckande med jobben och utanförskapet, den viktigaste frågan, kommer debatten att handla framöver. Men också om de större perspektiven, om vägvalen som Sverige måste göra, om de värderingar som ska styra politiken. Om DN:s ton får gälla kan de rödgröna slipa på detta i fred medan de nervösa slitningarna inför nästa års valrörelse pågår inom den gamla alliansen.

Egna inlägg om m-stämman:
- Vaga svar i Agenda - om sänkta skatter för några och sänkta löner för andra
-Allians för maktskifte firar fem år - men rödgröna större på Facebook
- Makten framför allt - talande citat av och om Fredrik Reinfeldt
-Reinfeldts avslutningstal skrämmer och imponerar
- Moderat avslag om LAS-skrotning bra - men ett spel om fler jobb eller behålla makten?
- Filippa Reinfeldts växande vårdköer. Har Timbro lösningen?
-Mitt 1.000:e blogginlägg. Om S framtid, Reinfeldt och en ny mätning i rödgrön ton
-Väljarna kräver bättre CV för jobbet som statsbärande parti

Fler, nya blogginlägg om m-stämman:
- Johan Westerholm: "Resan mot mittens rike"
- Skrivmaskinen: "Hänt i bloggosfären, v36"
- Den hälsosamme ekonomisten: "Mellan raderna"
- Dick Erixon: "Dubbla budskap?
- Peter Högberg: "Moderater vill avskaffa arbetsrätten efter valet?
- Kent Persson: "En statsminister i verkligheten"

Mer läsvärt:

- Aftonbladet, ledare: "För tungt, Reinfeldt"
- SvD: "Förnyelsen av M måste fortsätta".
- Expressen: "Reinfeldt firande alliansens femårsdag"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

söndag 30 augusti 2009

Vaga svar i Agenda - om sänkta skatter för några och sänkta löner för andra

Helg med moderatstämma. Reinfeldt dominerar såväl medierna som mitt eget bloggande.
Som en av de första journalister jag har sett göra det, pressades moderatledaren av Karin Hubinett, Agenda, om de växande klyftorna i Sverige. Hon ställde det i relation till de sänkta skatter som moderaterna nu föreslår.

Reinfeldt lär ha fått smeknamnet "tvålen". Det passar. Den sedan flera år utskrivna talregeln upprepades igen. Utan att närmare förklara om den stämmer. Hans budskap är att om man sänker skatter så ökar drivkrafter för jobb. Jag grunnar över hur hela den tankekedjan ser ut...

Tankegången verkar vara att många idag avstår från att jobba och i stället lever på bidrag. Det har som bekant lett till sänkta ersättningar. De sänkta skatterna har gett mindre till välfärden. De sänkta skatterna har till 30 procent gått till de 10 procent som redan har mest. Samtidigt närmar sig Sverige massarbetslösheten.

Jag fattar fortfarande inte hur den vägen ska minska arbetslösheten?

Reinfeldt för den politiken han gör för att "öka sammanhållningen" i Sverige, som han uttrycker det. Samtidigt som skatterna sänks är var femte industriarbetare arbetslös. På Volvo i Köping känner man av krisen in på skinnet. Hotet om arbetslöshet i kombination med en regering som vägrar stötta landets enskilt viktigaste industrigren har lett till att man tvingats acceptera lönesänkningar på ett par tusen per månad. Mer än Reinfeldts sänkta skatter.

Leif Eriksson som är klubbordförande på Metall säger att han för ett år sedan hade förväntat sig att uppgörelsen om sämre löner skulle kombineras med stöd från regeringen. Nu uteblir det. Riksdagen har avsatt 28 miljarder men Reinfeldt väljer att inte göra något.

Agenda har räknat ut att löntagarna i industrin har sänkt löner för totalt 1,2 miljarder, något som beräknas ha räddat 12.000 jobb. Så sänkta löner är okey som verktyg men inte stöd av regeringen.

Moderatledaren har en blixtsnabb tunga när han förklarar att jobbkrisen beror på en global finanskris. Att löntagarna ska ta smällar genom sänkta löner och sämre ersättningar är helt okey för honom i det läget. Att samtidigt försöka inbilla folk att de sänkta skatterna ger fler jobb är nonsens. Att samtidigt försöka tillföra etiketten "..för låg- och medelinkomsttagare" eller tala om vårdgrupper som "sjuksköterskor" som de som gynnas är nu en retorik som Reinfeldt själv må vara i det närmaste religiöst övertygad om.

I den senaste mätningen av partisympatierna går de rödgröna och S framåt. Reinfeldts allians backar. Det är helt naturligt.

Kulturbloggen har sett samma bleka Reinfeldt som jag.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Allians för maktskifte firar fem år - men rödgröna större på Facebook

Idag firar borgerligheten fem år som "allians". Det som Reinfeldt bjöd in till, "Allians för maktskifte", blev just "...för Sverige". Möjligen efter någon PR-kunnigs råd. Att köra med det som Reinfeldt skrev i brevet till de borgerliga ledarna var inte slå klokt. Ordet "makt"byttes mot "Sverige. "

Det som vi tidigare kallat "de borgerliga" blev en till synes mer enig enhet och motståndare. Eller blev det egentligen bara en hemsida, några papper, ett par hemma-hos-möten och en positiv bild i medierna?

Någon större betydelse fick inte alliansen på moderatstämman 2009. Det var ett pliktskyldigt omnämnande av Reinfeldt i avslutningstalet. "Grattis".

På sikt, som Reinfeldt målade upp i inledningstalet, finns föga utrymme för någon allians. Det är också något som bekymrar Svenska dagbladet.

Centerledaren Olofsson gratulerade redan i går och pekade ut områden för att utveckla politiken. Samtidigt är centerledaren inne på märkligheter. I ett land som styrs av hennes eget parti och övriga allianspartier ska "sossefieringen brytas". Till skillnad från Reinfeldt, menar Lena Hennel, Svd, att man inte ska anpassa borgerligheten till (s) utan i stället befästa de egna i den svenska folksjälen.

Möjligen är alliansbildandet något som överskattats, trots allt. Jobben och utanförskapet hade möjligen varit socialdemokratins akilleshäl oavsett hur benämningen av det borgerliga samarbetet hade varit.

Så sent som i veckan har vi kunnat följa respektive partis utspel inför budgetförhandlingarna, med kraftigt sänkta skatter som moderatmål och andra reformer som står på övriga partiernas önskelistor. Kanske är alliansens viktigaste funktion framöver att vara bas för attacker mot den rödgröna varianten.

Moderaternas strategi att kalla det för "vänsterexperiment" följs säkert av övriga borgerliga partier. Regeringsmaktens nybörjare vid makten skriver de mycket erfarnare socialdemokraterna på näsan med kommenteraren i "valboken" att regeringsmakten inte är något man slarvar med. Så. Hisorieforskarna lär få döma borgerliga contra S-styrda / rödgröna mandatperioder. Min gissning är att det nu är en ganska bastant ledning för det rödgröna laget som faktiskt träffat ett femtontal budgetöverenskommelser redan i "skarpt" läge. Det är många fler än "badtunnetalliansen".

Kuriosa:
På Facebook har Allians för Sverige 1.167 medlemmar. Motsvarande för de rödgrönas grupp är fler: 1.222.

Fler nya blogginlägg:
- Scaber Nestor: Reinfeldts sätt att tacka för hjälpen från Centerpartiet lämnar en del att önska
- Johan Westerholm: "Den som lever får se"
- Ann-Sofie Wågström: "Borgerlig arbetsmarknadspolitik"

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Makten framför allt - talande citat av och om Fredrik Reinfeldt

Jag har i flera inlägg, senast nu när Reinfeldt avslutade moderatstämman, klistrat på moderatledaren ett uttalande som jag inte har återfunnit på nätet. Denna brist på källa har gett mig ett konsekvent dåligt samvete som med detta inlägg ska avhjälpas.

Hypotesen om just "makten" i sig som drivkraft, till och med före politiken, är förstås oerhört viktig att både förstå och ständigt ha koll på i en demokrati. Är det "Makten att förbättra" man vill nå? Eller är det makt som drivkraft för att nå egna mer personliga drömmar? Eller kanske både och?

Har just börjat läsa "Ensamvargen" av Anita Krantz. Redan i inledningen tycker jag att det skymtar igenom att maktambitionerna funnits med som oerhört central drivkraft under hela karriären. Ett annat exempel är (se tidigare inlägg) om Reinfeldts första initiativ till den Allians som idag firar fem år.

Jag har inte kvar underlagsmaterialet elektroniskt. Men en snabbkoll i pappershögar ger faktiskt resultat. Min rapport "Makten framför allt", skriven lite internt i september 2004. En del citat borde upprepas mer, både av Reinfeldt själv och av andra. Allt för att få en bild av "de nya moderaterna". Visst kan man ha invändningar. Men det är viktigt att de kommer fram. Så länge de står obesvarade lämnas fältet öppet för egna tolkningar. Kanske några reaktioner på det här inlägget kan bringa klarhet i de egentliga syftena bakom förnyelsen.

Några citat:
Vi är inte ute och vandrar utmed höger-vänsterskalan. Vad som möjligen smugit sig in är en fundering i tidsperspektiv som handlar om i vilket tempo vi kan förändra med bevarat väljarstöd”
Fredrik Reinfeldt i Dagens Industri 17 okt. 2003
Tidsskalan är mycket viktigare än höger-vänsterskalan. Vi ger fel signaler när människor tror att vi vill riva upp allting genast
Fredrik Reinfeldt i SvD 10 oktober 2003

Till det kommer att vi inte tillräckligt sorterat upp inför väljarna vad som är vårt löfte att genomföra i det korta perspektivet och vad som tar lite mer tid
Fredrik Reinfeldt, DN debatt 14 maj 2003

Jag menar att vi moderater nu är på väg mot den grå mittenpolitiken - allt för maktens vinning

Riksdagsledamot Carl-Axel Johansson (m) i pressmeddelande 3/9 2004.

Vi är ett pari på väg till makten
Fredrik Reinfeldt i avslutningstalet rikskonferensen i Linköping mars, 2004
För oss moderater är målet ett maktskifte. Inte för att ett maktskifte i sig innbär slutet för vårt arbete, utanför att maktskiftet skulle vitalisera den svenska demokratin
FR i Almedalstalet 2004
Vid en pressträff efter valet tonade Reinfeldt ned tolkningen att han vill föra partiet mot den politiska mitten. "- Jag har aldrig använt det där ordet, sade Reinfeldt som menade att förändringen handlar om "tidsaspekter"
DN 25 oktober 2003 efter partiledarvalet

I min rapport om Reinfeldts "nya moderater" skriver jag också om det som skrämmer mig lite. Den totala "kasta all politik på sophögen" som moderaterna gjorde nästan utan granskning eller analys från medierna. LAS är ju, med den nu avslutade stämman, alltid intressant som illustration:
Turordningsreglerna i lagen om anställningstrygghet (LAS) bidrar genom att människor som varit länge på ett jobb inte vågar byta i rädsla för att då hamna sist i turordningskön. Mot den bakgrunden är det angeläget att få till stånd en översyn av LAS. Det gagnar varken arbetstagarna, fackföreningarna eller arbetsgivarna med en ordning som bidrar till att låsa fast anställda på arbetsplatser där de inte vill vara.
Fredrik Reinfeldt som första undertecknare av motionen "En politik för tillväxt och fler i arbete" 2004

Sommaren går och augisti inträder. Då har Reinfeldt helt ändrat sin syn på LAS.
Men slutsatsen blir ändå att någon revolution inom arbetsrätten inte behövs. Inte heller behövs någon stor översyn.
Fredrik Reinfeldt i LO-tidningen 20 augusti 2004

Skatter tillhör det som Reinfeldt som moderatledare har jobbat för att ändra retoriken i men samtidigt varit mer offensiv än alla sina tidigare företrädare i att genomföra. Den aktuellaste illustrationen är väl att Reinfeldt i Vaxholm ger besked om att m-politik handlar om sänkta skater på 10 miljarder. I vare sig inledning eller avslutningstalen på stämman en vecka senare tas detta upp.

Linjen har lagts fast tidigt:
Det finns de som har tagit det här till intäkt för att vi moderater nu kommer att tona ned våra krav på skattesänkningar. Till dem har jag ett rakt besked: Vi är och förblir Sveriges främsta skattesänkarparti
FR i avslutningstalet, rikskonferensen i Linköping mars 2004

Mer att läsa:
Maktskifte eller måsarnas krig? C-uppsats av Björn Isaksson

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Reinfeldts avslutningstal skrämmer och imponerar

Så har Fredrik Reinfeldt avslutat moderatstämman i Västerås. I öppningstalet var det de breda perspektiven. Försöken att ta folkhemsidealen till moderaterna. Försöken att överta rollen som det långsiktiga, självklara statsbärande partiet från..ja, Reinfeldt menade att rollen är ledig. Medvetet, förstås.

Avslutningen var inriktad på "hur"-frågan. Utgångspunkt i problembeskrivning efter "samtal med folk", frihetsbudskapet som visionen och kravet att sen berätta hur det ska gå till. Jobb, integration, skola, vård, klimat osv. Svaren på hur allt det goda ska genomföras utgick från Reinfeldts egna och statsrådskollegors resor och samtal i Sverige. Inte ett ord om att sänka skatter, något jag bloggat om här. Knappt en enda ekonomisiffra. Inte något om "hålla utgiftstak". Fokus om vad som ska göras på område efter område. "Hur"?

Reinfeldt vände sig till grupper som moderaterna helt klart har bestämt sig för att vinna. Resorna som illustration över detta. Början och slutet på Reinfeldts 100 resor var i det socialdemokratiskt styrda Södertälje. Inget snack om vad det ska berätta. Att moderaterna på allvar har bestämt sig för att utmana S på den egna planhalvan. Träffar med ungdomar där det kanske starkaste kortet, ordförandeskapet i EU, används för att få dialog med de ungdomar som flyr moderaterna. Möten med de kvinnor som arbetar i välfärden, och som knappast kan ses som moderaternas kärnväljare.

Att sätta bilden av ett moderat parti som förstår människor är det som gäller. Oavsett om politiker möter förskolläraren som hävdar att besparingar alltid har gjorts och "vi har inte sett några satsningar", så ska just moderater förstå och lyssna. Inte ta fram overheadbilden med stapeldiagrammet och visa "du har fel - titta så mycket vi satsar".

Fredrik Reinfeldts tal ger mig en känsla av att Schizofreni är något vi alla, också jag, bär på. Skillnaden mellan bilden som ska sättas och politiken som faktiskt genomförs. De ytterligare miljarderna i sänkta skatter som han tog upp i Vaxholm gör han i praktiken har gjort det Bo Lundgren fick sparken för. Samtidigt har retoriken - pratet - varit helt motsatt. Reinfeldt fortsätter sno socialdemokratins språkbruk. Idag gällde stölden det Mona Sahlin sa om "vi ska älska bilen men hata bensinen". (m) slåss nu för en "jämlik vård", detta ord "jämlik" som gett tidigare moderater kraftigt illamående används nu flitigt.

Vardagsberättandet: Fredrik höjer röstsen: "jag har fört de där samtalen själv" säger han till stämman och syftar på kvinnor i vård och omsorg som känner att ingen har lyssnat - bara fattat beslut över huvudet. Systemet som förr krävde svenska för att få jobba - nu får du jobba också under tiden asylansökan behandlas. Arbetsförmedlaren som bidragsutbetalare, som i Reinfeldts bild har blivit "jobbjagare". LAS är inget problem, säger man. Möjligheten med tillägget att trygghetslagarna ska bidra till "ökad rörlighet". Här kanske Reinfeldt ska avkrävas ett "hur-svar".

Men också imponerande. Socialdemokrater må debattera kritiskt och lyfta fram ihåligheterna. Bra och viktigt, ja till och med en plikt. Vi må kritisera det nästan aristokratiska med Reinfeldts von oben-perspektiv, stoltheten att ha rest och talat med vanliga människor i "den grå vardagen" som han säger. Men det ligger här en målmedvetenhet, en strategisk linje och tydlighet som imponerar., Att på samma sätt avfärda "Rejnfelt" som vissa gjorde när han var nyligen vald partiledare är grovt tjänstefel.

De nya moderaterna ska enligt partiledaren "förflytta sig till nästa steg". På samma sätt som "förnyelsen" tidigare har gjorts helt öppet och ärligt gör man nu. Jag är inte helt säker på att socialdemokratins svar på detta ligger i att tala om moderata finansiärer. Det ska förstås göras men huvudinnehållet måste handla om politiken, om det politiska alternativet. Något mitt i denna genomtaktiserade och polishbepenslade förnyelsen av moderaterna känns som en oerhört svag länk för dem: Att det är en polering för maximal chans till makten. Att det faktiskt är som Reinfeldt själv säger. "Vi rör oss inte på höger-vänsterskalan. Det är mest en fråga om tid".

Fler nya blogginlägg om moderatstämman:
- Aurora Felderman: "Ett parti - en stämma?"
- Sofia Arkelsten: "Partiledaren talar"
- Mitt i steget: "Om folkhem, förankring och idéutveckling"
- Roger Jönsson: "Moderaterna tar åt sig äran av bättre tider?"
- Huddingeperspektiv: "Nya moderaterna nya endast i retoriken"
- Mona for president: "Moderata samlingspartiet AB:s bolagsstämma"
- Eva-Lena Jansson: "Hur vänligt är det att försämra välfärden?"
- The Campaign Dossier:"Politik: Maud Olofsson jagar moderata väljare (förgäves)!"
- The campaign Dossier: "Politisk kommunikation: (M) vill sätta bilden av (S)!
- Dick Erixon: "Moderatstämman: sätter C på pottkanten?
-SvD: om avslutningen
- Kent Persson, "Framåt - inte bakåt"

Intressant
?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I gränslandet mellan retoriskt prat och ansvarstagande

Ett år före valet och en kommunal budget som gäller under ett valår. Man kunde kanske tro att moderata ledningar runt om i Stockholms län skulle slita som djur för att sänka skatter. Det är ju, som brukar sägas, en frihetsfråga. "Människors rätt att själva få fatta beslut". "Köksbordsdemokratin". Så låter retoriken.

Idag skriver SvD om skatter runt om i länets kommuner. Nästa år blir det inte några sänkningar. Visst: kommuner har tidigare år har sänkt skatten. Men inte inför valåret. Förmodligen tyngs nu ekonomin av detta i förhållande till de uppgifter man ska lösa. Och även om staten har signalerat med pengar så räcker inte det för att klara allt man vill.

En kommun höjer skatten. Salem. En liten men ganska välbärgad kommun söder om Stockholm. En kommun med en moderat ledare som nog kan illustrera hur ideologi och praktik ibland kan uppvisa gigantiska klyftor. Kommunen växer, människors behov ökar, oavsett vem som utför det ska det betalas med gemensamma pengar.

På nationell nivå sänks skatter i ett rasande tempo. Det sägs att jobben ska bli fler men jobben blir färre. Det sägs att utanförskapet ska minska men utanförskapet ökar. Reinfeldt och Borg har ju sänkt skatter nästan i nivå med det som Bo Lundgren ville göra och fick sparken av väljarna för.

När Reinfeldt talar till moderatstämman om "Föregångslandet Sverige" är syftet att ta över socialdemokratins "marknadsledande" roll i svensk politik. Men trots att Reinfeldt knappt en vecka för stämman har lanserat ett paket med 10 miljarder i sänkta skatter, nämns det knappast i framtidstalet.

Det verkar finnas två förhållningssätt till skatter och välfärd. Lokalt och regionalt är man mer i den så kallade verkligheten. Även om det är valår 2010 känns inte sänkta skatter som något angeläget, inte ens i Stockholms läns modeatledda kommuner. Ibland sägs det att socialdemokratin tar över borgerliga idéer. Jag är inte övertygad om att det alltid är en riktig beskrivning, snarare tvärt om. Fråga Salem.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

lördag 29 augusti 2009

Moderat avslag om LAS-skrotning bra - men ett spel om fler jobb eller behålla makten?

Mitt under den ekonomiska debatten på moderatstämman ser jag de nya, dystra beskeden:
Enligt kommunerna har socialbidragskostnaderna ökat med 13 procent, eller 1,2 miljarder kronor, det första halvåret 2009.. Den ökade arbetslösheten, förändringarna i sjukförsäkringen och att många lämnat a-kassan uppges ligga bakom ökningen
Mitt under stämman vaknade också moderatdelegaterna upp med morgontidningens artikel från Maud Olofsson med kritik mot den egna allianspolitiken. Olofsson ger en bild från alliansen internt. Hon kritiserar alliansen för att man efter valet 2006
".. lutade oss tillbaka och kände att målet nu var uppfyllt.."
Centerledaren menar att man måste göra mer för jobben:
Vi måste orka ifrågasätta kortsiktiga åtgärder och de system som permanentar utanförskapet.
Säger alltså landets näringsminister i en tidningsartikel. Ska hon behöva skriva där när hon har regeringsmakten?

Nu kommer partikongresser och stämmor in i våra vardagsrum. (i alla fall till oss politiknördar) Hade förstås TVn på och lyssnade på delar av stämmans ekonomidebatt. Läser jag sen Hans Engnell så slås jag av hur rätt han har i det han skriver:
På ett ideologiskt plan finns det tusen skäl att bli livrädd för den ideologiska analfabeten Reinfeldts pragmatism. Hans ledarskap riskerar att svepa iväg minsta spår av idédebatt inom borgerlighetens största parti.
LAS-debatten på stämman är ett exempel. Johanna Melén har redan uppfattat samma sak och bloggat om det: Man skulle kunna kalla det "Moderaterna, LAS och makten". Frågan som ligger i detta: Är det för sakens skull, en mer faktabaserad synpunkt man säger nej till LAS-förändringar? Eller är det som många talare antyder: "Vi förlorar makten om vi ger oss på LAS, därför ska vi inte göra det." De "gamla moderaterna - som också talade samma språk som den politik de stod för, lever i alla fall fortfarande.

Där finns Ungmoderaterna som just har den ideologiska övertygelsen att anställningsskyddet ska bort. Hörde en engagerad och vältalig André Assarsson som i princip avrättade sitt parti som "offrar ungdomarna" genom att inte skrota LAS.

På andra sidan, en av Sveriges mest förmögna män, Gustav Douglas. Han går upp och gör tvärt om. "Ni begår ett misstag om ni tror att alla problem på arbetsmarknaden kan lösas med LAS". Och lägger till:"trygga människor jobbar bättre". (Jämför "trygga människor vågar")

Arbetsmarknadsministern, med skägg, får skäll för trixande med statistiken. "Ni gör som sossarna", protesterar Muf-arna. Littorin berättar att statistiken över ungdomsarbetslöshet till hälften innehåller heltidsstuderande som söker någon timmes jobb. "Åtgärder" hyllas för alla dem som är riktigt arbetslösa.

Precis före postning av det här inlägget lägger moderaternas partistyrelse ett tillägg om LAS. Det ska tydligen blidka de som gärna vill få bort trygghetslagarna. "Turordningsreglerna bör ... avskaffas" Det innebär att (m) tycker att "det är viktigt att arbetsrätten stödjer rörligheten på arbetsmar.." Förslag om turordningsregler ska avskaffas avslogs av stämman.

Anders Borg talade om jobben idag. Själv är han nöjd med ekonomin, trots eget förslag till krispaket. Reinfeldt talar om Föregångslandet Sverige, har ett par dagar före lagt förslag om 10 miljarder i nya sänkta skatter (före välfärdssatsningar).

Jag undrar om inte moderaterna på en rad områden är överstrategiska. Att behålla makten blir det centrala och allt görs för att retoriken ska passas in i den strategin. Fakta är att den viktigaste frågan 2006 var jobben. Fler! Utanförskapet skulle minska, inte öka.

Själv tycker jag att uttrycket "Växling vid makten" som användes både av folkpartiet 1979 och av borgarna 2006 är en lämplig paroll också nu. Kom ihåg det nästa år.

Läs mer från moderatstämman:
- Maria Ferm på Newsmill: "Moderaterna attraherar bara sistagångsväljare"
- Maria Ferm: blogginlägg om moderaterna och unga väljare.
- SVD: "Borg: Sverige kan återhämta sig bäst".
- Aftonbladet.
- Johan Westerholm om Mauds inlägg.
- Martin Moberg om Schlingmannuttalande.
- Alliansfritt Sverige: om Schlingmann och arbetarbegreppet.
- Aurora Felderman om moderata tilläggsbegrepp. "Nya piratpartiet"?
- Alliansfritt Sverige: "Socialbidragskostnaderna skenar".
- Kaj Raving: "Arbetslinjen" är en ideologiskt motiverad bidragslinje. "
- Joakim Hörsing: "Moderat stämma"
- Per Ankersjö om Mauds krig för Las-försämring.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Filippa Reinfeldts växande vårdköer. Har Timbro lösningen?

Före gårdagens sjukvårdsdebatt på moderatstämman i Västerås skrev jag ett inlägg med några tankar och reflektioner. Det var dels en reaktion på Filippa Reinlfeldts DN-debattinlägg.

Sedan dess har två saker hänt: Nya siffror har kommit om växande vårdköer i Stockholms län. Filippa Reinlfeldt har talat till stämman om "rättvis vård och sjukvård". Med det har hon menat att det är mål och principer som ska gälla mellan landstingen. Hon fortsätter fly bort från sitt eget ansvarsområde, Stockholms län, där ojämlikheten i hälsa kanske är den skarpaste i landet.

Sjukvårdsköer är alltid centrala i debatten. Det blir ett lätt slagträ mellan partier och alla gör allt för att påvisa att den egna tiden vid makten är mer positiv än när andra styr. Nu finns en faktor till: Om Filippa Reinfeldt kan få ner köerna till regeringens gräns för tillgänglighetspengar får landstinget sådär 200 miljoner.

Moderaterna är splittrade i sjukvårdspolitiken. Den falang som partiledningen, Filippa Reinfeldt och sjukvårdspolitikerna i stort driver får mothugg av exempelvis Östergötland. De vill ha mer av privata finansieringslösningar i vården, precis som hela partiet har önskat fram till nu.

På tankesmedjan Timbro jobbar man nu mer en rapport om just detta. I senaste numret av Arena berättar Thomas Idergard att den som "
"..inte är sjuk så ofta och har det gott ställt kanske ska betala allting själv med en försäkring, så att mina skattepengar kan användas för de svårt sjuka eller dem som inte har ekonomiskt utrymme.."
Bloggarkollegan Kent Persson från Örebro, som också talade vid stämman, skrev ett inlägg för ett par dagar sedan om att "avskaffa ransoneringen av sjukvård". Det kan låta självklart, viktigt och sunt. Samtidigt fascineras jag av hur man får ihop ekvationen med att både sänka skatter, avvisa försäkringslösningar och inte ge landstingen resurser i tillräcklig utsträckning.

Vad jag har sett av rapporteringen från den moderata sjukvårdsdebatten gjorde Filippa Reifeldt i alla fall en grov förvanskning av verkligheten. Hon lär ha sagt att "vi kramar inga modeller." Det är fel. I Stockholm finns ingen "reform" som har kramats så intimt som den fria etableringsrätten för vårdgivare och ett ersättningssystem som ger pengar för prestationer snarare än kvalitet, det som ingår i Vårdval Stockholm.

Och i systemkramandet finns också folkpartiet. Att ha fast personal, inte stafettläkare är förstås en bra ambition. Men fp:s patetiska kramande av husläkartanken är ingen beställning från patienter utan en i det närmaste religiös övertro på ett enda "system".

Men talen har hållits och besluten har fattats. En inriktning som är en del av partiets "sossifiering" helt enkelt därför att man vet att socialdemokraterna har ett mycket högre förtroende hos svenska folket i vårdpolitiken. Vi är många som på punkt för punkt kommer att bevaka de konkreta sjukvårdsförslag moderaterna lägger framöver. De må bäva för att lägga förslag som avviker från den linje om rättvis vård man nu säger sig stå för.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

fredag 28 augusti 2009

Aftonbladet, Makthavare.se och mätningar av opinionen

Jag gissar / förväntar mig att det kommer mer under dagen. Igår skrev jag om uppgifterna på Makthavare.se. Aftonbladet skulle komma med en undersökning om att S nu var det tredje största partiet i Stockholm. Jag hade en viktig reservation.."om den kommer".

Sent såg jag första signalerna, som då var positiva. Nu ser jag Aftonbladets artikel: budskapet är att moderaterna förlorar sina unga väljare. Alliansen backar. Socialdemokraterna har en oacceptabelt låg andel. Men något miljöparti som är större än S synes inte finnas.

En ny läxa att lära sig om källkritik? Eller kommer det mera under dagen? Eller har Anders Jonsson helt enkelt virrat till det?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Infektionsläkare såg influensan på riktigt: Ändrar tveksamhet till vaccinations-JA

Läser i SvD att infektionsläkaren Sven Britton nu ändrar sin tidigare tveksamma inställning till massvaccinering. Skälet: Han har själv under veckan varit behandlingsansvarig läkare för en influensasjuk man.
Min tidigare reserverade hållning till allmän vaccinering mot den nya influensan har genom denna erfarenhet fått en rejäl törn.
Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger som inte ett stort sjukhus intensivvårdsresurser kan rå på är omstörtande även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård

Brittons ändring och att han går ut med det är en viktig signal till svenska folket. Man ska vara ohyggligt varsam med de signaler man sänder, får väl vara lärdomen.

- Eget inlägg om influensan.
- DN om influensan och kollektivtrafiken

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Moderaterna och sjukvården

Idag ska den samlade moderatstämman i Västerås diskutera sjukvård. Inför den presenterar Filippa Reinfeldt och Per Schlingmann på DN debatt de förslag som partistyrelsen lägger. Tidigare har de två skrivit om förslagen på Newsmill.

I Newmill-artikeln betonade man också en förändrad syn på vem som ska driva vården och hur den ska betalas: det är inte viktigast med vem som driver vård. Vården ska betalas med skatter, inte med privata sjukvårdsförsäkringar, sa man.

Det finns bra omsvängningar i programmet. Det är ingen tvekan om att (m) har påverkats av förtroendet som socialdemokraterna har i vårdpolitiken. Precis som man skriver i artikeln så har också svenska folket en bergfast uppfattning att vård ska ges på lika villkor, efter behov. Att politiken förändras efter opinionen är vanligt inom de "Nya moderaterna". Så även här.

Men det är väl självklart att man också vill uppnå viktiga mål med vården. Partiet har svängt ordentligt i sin syn på det förebyggande folkhälsoarbetet. Fram till nu har man varit emot mycket av den politiken med hänvisning till "individens frihet". Man har reservationer kvar om detta med inriktningen av "Hälsosamma Sverige" är en välkommen reträtt från blind ideologi.

Att man nu börjar tala om rättvisa och jämlikhet får väl också betraktas som en framgång för dem som alltid hävdat den inriktningen. Kanske också ett resultat av en mastodont "folkrörelse" mot de orättvisor som Vårdval Stockholm" har skapat. I ett motionssvar skriver man också
Vår utgångspunkt är att den ska vara solidariskt finansierad via skatten, ges efter behov och vara tillgänglig för den som behöver den. Vi vill se en ökad mångfald i vården men en viss driftsform har inget egenvärde.
På samma gång lockar artikeln fram vissa obehagliga känslor. När moderater börjar använda ord som "jämlikhet" och "rättvisa" måste man också ställa krav på att politiken ska leva upp till det. Och i dagens diskussion är jag glad för att man talar om rättvisa i hela Sverige men rädd för att Filippa Reinfeldt inte har någon som helst självkritik för hur det ser ut på hemmaplan, där hon själv är ansvarig.

För där är det tvärtom. Till skillnad från moderaterna i Halland valde Filippa Reinfeldt att inte låta politiken styra vart etableringar av vård ska göras, efter behov. I Stockholms län blev det fri etbableringsrätt som en del av vårdvalet. Det har lett till en kraftig koncentration av ny vård till områden som redan har ett tillfredsställande utbud.

På samma gång har ersättningssystem urholkat, ja försämrat vården, i områden där människor är mest sjuka. Filippa har försvarat det med att "det är inte husen som är sjuka". Må så vara men i hennes eget landsting har vårdklyftorna ökat. Resurser har gått i omvänd riktning; från sjukare till friskare. Att tala om rättvisa i Sverige men inte där man själv styr leder till en försvagad trovärdighet.

Hur vården ska betalas framöver är skrivet i stjärnorna för många vårdpolitiker. De jätteglapp som riskerar att uppkomma mellan kostnader och intäkter är enbart i Stockholm gigantiskt. Den medicinsk-tekniska utvecklingen gör samtidigt att allt mer kan behandlas, kraven ökar, fler liv kan räddas och människor ställer högre krav. Att då samtidigt tycka att viktiga resurser som skulle kunna användas till vården i stället ska gå till sänkta skatter är obegripligt sett till vårdens behov.

Jag hoppas att de moderata stämmodeltagarna får en givande diskussion och att inte privatiseringskramare och skattesänkningsivrare går alltför hårt åt Filippa. Men möjligen ska hon ligga lågt med att ta exempel från det egna landstinget. Risken finns att någon alert journalist börjar gräva efter verklighetsexempel från Filippa Reinfeldts eget landsting.

Mer om detta:
- Kent Persson: Dags för Moderaterna att bli Sveriges bästa sjukvårdsparti!"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Mitt 1.000:e blogginlägg. Om S framtid, Reinfeldt och en ny mätning i rödgrön ton

(fråga mig inte om det stämmer...men räknaren uppger att detta är mitt 1.000:e inlägg. Det firas med den angivna rubriken)


Dagen
har bjudit på tal av en uppstigande landsfader? Om Reinfeldts inledningstal vid moderaternas arbetsstämma bloggade jag tidigare. I Svd benämns det som "ett av de tyngsta" av moderatledaren.

Kent Persson berättar om Reinfeldts fem flummiga utgångspunkter. (nja, en mer positiv ton hos KP) Men så avslutas dagen i alla fall med en rapport från Synovate att de rödgröna drar ifrån. S upp och m ner. Vare sig pirater eller Sverige(o)demokrater i riksdagen. KD mycket nära fyraprocentsspärren.

Snart fortsätter M-stämman. Jag har i ett antal inlägg återvänt till det som fortfarande i svenska medier är en fördold hemlighet. Något som Fredrik Reinfeldt själv, ärligt, har upprepat gång på gång. "Förnyelsen handlar om att vinna makt i Sverige. Det gör man bara om man är "sossig". Vi flyttar oss inte på höger-vänsterskalan. Men vi måste låta som sossar. Att strategin fortsätter har Schlingmann visat i en kampanjbok.

Så har också den praktiska politiken följt den linjen. Okey. Tidigare avarter som LAS-motståndet har övergivits, egentligen redan på stämman där Reinfeldt valdes. Men i riktig politik har Fredrik Reinfeldt snart sänkt skatterna så mycket som Bo Lundgren lovade, som blev något av "skräckens 130 miljarder", som skulle urholka välfärden och som till slut fick Lundgren att avgå.

Moderaterna har i retoriken börjat tala jämlik vård. Skattefinansiering försvaras. Samtidigt pågår de största förändringarna i vården någonsin. Timbro- och näringslivsbeställningen sedan
70-talet, att öppna välfärden för de stora privata intressena, har tagit rejäla kliv inte minst i Stockholmsregionen.

Visst kommer moderaterna kanske att fastställa Filippa Reinfeldts programtexter. Allt låter sååå sossigt, jämlikt och sååå skattefinansierat. En jämlik vård talas som om de största skillnaderna är mellan landsting. Jag vågar påstå att det är minst lika stora skillnader i primärvården inom hennes eget fögderi. Där går utvecklingen åt helt fel håll.

Ett annat tyst område handlar om makten på arbetsmarknaden. På min blogg tidigare så väl illusterad av SAS-chefens ord "Hut går hem". En hög arbetslöshet, en borgerlig regering och en försvagad fackföreningsrörelse är ett samband som funnits som varningsflagg länge.

I "Föregångslandets moderata Sverige" har just det blivit verklighet. Nu är sänkta löner och en allt svagare facklig organisation en realitet. Och omvänt har näringslivets företrädare gjort mer pengar och fått än mer makt. Den politiska och ekonomiska går hand i hand.

Johanna Graf
ger en rejält konsumentupplysning om moderaternas sagt och gjort. Borde bli en rejäl bästsäljare. Också Alliansfritt Sverige skriver om det.

Hot? Ja, något som jag har bloggat om lyfts också fram av "Campaign dossier" i en analys. Skatterna.
Vad som kan hota moderaternas strategi är det allt tydligare budskapet om att partiet vill se fler skattesänkningar. Detta riskerar att återuppväcka bilden av det gamla oansvariga Moderaterna och deras nästan religiösa tro på skattesänkningars ”dynamiska effekter”
Om det som i TCOs undersökning är 6 procent av folket som gillar fortsatt sänkta skatter eller mer kanske inte är det viktiga. Det viktiga är att alla mätningar jag ser ger samma resultat: fixa välfärden först. Reinfeldts tal i lördags handlade om det. Reinfeldts tal idag talade ett helt annat språk. Vad gäller? Och är det inte troligt att många faktiskt gått på bluffen om "låg- och medelinkomsttagare" som gynnas. Idag finns få som talar om fördelningspolitik.

Hur ska socialdemokratin förhålla sig? Partiet som till skillnad från vad Reinfeldt hävdade, inte alls har sagt upp sig från ambitionen att vara "marknadsledande" i svensk politik. Om detta förs diskussioner och formuleras framtidspolitik. Inte minst handlar det som Stockholms län. Helene Hellmark Knutsson bloggar om det, som en uppföljning på en DN-debattartikel.

Till höger ett moderat parti med ambitioner att ta över, med prat som vänster och praktisk politik som förr. En socialdemokrati som insett att det blir svårt att klara sig själv och därför börjat en konstruktivt samarbete. Till vilket pris? Eller bara en styrka? Under dagen har (Fia berättat) att Makthavare.se förutspått en mätning där miljöpartiet i Stockholm, precis som i EU-valet, nu ska vara större än socialdemokraterna. Det är, milt sagt, en nyhet om den kommer.

Aftonbladet, A-baldet om Synovate.

Bloggar: Ulf Bjereld, Utredarna om LAS, UNT, blogg, Mitt i Steget, M-partistaten, Eva-Lena Jansson, Peter Högberg, Åsa Eriksson, Esbati, Roger Jönsson,

Progressiva bloggare i sammanfattning på S-buzz.

Intressant
?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

torsdag 27 augusti 2009

Väljarna kräver bättre CV för jobbet som statsbärande parti

Foto: Markus Nordström / RK

Fredrik får ursäkta tjatet: Men det är en rejält frustrerande skillnad mellan den vackra retoriken och de skarpa förslagen. Vaxholmstalet var skarpt. Sänkta skatter i stället för välfärdssatsningar. Idag var det de stora, faderliga orden som gällde.

Reinfeldt
fick den mest entusiastiska applåden när han deklarerade att moderaterna ska "erbjuda svenska folket ett långvarigt maktinnehav". Reinfeldts hela utgångspunkt är att "rollen som det långsiktigt statsbärande partiet är ledig". Att döma av morgonens beskrivning av opinionsläget är det väl inte helt glasklart att analysen är riktig.

Sverige var talets röda tråd - Föregångslandet Sverige. I detta land ska moderaterna sikta på att söka stöd hos alla, lyssna på alla och bära allas åsikter till beslutsfattarna.

En annan tråd var förstås friheten men till skillnad från tidigare moderatledare nu placerad inom ramen för andra mål: jobb, välfärd - till och med skattefinansierad sådan. Klimatet var en av de bärande principerna för politiken, inte minst därför att "klimatet är ett hot mot vårt sätt att leva". Inte "vårt sätt att leva är ett hot mot klimatet". Den dagen partiet börjar inse att det kanske hänger ihop med livssättet och därför kräver förändring blir möjligen inte klimatfrågan lika hyllad. Men till det synsättet har många en lång vandring kvar.

Den socialdemokratiska retoriken gick inte så långt att Reinfeldt direkt citerade Branting om att människor ska kunna förverkliga sina bästa stämningars längtan". Men väl "bästa stämningars "intentioner".

Det var ont om konkreta förslag i talet. Så ska det vara i inledningstal till där besluten ska läggas fast, med start i utskottsarbete. Men det talades förstås om en politik för jobben och mot utanförskapet. Jag och gissningsvis andra kommer nog att gå tillbaks och titta: Vad sa han egentligen om jobben? Talade han om "vi har tyvärr misslyckats"? "Vi har hittills gjort för lite". Jag måste ha missat det.

I avslutningen menar moderatledaren att "Gnällspikar blir inga politiska ledare". Kanske det är ett snott och omskakat citat av Lasse Stjernkvists "Gladast vinner".

Det må vara hur som helst med det. Ska moderaternas dröm om att ta över ett långvarigt maktinnehav i Sverige måste han våga pröva sin retorik mot huvudmotståndarens. Men ännu en gång har han tackat nej till debatt. Att stå i Västerås och tala till de egna är en sak. Att pressas på svar om skatter contra välfärd, om klimatansvar i fattiga länder eller här hemma, om verkligheten - fler arbetslösa och ökat utanförskap - bakom retoriska finesser är svårare.

Den som inför väljarna söker stöd för jobbet som statsbärande parti får allt ha en starkare CV att visa upp på valdagen. Det nuvarande räcker inte.


Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Novus: Socialdemokraterna 33,7 - moderaterna 25,5

Novus mätning presenteras av TV4 (Dn). Socialdemokraterna får en liten minskning och 33, 7 %. Moderaterna en liten ökning jämfört med förra mätningen till 25,5. Sverigedemokraterna är lika stora som Kd, 4,6. Det innebär att de främlingsfientliga rösterna kan ta sig in i riksdagen och bli vågmästare.

Vindarna från EU-valet kan skönjas när det gäller folkpartiet (7,8%) och miljöpartiet (9%).
Blockmässigt leder de rödgröna med 48,6 mot regeringsalliansens 44,2.

EU-vindarna håller inte i sig för Piratpartiet som i mätningen får 1,7 procent. Kanske en läxa att väljarna delar min tidigare uppfattning: Det ska inte gå att ta sig till riksdagen på en enda fråga. Och det verkar som den energi som flödar så frenetiskt i integritetsfrågor inte når samma intensitet om jobben och välfärdsfrågorna. Då blir man inte ett riksdagsparti.

Det stora hotet Sverigedemokraterna börjar kännas än mer tungt. Ser man till de två nya partierna som aspirerar på riksdagsplatser så är det förstås skrämmande att så många väljare hellre verkar rösta in främlingsfientliga företrädare än ledamöter som i alla fall driver integritetsfrågor. Förstås: bäst att lägga rösten på S. Men hotet med Sd kanske ska gör att partierna lägger bort de mer konstitutionella debatterna och gemensamt funderar över hur Sverige ska kunna styras efter valet nästa år.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

45 miljarder KI:s bedömning - alliansförslag 8,4

Ser i DN ekonomi att moderatledaren Reinfeldt avvisar Konjunkturinstitutet krav på åtgärder från regeringens sida:
Konjunkturinstitutet bedömer att om en del av de finanspolitiska åtgärderna tidigareläggs till 2010 kan uppgången i arbetslösheten begränsas ytterligare, vilket också minskar den långvariga utslagningen från arbetsmarknaden något.

För 2010 rekommenderar Konjunkturinstitutet därför ofinansierade reformer motsvarande 45 miljarder kronor.
Som synes
ligger gårdagens förslag från regeringen långt ifrån de rekommendationer som den egna expertmyndigheten tycker behövs. När man efter 146 dagar ändå gör något blir det för lite.

Samtidigt upprepade Svenskt Näringsliv igår den kritik som S uttryckte i våras. Det är egentligen inte problem med t.ex svensk export. Det stora problemet är att osäkerhet och otrygghet i Sverige sänker konsumtionen.

Eller som Stefan Fölster uttrycker det:
– Ska man peka på någon enskild förklaring är det att konsumtionen har minskat mer i Sverige än i andra länder. Samtidigt har Sverige haft ett rekordhögt sparande
Inte utan en viss hörbar suck tänker jag igen: Varför verkar de skattintäkter man tappar vid sänkta skattesatser i det närmast försumbara (nästa steg 10 miljarder) i den borgerliga retoriken medan välfärdssatsningar, trygghetssystem som a-kassan och arbetsmarknadsåtgärder ses som tyngande kostnader? Något är det som inte stämmer.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Även om Reinfeldt inte är Erlander...






Idag startar moderaternas arbetsstämma. I våras var (S) i Västerås och nu är det dags för moderater att fylla kongresscentret. Inför stämman skriver Henrik Brors i DN om Reinfeldts ambitioner. Partiet ska enligt honom ta över den socialdemokratiska, statsbärande uppgiften. Moderaterna ska samla de breda folkgrupperna. Ett antal signalord ska sändas ut: M ska bli
"samlingsplats för alla människor som vill vara med och göra skillnad”
Moderatledaren lär också ha inspirerats av Tage Erlanders långa statsmannaskap, 23 år som statsminister, och där lär Reinfeldt säga:
– Det är dags för Moderaterna att erbjuda svenska väljare ett långvarigt statsbärande regeringsansvar!
– Vi måste anstränga oss till det yttersta för att möta varje människas arbetsförmåga
Förra gången Reinfeldt startade en "förnyelseprocess" kunde jag studera det på närmare håll, som moderatbevakare och omvärldsansvarig på S-riksdagsgruppen. Då underskattades Reinfeldt alltför mycket inom partiet. Nonchalansen handlade om både den politiska förnyelsen och sådant som att inte ens uttala hans namn riktigt. Den socialdemokratiska partiledningen må aldrig göra om samma misstag igen.

Det finns i Reinfeldts omstöpning av partiet nämligen en jättesvaghet: skillnaden mellan den politiska retoriken - det man säger - och den politiken man faktiskt för. Reinfeldts senaste, som kan vara ett avgörande misstag om han verkligen vill bygga "Erlander-bilden", är att envist fortsätta en skattepolitik som mest gynnar den tiondel som redan tjänar bäst. Hos svenska folket är förstås mer pengar i hushållskassan alltid välkommet. Att bara 6 procent av svenskarna prioriterar sänkta skatter innan politiken har fixat välfärden är ett stort dilemma för Reinfeldt.

Att de unga till så blygsam andel gillar moderat politik är också ett problem (för partiet) Samtidigt visar en undersökning att 77 procent av landets miljonärer röstar på partiet. I går berättade någon nyhetskanal i Tv att 800 personer har flyttat hem från skatteparadisen. Sverige är efter tre års alliansstyre helt okey för dem att återvända till, och här lockar säkert den välfärd som de dragit sig undan från att vara med och betala för.

Fler jobb och ett minskat utanförskap är tillsammans med en utvecklad välfärd och ordning på ekonomin tre dyrkar till maktboningarnas lås efter nästa val. Klarar inte moderaterna de tre samtidigt kommer nyckelknippan att få lämnas över till Mona Sahlin. I dagsläget ser det mycket mörkt ut på samtliga tre områden.

Reinfeldt ska nu fortsätta "förnya" i maktställning. Den gräns då allt kunde skyllas på "såssar" har för länge sen passerats. När medierna så småningom stämplar in och börjar granska maktutövningen och politikens praktik kan bryderiernas dagar snabbt infinna sig för Fredrik Reinfeldt.


Läs mer:
- Företagarnas krav på moderaterna om arbetsrätten.

Fler bloggar om detta:

- Fredrik Axelsson: "Bra tankar av MUF inför partistämma".
- Kent Persson: "Utan politiska debatter och konflikter så stannar den politiska utvecklingen
- Ulricehamnsbloggen: "Svensk näringsliv ger regeringen svidande kritik"
- Helena: "Regeringen - ett lyft?"

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,